Monday, November 19, 2007

19/11/2007

XAK

FTSE/CySE 20
1648.25 ( -2.60%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
4809.30 ( -2.62%)

Όγκος: € 10,223,713



EUROPE

FTSE 100 INDEX 6,120.80 -170.40 -2.71%
CAC 40 INDEX 5,432.57 -91.06 -1.65%
DAX INDEX 7,511.97 -100.29 -1.32%


--------------------
HB: €104,1 εκ. τα κέρδη 9μήνου(1)
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/11/2007 17:48:36



•Κέρδη €6,8 εκ. από εξαγορά Αθηνά

•Εκτίμηση για απόδοση κεφαλαίων 29,1% το 2007

•Τα subprime ζήμιωσαν την Ελλάδα

Αύξηση 201% κατέγραψαν το πρώτο εννιάμηνο του έτους τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους του Συγκροτήματος έφθασαν τα €104,1 εκ. έναντι €34,6 εκ. το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο. Η βελτίωση στην κερδοφορία του Ομίλου οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, σε κέρδη που προέκυψαν από την εξαγορά της Αθηνάς μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης αναδιοργάνωσης του Ομίλου, καθώς και σε κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση αξιών. Αποδίδεται επίσης στη συγκράτηση των εξόδων.

Με το κέρδος ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα 39,7 λεπτά σε σχέση με 14,5 λεπτά πέρσι, η διοίκηση αναμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2007 θα υπερκαλυφθούν. Ως αποτέλεσμα της αύξησης στην κερδοφορία της Ελληνικής, η διοίκηση αποφάσισε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το 2007 σε ότι αφορά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 25,1% σε 29,1% και το δείκτη εξόδων προς έσοδα από 52,9% σε 50,3%.

Η βελτίωση στην κερδοφορία της Ελληνικής οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση 33% που παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους. Έφθασαν τα €154 εκ. από €116,5 εκ. πέρσι, εν μέρει λόγω της βελτίωσης του επιτοκιακού περιθωρίου που ανήλθε σε 3,09% και κυρίως λόγω της αύξησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της Ελληνικής κατά 21,9%.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της εξαγοράς της επενδυτικής Αθηνά έφερε κέρδη €6,8 εκ. και αναγνωρίστηκαν στα μη επιτοκιακά έσοδα. Σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία είχαν και τα κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση αξιών ύψους €8,6 εκ. σε σχέση με €2,9 εκ. πέρσι.

Προβλέψεις επισφαλών χρεωστών

Οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων περιορίστηκαν σε €10,8 εκ. από €29,2 εκ. πέρσι, παρουσιάζοντας βελτίωση 63%. Η μείωση αποδίδεται στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων σε συνδυασμό με την σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε στους επισφαλείς χρεώστες.

Στο 4% η αύξηση εξόδων

Το σύνολο των εξόδων ανήλθε στα €116,5 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Το κόστος προσωπικού αποτελεί το 71% των εξόδων (€82,1 εκ.). Το μεγαλύτερο μέρος (€71,1 εκ.) αφορά το προσωπικό του ομίλου στην Κύπρο. Τα διοικητικά και άλλα έξοδα έχουν μειωθεί κατά 2%.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο στρατηγικός σχεδιασμός αναφορικά με τα κύρια μεγέθη του ομίλου στην Ελλάδα καθώς και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου καταστημάτων υλοποιείται με επιτυχία. Όμως, η μη προβλεπόμενη συγκυρία λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές, επηρέασε αρνητικά τις τιμές των ομολόγων και κατ΄ επέκταση την κερδοφορία του τρίτου τριμήνου. Τα αποτελέσματα της Ελλάδας εμφανίζουν ζημιά €1,4 εκ. στο εννιάμηνο.

Οικονομικά μεγέθη

Βελτίωση σημείωσαν και τα οικονομικά μεγέθη του Συγκροτήματος. Οι χορηγήσεις ανήλθαν στα €3,9 δισ., σε σχέση με €3,2 δισ. πέρσι.

