Sunday, November 25, 2007

Τα σενάρια για τα χρηματιστήρια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τα σενάρια για τα χρηματιστήρια


Παραμονή των «ταύρων» στις μετοχές προβλέπουν για τους επόμενους μήνες οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι. Προειδοποιούν, όμως, τους επενδυτές ότι τα κέρδη δεν θα «βγαίνουν» πλέον με την ευκολία του παρελθόντος κι ότι θα πρέπει να συνηθίσουν τα έντονα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων μηνών.

Εκτιμούν ακόμη ότι ο ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε το 2003 εισέρχεται στην τελική του φάση κι ότι η πιστωτική κρίση, η εξασθένηση του δολαρίου, το ράλι του πετρελαίου και η διαφαινόμενη επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και της εταιρικής κερδοφορίας σκιάζουν τον ορίζοντα των αγορών. Στον αντίποδα, υποστηρικτικά λειτουργούν οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς και η προοπτική για περαιτέρω μείωση του κόστους του χρήματος, κυρίως στις ΗΠΑ.

Οσο για τις επενδυτικές τους συστάσεις, ψηφίζουν... δαγκωτό αναδυόμενες αγορές. Στα «ώριμα» χρηματιστήρια, ξεχωρίζει η Ευρώπη και σε κλαδικό επίπεδο οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αμυντικά χαρακτηριστικά και εύρωστους ισολογισμούς.

Citigroup
Αποδόσεις 10%-15% το 2008

Αποδόσεις 10%-15% στα διεθνή χρηματιστήρια «βλέπει» η Citigroup για το 2008, εκτίμηση που στηρίζεται στην εκπεφρασμένη θέση του διεθνούς οίκου ότι η ανοδική φάση που ξεκίνησε το 2003 εισέρχεται μεν σε «ώριμη» φάση, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα λειτουργήσει μεν ανασταλτικά για τα εταιρικά κέρδη (οι ρυθμοί αύξησης προβλέπεται να υποχωρήσουν σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό του χρόνου), αλλά το χαμηλότερο κόστος χρήματος θα αποτελέσει παράγοντα στήριξης...». Σημειώνεται ότι η Citigroup προβλέπει περαιτέρω μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, πέρα από τη μείωση των 75 μονάδων βάσης που έχει ήδη συντελεστεί.

«Το ενδιαφέρον για τις μετοχές μπορεί να ενταθεί και λόγω των «αναιμικών» προοπτικών για άλλες κατηγορίες αξιών, όπως π.χ. τα ομόλογα. Ομως, η πορεία δεν θα είναι ομαλή. Θα πρέπει να συνηθίσουμε τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων μηνών και να εκλαμβάνουμε τις «βουτιές» ως ευκαιρίες εισόδου στην αγορά. Οι αποτιμήσεις των χρηματιστηρίων παραμένουν ελκυστικές, και μας καθησυχάζει το γεγονός ότι ο λόγος τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) την τελευταία τριετία κυμαίνεται γύρω στο 16-18, κάτω όχι μόνο από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας (22) αλλά και το «ζενίθ» του 35, που είχε καταγραφεί πριν το σκάσιμο της φούσκας των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας.

Από γεωγραφικής πλευράς, προτιμάμε τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ήδη αποφέρει υψηλά κέρδη και διαπραγματεύονται με premium, αλλά τα αναπτυξιακά τους χαρακτηριστικά γίνονται όλο και πιο επιθυμητά σε έναν κόσμο που η ανάπτυξη αρχίζει να μοιάζει με είδος εν ανεπαρκεία...

Μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, προτιμάμε την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, καθώς διαπραγματεύεται με «έκπτωση» (discount) 12% σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία μπορεί να εμφανίζουν premium στις αποτιμήσεις, αλλά εμφανίζονται «ελλειμματικές» όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης...».