Αύξηση 17% σημείωσαν και οι καταθέσεις της Τράπεζας φθάνοντας τα €6 δισ. σε σχέση με €5,2 δισ. πέρσι.

Η διοίκηση προτίθεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το στρατηγικό σχεδιασμό της τριετίας 2008-2010 με την ανακοίνωση των προκαταρτικών αποτελεσμάτων για το 2007.


STOCKWATCH.COM.CY


--------------------
Τρ. Κύπρου: Συμφωνία για εξαγορά του 95% της ουκρανικής AvtoZAZBank
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/11/2007 09:39:37
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2007 11:29:28


H Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ (Τράπεζα Κύπρου) ανακοινώνει ότι υπέγραψε συμφωνία αγοροπωλησίας για την εξαγορά του 95% του μετοχικού κεφαλαίου της Ουκρανικής τράπεζας AvtoZAZBank (η Τράπεζα) για συνολικό αντίτιμο περίπου €52 εκατ.

Η AvtoZAZBank ιδρύθηκε το 1991 και παρέχει ολοκληρωμένες τραπεζικές υπηρεσίες. Τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας βρίσκονται στο Κίεβο και διαθέτει δίκτυο καταστημάτων το οποίο αποτελείται από 26 καταστήματα και 18 εποχιακά γραφεία συναλλάγματος σε τέσσερις κύριες περιοχές της Ουκρανίας. Η Τράπεζα απασχολεί 365 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της, στις 31 Οκτωβρίου 2007, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας ανέρχονται σε €15 εκατ., το σύνολο των χορηγήσεων ανέρχεται σε €85 εκατ. και το σύνολο των καταθέσεων σε €82 εκατ.

Με την ανωτέρω εξαγορά, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου επεκτείνεται σύμφωνα με τη στρατηγική του σε χώρες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μεγάλο πληθυσμό, σχετικά χαμηλή τραπεζική διείσδυση και υψηλή αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας Κύπρου.

Η οικονομία της Ουκρανίας παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 7.1% το 2006 και τις συνολικές χορηγήσεις να παρουσιάζουν ετήσια αύξηση πέραν του 70%. Ο χαμηλός δείκτης χορηγήσεων προς ΑΕΠ (54%) σε συνάρτηση με τον υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, υποδηλώνουν τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα.
Η Τράπεζα Κύπρου θα προσφέρει ολοκληρωμένες τραπεζικές υπηρεσίες στη Ουκρανία, αξιοποιώντας επίσης το μεγάλο αριθμό πελατειακών σχέσεων που διαθέτει με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς θα γίνει αφού εκδοθούν οι αναγκαίες εγκρίσεις των εποπτικών αρχών στην Κύπρο και Ουκρανία.

STOCKWATCH.COM.CY


-----------------------
Σαρρής vs όλων για διαγραφή φόρων
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/11/2007 16:28:48



• «Όχι» σε ειδική διευθέτηση φορολογικών οφειλών

• Ποιό το αιτιολογικό

• Και τι απαντά ο ΔΗΣΥ

Η βούληση όλων των κομμάτων για ψήφιση πρότασης νόμου, με την οποία γίνεται ειδική διευθέτηση των φορολογικών οφειλών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2002, τα οποία, ενώ έχουν δηλωθεί από τα υπόχρεα πρόσωπα, εξακολουθούν να εκκρεμούν, σκοντάφτει στην απροθυμία του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Με την προτεινόμενη ειδική διευθέτηση, το υπόχρεο πρόσωπο αν διακανονίσει τα φορολογικά του χρέη μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης του νόμου, απαλλάσσεται της υποχρέωσης προς καταβολή τόκων και πρόσθετων επιβαρύνσεων επί των φορολογητέων χρεών.

Παρουσιάζοντας την πρόταση, εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κράτος θα επωφεληθεί με την εισροή εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων λιρών από ανείσπρακτους φόρους που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Απαντώντας σε αυτή την τοποθέτηση, ο κ. Σαρρής είπε χαρακτηριστικά ότι είναι κρύος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι «σε περίπτωση ψήφισης του νόμου από τη Βουλή θα τον αναπέμψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Δικαιολογώντας αυτή του τη θέση, ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι το κράτος έχει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την είσπραξη των οφειλομένων, κοιτάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Αυτή η φορολογική αμνήστευση που προτείνεται θα επηρεάσει τη φορολογική ικανότητα του κράτους και επιπλέον θα δημιουργήσει κοινωνική αδικία σε όσους πολίτες κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους», είπε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι είναι άδικο η κυβέρνηση να εισπράττει συνεχώς φόρους και να μην επιστρέφει τίποτα στους πολίτες. «Η πρόταση μας είναι να καλύψει τους τόκους στα φορολογικά χρέη μέχρι το 2002, κάτι που θεωρούμε απόλυτα δίκαιο. Πρέπει επιτέλους να γίνει αμνήστευση σε αυτό τον τόπο, όπως σωστά προχωρήσαμε εμείς το 2002», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος κατέθεσε κάποια στοιχεία σχετικά με τους ανείσπρακτους φόρους. «Οι οφειλές μέχρι το τέλος του 2006 ανέρχονταν σε £184,6 εκ., από τα οποία τα £100 εκ. τέθηκαν υπό διευθέτηση ή έγιναν διακανονισμοί με δικαστικά μέτρα. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται το ποσό των £45 εκ. που οφείλει η Εκκλησία από φόρους ακίνητης ιδιοκτησίας, ούτε οι τόκοι», υπογράμμισε.

Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής σε παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα κληθεί να τοποθετηθεί σχετικά με το πόσο η πρόταση είναι αντισυνταγματική ή όχι.

Την πρόταση, να σημειωθεί, συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Ανδρέας Αγγελίδης, της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

STOCKWATCH.COM.CY


---------------------------
Χρηματιστές: Στροφή 180 μοιρών για dual listing
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/11/2007 17:21:14


Στροφή 180 μοιρών στο θέμα του dual listing κάνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος ΕΠΕΥ. Ενώ σε πρόσφατες του δηλώσεις στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χριστόδουλος Έλληνας δήλωνε ότι η συνέχιση του dual listing θα αποτελούσε την ταφόπλακα του ΧΑΚ, με νεότερες του δηλώσεις κάνει λόγο για τους επενδυτικούς ορίζοντες που άνοιξαν από τη διπλή εισαγωγή των τίτλων της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular στο XA. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές δηλώσεις του κ. Έλληνα είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Mega Equity, η οποία με επιστολή της στο ΧΑΚ είχε εκφράσει την άποψη ότι μέσω του dual listing το ΧΑΚ αύξησε σημαντικά τη ρευστότητα και τα έσοδα του.

Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ. Έλληνας τόνισε
ότι το ενδεχόμενο απαγόρευσης του dual listing δεν είναι δυνατό και ότι ο Σύνδεσμος διαφωνεί κάθετα. «Η Κοινή Πλατφόρμα διαπραγμάτευσης έδωσε ζωή στο Κυπριακό Χρηματιστήριο και οδήγησε στη διεθνοποίησή του, ενώ ο θεσμός του dual listing άνοιξε τους επενδυτικούς ορίζοντες. Το πρόβλημα μεταφοράς του όγκου συναλλαγών στο ΧΑ δεν είναι πρόβλημα το οποίο θα εξαλειφθεί με την απαγόρευση του dual listing, αλλά με άλλες κινήσεις, όπως η μείωση των τελών/δικαιωμάτων, τουλάχιστον στο επίπεδο των αντίστοιχων του ΧΑ για όλες τις Αγορές, η ενεργοποίηση των ξένων θεματοφυλάκων στο ΧΑΚ, η προσφορά προϊόντων, η εγγραφή ξένων Funds κ.α.», τόνισε.