Deutsche Βank:
«Ναι» στα αμυντικά χαρτιά

«Προσδεθείτε!» Οι πιστοί των μετοχών θα πρέπει να είναι έτοιμοι για... ταραχώδη πορεία με πολλά κενά αέρος τους επόμενους μήνες, εκτιμά η DWS, ο βραχίονας αμοιβαίων κεφαλαίων της Deutsche Bank, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη (fundamentals) προϊδεάζουν για δύσκολες συνθήκες στα χρηματιστήρια «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Οι αναλυτές του γερμανικού κολοσσού δίνουν πιθανότητες λίγο κάτω από 50% για μια «ήπια» ύφεση στις ΗΠΑ το 2008, ενώ το σενάριο μιας έντονης ύφεσης συγκεντρώνει πιθανότητες περίπου 25%. «Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει, όμως, ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών», προσθέτουν, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές στα χρηματιστήρια εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής (και κατ επέκταση της παγκόσμιας) οικονομίας σε σχέση με αυτούς που τοποθετούνται στα ομόλογα. Παρά την υψηλή αβεβαιότητα, οι μετοχές εξακολουθούν να «υπόσχονται» υψηλότερες δυνητικές αποδόσεις από τα ομόλογα, με την DWS να κάνει λόγο για κέρδη 5%-10% το 2008 και συστήνει διάρθρωση χαρτοφυλακίου με αμυντικό προσανατολισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνει τοποθετήσεις σε φαρμακοβιομηχανία και τηλεπικοινωνίες. Η DWS έχει μειώσει δραστικά τις θέσεις της στις αμερικανικές τράπεζες, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση το 2008, καθώς ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι ίσως επιδιώξουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, προσφέροντας ελκυστικά σημεία εισόδου. Ο γερμανικός όμιλος συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ράλι των αναδυόμενων αγορών «θα διαρκέσει τουλάχιστον για μια δεκαετία, η άνοδος όμως δεν θα είναι απρόσκοπτη... ». Για τους επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προτείνει: Μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αναπτυξιακές προοπτικές, εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ (που ευνοούνται από την υποχώρηση του δολαρίου), γενικά επιχειρήσεις με ελεγχόμενη δανειακή επιβάρυνση και σταθερές ταμειακές ροές και τέλος τοποθετήσεις σε χώρες και κλάδους που ευνοούνται από το ράλι του πετρελαίου (Ρωσία, Μέση Ανατολή, όμιλοι εναλλακτικών μορφών ενέργειας).

JP Μorgan
Επιφυλακτική για οικονομία, αισιόδοξη για αγορές

Παραμονή των «ταύρων» στις αγορές για το επόμενο εξάμηνο προβλέπει η JP Morgan Asset Management, προειδοποιεί όμως ότι θα πρόκειται για περίοδο έντονων διακυμάνσεων. «Είμαστε επιφυλακτικοί για την οικονομία αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις αγορές», λέει ο υπεύθυνος διεθνούς στρατηγικής του διεθνούς οίκου Ντέιβιντ Σάιρπ. «Και τούτο γιατί δεν έχουμε δει ακόμα καμία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπουν τα χρηματιστήρια σε πτωτικό κανάλι. Αυτές είναι η ύφεση, ο πληθωρισμός, η υπερτίμηση των μετοχών και οι ακρότητες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες... Ορισμένοι ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά δεν βρισκόμαστε σε επίπεδα συναγερμού.

Οι ΗΠΑ μάλλον θα αποφύγουν την ύφεση. Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ελκυστικές και παρ ότι ορισμένα νομίσματα έχουν φτάσει σε «υπερβολικά» επίπεδα, η υποχώρηση του δολαρίου δεν είναι μέχρι στιγμής άτακτη...». Η JP Morgan προτιμά τις μετοχές από τα ομόλογα και «ψηφίζει» Ευρώπη, αμερικανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και Ασία... πλην Ιαπωνίας.

Goldman Sachs
Δωδεκάμηνο χαμηλών προσδοκιών

Διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «βλέπουν» οι αναλυτές της Goldman Sachs. Χαμηλώνουν ωστόσο, τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τις αποδόσεις των δεικτών για τους επόμενους 6-12 μήνες, και τούτο διότι «Τα σύννεφα πάνω από τους δείκτες πληθαίνουν... Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη είναι υπερβολικά υψηλές (Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμό αύξησης 9% το 2008, ενώ η GS προβλέπει 4%).

Η ενίσχυση του ευρώ και η διεύρυνση των πιστωτικών spreads έχουν συσφίξει τις συνθήκες χρηματοδότησης σε βαθμό που -όπως διδάσκει η εμπειρία του παρελθόντος- λειτουργεί ανασταλτικά για τις μετοχές. Επιπροσθέτως, η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης φαίνεται να εξασθενεί... Παρ ότι η προοπτική για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ δημιουργεί προϋποθέσεις για μίνι-ράλι προς το τέλος του έτους, δεν πιστεύουμε πλέον ότι ο δείκτης DJ Stoxx των 600 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών θα φτάσει τον Δεκέμβριο την τιμή-στόχο των 410 μονάδων.

Και για το επόμενο δωδεκάμηνο προβλέπουμε συνολικές αποδόσεις της τάξης του 7% στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων...». Σε επίπεδο εταιρειών, η Goldman προκρίνει τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης (πάνω από 5 δισ. δολάρια), με χαμηλή δανειακή μόχλευση και υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές. Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τις Volskwagen, Richemont, Merck, Swatch, Roche, Scania, Volvo, OMV, ΒΡ, SAP, Suez και E.ON.

Credit Suisse
«Περιορίστε τον κίνδυνο»

Περιορισμό του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια συνιστούν οι αναλυτές της Credit Suisse, καθώς εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι μετοχές παραμένουν η καλύτερη επενδυτική επιλογή.

Οπως παρατήρησε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του κλάδου διαχείρισης ενεργητικού της CS Μπομπ Πάρκερ, «οι μετοχές εμφανίζονται φθηνές σε ιστορικούς όρους, ενώ οι επιχειρήσεις εκτός του τραπεζικού κλάδου παραμένουν εύρωστες».