Κατά τη διάσκεψη τύπου, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε σε επιλεκτική παρουσίαση από το ΧΑΚ της τιμολογιακής του πολιτικής, την οποία θα εφαρμόσει από τις αρχές του νέου έτους, σημειώνοντας ότι τα νέα τέλη/δικαιώματα δεν καθίστανται ανταγωνιστικά έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων του ΧΑ και άλλων διεθνών χρηματιστηρίων. Όπως υποστήριξε η νέα τιμολογιακή πολιτική, νοσεί, διότι μπορεί να προνοεί μειώσεις για το επενδυτικό κοινό, περιορισμένες όμως και αφορούν μόνο στους επενδυτές εκείνους οι οποίοι επιλέγουν τη διαπραγμάτευση επί αξιών εισηγμένων στην Κύρια Αγορά, δημιουργώντας έτσι κατηγορία «προνομιούχων» επενδυτών και μη. «Ακόμα όμως και σε αυτή την κατηγορία, οι χρεώσεις, οι οποίες αφορούν στα δικαιώματα συναλλαγών, εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του ΧΑ», πρόσθεσε.

Να αναφέρουμε ότι σε σχέση με τη μείωση στα δικαιώματα συναλλαγών (trading fees) για μετοχές, για αξίες της Κύριας Αγοράς, τα τέλη μειώνονται στο 0,015% επί της ημερήσιας αξίας συναλλαγών και στο 0,04% για αξίες οποιασδήποτε άλλης αγοράς.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΧΑΚ, για τους εκδότες της Εναλλακτικής και της Αγοράς Επενδυτικών Οργανισμών το πάγιο ποσό χρέωσης για το πρώτο εκατομμύριο χρηματιστηριακής αξίας αυξάνεται από £750 στις £1.000.

Για την Κύρια Αγορά, για εκδότη μέχρι ένα εκατομμύριο χρηματιστηριακής αξίας η ελάχιστη ετήσια χρέωση θα ανέρχεται στις £3.000, για την Παράλληλη £1.500 και για τις Αγορές Μεγάλων Έργων και Ποντοπόρου Ναυτιλίας £3.000.

Μέχρι τα πέντε εκατομμύρια χρηματιστηριακής αξίας οι εκδότες της Κύριας Αγοράς με χαμηλή εμπορευσιμότητα θα επιβαρύνονται με £500 για κάθε επιπλέον εκατομμύριο χρηματιστηριακής αξίας, της Παράλληλης Αγοράς και των Επενδυτικών Οργανισμών με £300 και των Μεγάλων Έργων και της Ποντοπόρου Ναυτιλίας με £500.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, το ΧΑΚ έχει νοοτροπία κυβερνητική και τείνει να εξελιχθεί σε ένα Οργανισμό «ελέφαντα» με πρωταρχικό στόχο τη συσσώρευση κεφαλαίων και αποθεματικών.

Αναφερόμενος στο σχέδιο επιστροφής κεφαλαίων (rebate scheme) προς τις ΚΕΠΕΥ, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε σε παραπλανητική ενημέρωση προς τα μέλη από το ΧΑΚ ως προς το επίπεδο στο οποίο επιτυγχάνεται ισοσκελισμός των εσόδων και εξόδων (break-even point), στο οποίο θα βασιστεί το σχέδιο. Μέχρι στιγμής, τόνισε, μας παρουσίασαν τρία διαφορετικά ποσά: €10 εκ., €12.εκ. και €13 εκ. Σε κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα του Χρηματιστηρίου από τους εισπρακτέους τόκους ύψους £451.790 ή από τα δικαιώματα τα οποία θα καταβάλλουν τα εξ’ αποστάσεως μέλη του ΧΑΚ», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Έλληνας τόνισε ότι η υπομονή των μελών του ΧΑΚ έχει εξαντληθεί με την τακτική την οποία ακολουθεί ο Οργανισμός και τίποτα δεν αποκλείεται, περιλαμβανομένου και του ενδεχόμενου δημιουργίας ιδιωτικού χρηματιστηρίου, δυνατότητα η οποία παρέχεται πλέον μέσα από τη νομοθεσία για το MiFID.

STOCKWATCH.COM.CY

-------------------

ΧΑΚ: Στη δίνη των διεθνών εξελίξεων
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/11/2007 18:06:36



• Επικρατεί επενδυτική ανασφάλεια

• Ζημιές 14,7% από ιστορικά ψηλά

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα εβδομάδων έκλεισε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δίνη των διεθνών εξελίξεων που οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, φοβούμενοι την αγορά των subprime, το ασθενές δολάριο και το καλπάζον πετρέλαιο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΚ έκλεισε στις 4.809,30 μονάδες με ζημιές 2,62% και ο FTSE 20 στις 1.648,25 μονάδες με πτώση 2,60%. Συνολικά, από τις 31 Οκτωβρίου, όπου καταγράφηκε ιστορικό ψηλό για το Γενικό Δείκτη, το ΧΑΚ καταγράφει απώλειες 14,74% ή 709,20 μονάδων. Ζημιές καταγράφηκαν και στα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια. Το Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,28%, το Παρίσι 0,71%, ενώ η Αθήνα έκλεισε με ζημιές 1,98%. Πτωτικό είναι και το άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών με το Dow Jones να σημειώνει ζημιές 0,74%, το Nasdaq 0,69% και τον S&P 500 0,85%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Mega Equity Γιώργο Βακή, οι εξελίξεις στα subprime άρχισαν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εταιρειών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένες οι τιμές στόχοι τους. Ήδη πάντως οι αναλυτές της Goldman Sachs υποβάθμισαν σε πώληση τη μετοχή της Citigroup, ρίχνοντας παράλληλα τις τιμές - στόχους για Merrill Lynch, Morgan Stanley, Lehman Brothers, Bear Stearns, JP Morgan και E Trade Financial. Ειδικότερα, προβλέπει ότι η Citigroup θα προχωρήσει σε διαγραφές χρεών στα χαρτοφυλάκιά της, ύψους $15 δισ., τα προσεχή δύο τρίμηνα.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και συνάμα και τις περισσότερες ζημιές από τους τραπεζικούς τίτλους του ΧΑΚ σημείωσε η Marfin Popular. Συγκεκριμένα, η MPB απορροφώντας το 21,25% του ημερήσιου τζίρου, που ανήλθε σε €10,22 εκ., έκλεισε στα €9,60 με ζημιές 3,61%.

Με ζημιές 3,57% κινήθηκε σήμερα και η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας, κλείνοντας στα €4,86. Σήμερα η HB ανακοίνωσε κέρδη €104,1 εκ. για το εννιάμηνο του 2007, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 201% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στον απόηχο της είδησης για συμφωνία εξαγοράς του 95% του μετοχικού κεφαλαίου της ουκρανικής τράπεζας AvtoΖΑΖ έναντι τιμήματος €52 εκ., η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε με πτώση 1,67% στα €11,80.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και για τη μετοχή της Sea Star Capital, που έκλεισε με ζημιές 4% στα €0,24.

Ζημιές παρουσίασαν και οι Επιμέρους Χρηματιστηριακοί Δείκτες, που έκλεισαν στις 14:30. Η Παράλληλη Αγορά έκλεισε με απώλειες 0,71%, οι Επενδυτικές υποχώρησαν 0,39% και η Εναλλακτική Αγορά κατέγραψε πτώση 1,17%.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 17 κινήθηκαν ανοδικά, 47 πτωτικά, ενώ 34 παρέμειναν αμετάβλητοι.