Η ψήφος εμπιστοσύνης αποτυπώνεται και στις τιμές-στόχους για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες για το τέλος του 2008, που υποδεικνύουν προσδοκίες ανόδου: 1.700 μονάδες για τον S&P 500 στις ΗΠΑ, 480 μονάδες για τον DJ Euro Stoxx των ευρωπαϊκών blue chips, 7.400 για τον βρετανικό FTSE 100, 17.500 για τον Nikkei 225 στην Ιαπωνία.

Η Credit Suisse προτείνει αυξημένες θέσεις στις αναδυόμενες αγορές, «ουδετερότητα» (δηλαδή στάθμιση αντίστοιχη με αυτή των δεικτών αναφοράς) σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μειωμένες θέσεις στην Ιαπωνία.

Μerrill Lynch
«Σωσίβιο» ο Ευρωπαίος καταναλωτής

Ακλόνητη παραμένει η εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στις μετοχές, παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, τα ακριβότερα καύσιμα και τις πιστωτικές αναταράξεις, διαπιστώνει η Merrill Lynch.

Στην τελευταία μηνιαία της έρευνα σε διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, των οποίων το συνολικό ενεργητικό αγγίζει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, η ML διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία «ψηφίζει» μετοχές, θεωρώντας ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει τη διαφαινόμενη επιβράδυνση στις ΗΠΑ και ότι οι προοπτικές προσγείωσης των εταιρικών κερδών έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές.

Ο διεθνής οίκος ξεχωρίζει τις μετοχές της Ευρωζώνης και δη τους κλάδους τροφίμων και ποτών, λιανικής και τις τηλεπικοινωνίες, με τη λογική ότι θα επωφεληθούν από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση στην περιοχή.

Η Merrill «ποντάρει» στον εύπορο και λιγότερο χρεωμένο Ευρωπαίο καταναλωτή, θεωρώντας ότι οι πιέσεις από το ισχυρό ευρώ και τα subprime προβλήματα του τραπεζικού κλάδου θα αντισταθμιστούν από την προβλεπόμενη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τα υγιή επίπεδα αποταμίευσης.

Morgan Stanley
«Κλειδώστε τα κέρδη στην Ευρώπη»

Σήμα για μείωση θέσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές εξέπεμψε πρόσφατα η Morgan Stanley, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τα μέσα Αυγούστου, όταν πρότεινε αγορές. «Κλειδώστε τα κέρδη στις μετοχές», συστήνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, προσθέτοντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ότι ο δεκαετής ανοδικός κύκλος φτάνει στο τέλος του.

«Ναι, ήμασταν αισιόδοξοι από το καλοκαίρι, επειδή κρίναμε τις αποτιμήσεις ελκυστικές και δεν βλέπαμε ενδείξεις ύφεσης στα θεμελιώδη μεγέθη. Τώρα, όμως, αμφιβάλλουμε για τις προοπτικές της ανάπτυξης καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση βαθαίνει και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να μειώσουν επιθετικά τα επιτόκια λόγω των πληθωριστικών κινδύνων...».

Στο πλαίσιο αυτό, η MS «χαμηλώνει τον πήχη» για την τιμή-στόχο για τον δείκτη MSCI Europe στις 1.540 μονάδες σε δωδεκάμηνο ορίζοντα από 1.740 προηγουμένως και υιοθετεί πλέον «ουδέτερη θέση» για τις μετοχές. Προτείνει στροφή στην ασφάλεια, δηλαδή αυξημένες θέσεις στα ρευστά διαθέσιμα στα χαρτοφυλάκια.

Τέλος, σε επίπεδο κλάδων, η MS προτείνει φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες κοινωφελών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνίες, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτική για τους ενεργειακούς και τους τραπεζικούς ομίλους.

Προειδοποιήσεις για αναταράξεις
UΒS: Αστάθειας... το ανάγνωσμα

Σχετικά επιφυλακτική για τις προοπτικές των μετοχών εμφανίζεται η UBS, η οποία εδώ και μήνες είχε προειδοποιήσει για τις αναταράξεις στις αγορές. Στην παρούσα φάση, προβλέπει ότι το κλίμα θα παραμείνει ασταθές λόγω της πιστωτικής κρίσης (που φαίνεται ότι βαθαίνει όλο και περισσότερο...). Στον αντίποδα, υποστηρικτικά για τα διεθνή χρηματιστήρια λειτουργούν οι ελκυστικές αποτιμήσεις (με τον μέσο λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) να υπολογίζεται στο 15,3) αλλά και οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής διεθνώς: Παρά τους εν δυνάμει κινδύνους από το ακριβό πετρέλαιο και το ασθενές δολάριο (για το οποίο εκτιμάται ότι θα σπάσει το φράγμα των 1,50 δολ./ευρώ), ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν συγκρατημένες, επιτρέποντας στη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης (στο 3,5% από 4,5% σήμερα) έως τα μέσα του επόμενου έτους. Το παράδειγμα της Fed αναμένεται να ακολουθήσουν ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας, μειώνοντας τα επιτόκια αναφοράς του ευρώ και της στερλίνας κατά 50 μονάδες βάσης και 75 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

No comments:

Share |