STOCKWATCH.COM.CY

---------------------------
Citigroup Downgraded to `Sell' at Goldman Sachs (Update5)

By Adam Haigh and Matthew Leising

Nov. 19 (Bloomberg) -- Citigroup Inc., the biggest U.S. bank, was
lowered to ``sell'' by a Goldman Sachs Group Inc. analyst who said the
lender's writedowns of collateralized debt obligations may total $15
billion over the next two quarters.

``Given the dislocations in the credit markets, we have become more
pessimistic,'' New York-based analyst William F. Tanona wrote to
investors today, downgrading New York-based Citigroup from
``neutral.'' ``Citigroup will likely face an increasingly challenging
operating environment which is likely to pressure results in many of
their businesses.''

Former Citigroup Chief Executive Officer Charles O. Prince III stepped
down Nov. 4 after the bank said an $11 billion writedown on the value
of subprime mortgages and CDOs may decrease fourth-quarter net income
by $5 billion to $7 billion. Tanona told clients today that profit may
fall even further as mortgage delinquencies rise and the company fails
to capitalize on opportunities because it lacks a leader.

Tanona lowered his estimate of Citigroup's earnings per share next
year to $3.80 from $4.65 and his price estimate to $33. On Nov. 8
Tanona had a 12-month target of $40, while on Nov. 5 it was $48.

Citigroup fell $1.68, or 5 percent, to $32.32 at 11:50 a.m. in New
York Stock Exchange composite trading. The shares have dropped 42
percent this year.

`Lack of Leadership'

Former U.S. Treasury Secretary Robert Rubin took over as Citigroup's
chairman, and Win Bischoff, the bank's most senior executive in
Europe, is interim CEO. A search for a new CEO is underway.

``The lack of leadership at this point in Citi's storied history could
not have come at a worse time,'' wrote Tanona, who joined Goldman from
JPMorgan two years ago. ``It will likely take the new CEO some time
before he or she decides on the appropriate course of action to
undertake.''

Tanona lowered his earnings estimates for Merrill Lynch & Co. on Sept.
26, projecting writedowns announced a month later that spurred the
ouster of Chief Executive Officer Stan O'Neal on Oct. 30. Today Tanona
also cut his price targets for Merrill as well as Morgan Stanley,
Lehman Brothers Holdings Inc., Bear Stearns Cos., JPMorgan Chase & Co.
and E*Trade Financial Corp.

`Distressed Values'

CreditSights Inc., an independent research firm, said today that UBS
AG may have ``substantial'' losses on $20 billion of collateralized
debt obligations with the highest ratings. UBS, Europe's largest bank
by assets, reported its first quarterly loss in almost five years on
Oct. 30 after the U.S. housing slump led to about $4.4 billion in
writedowns on fixed-income securities.

Citigroup's CDOs account for 25 percent of book value and 50 percent
of tangible book value, compared with 20 percent for both those
measures at Lehman Brothers Holdings Inc., Bear Stearns, JPMorgan, and
Morgan Stanley, Tanona said. The bank's retail banking and credit card
business may suffer as consumer-credit conditions worsen, he said.

Citigroup also may be hurt by a continued slowdown in the short-term
debt market as investors steer clear of commercial paper issued by
structured investment vehicles, Bank of America analyst John McDonald
wrote in a note to clients today.

``SIVs face the possibility of selling assets at distressed values
thereby exacerbating potential losses,'' wrote McDonald, who rates
Citigroup shares as ``neutral.'' Citigroup said this month it provided
$7.6 billion of financing to SIVs it runs after they were unable to
pay maturing debt.

`Severely Impact'

While the bank's exposure to SIVs is unlikely to ``severely impact''
the level of risk and leverage related to its bonds and long-term
debts, the lack of liquidity in commercial paper could add to losses
from CDO writedowns, McDonald wrote.

CDOs repackage pools of assets such as mortgage bonds and buyout loans
into new securities with varying risks. SIVs borrow in the short-term
commercial paper market to invest in longer- dated securities ranging
from mortgage bonds to bank debt.

By contrast, Citigroup recommended that investors buy U.S. bank
stocks. New York-based analyst Tobias Levkovich raised his rating on
the companies to ``overweight'' from ``market weight'' because of
``compelling valuation, depressed earnings revision data and awful
investor sentiment.''

``The banks group has taken some sharp hits due to the subprime woes,
and there appears to now be a pile-on effect that seems to be
overdone,'' Levkovich wrote in a note dated Nov. 16.

Targets Lowered


-------------------------

Citigroup's losses and the departure of Prince came after New
York-based Merrill, the biggest brokerage, said writedowns exceeded $8
billion.

Citigroup, with more than $2.35 trillion in assets, stumbled after
racking up some $55 billion of risk in businesses that invested in
subprime mortgages or CDOs, stored them for resale or accepted them as
collateral for loans.

Tanona cut his price estimate for Merrill to $59 from $66, and for
Morgan Stanley to $61 from $66. The estimate for JPMorgan was lowered
to $46 from $51, and Bear Stearns was decreased to $106 from $118.
Lehman's was reduced to $70 from $71, while E*Trade was slashed to $6
from $15.


----------------------------

UBS Faces `Substantial' CDO Losses, CreditSights Says (Update2)

By Cecile Gutscher

Nov. 19 (Bloomberg) -- UBS AG, Europe's largest bank by assets, may
have lost as much as $9 billion on collateralized debt obligations,
according to CreditSights Inc.

The losses would be almost half the Zurich-based bank's $20 billion of
top-rated CDOs, securities based on underlying assets. CreditSights,
the independent research firm in New York, based its analysis on the
bank marking down its holdings to prices indicated by benchmark
indexes rather than methods used by UBS.

``While we do not expect it to make the additional $9 billion of
writedowns estimated by our model, we do not see how it can avoid
further substantial losses,'' CreditSights analysts led by Simon
Adamson in London said in the report. ``UBS is by far the most
vulnerable bank in absolute terms'' out of the nine European banks
surveyed by CreditSights, the report said.

The world's biggest banks and securities firms have disclosed more
than $50 billion in writedowns on securities linked to subprime
mortgages. Losses by banks may reach as much as $400 billion
worldwide, Deutsche Bank AG and Goldman Sachs Group Inc. analysts said
last week.

Citigroup Inc., the largest U.S. bank by assets, was lowered today to
``sell'' by Goldman analyst William F. Tanona, who predicted that the
lender's writedowns of CDOs will total $15 billion over the next two
quarters.

UBS was cut to ``hold'' from ``buy'' today by Dresdner Kleinwort
analysts today, citing potential subprime writedowns of 11 billion
Swiss francs ($9.84 billion).

`Unimaginable'

UBS spokesman Dominik von Arx in London said the bank expects to
report a profit in the fourth quarter. ``Speculation of $9 billion
writedowns isn't compatible with that outlook,'' von Arx said in a
phone interview.

UBS posted its first quarterly loss in almost five years on Oct. 30
after the U.S. housing slump caused it to write down about $4.4
billion on fixed-income securities.

The bank's CDO losses are on portions called super senior because they
were considered ``virtually risk free'' and the idea of writedowns was
``unimaginable,'' the CreditSights report said. Ratings firms have cut
28 super senior portions of CDOs, eight of which dropped to high-risk,
high-yield, or junk, JPMorgan Chase & Co. analysts said in a report
this month.

CDOs package bonds and loans including mortgage-backed securities and
use the income to pay investors. Debt ranked below Baa3 at Moody's
Investors Service and BBB- by Standard & Poor's is regarded as
high-risk, high-yield.

CreditSights calculated expected losses by marking bank holdings to
prices indicated by the ABX indexes, a benchmark for speculating on
subprime-mortgage defaults. An ABX index linked to 20 securities
created in the second half of 2006 and rated AAA has fallen 20 percent
in the past month, according to Markit Group Ltd., the London-based
index administrator.

No comments:

Share |