Thursday, August 6, 2015

«Σπάνε όλα τα κοντέρ» φέτος εξαγορές και συγχωνεύσεις

Σε «χρυσή χρονιά» για τα επιχειρηματικά deals αναδεικνύεται η χθεσινή, καθώς όλα δείχνουν ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις πραγματοποιούν ολική επαναφορά μετά τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και η αξία τους θα διαμορφωθεί φέτος στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007...


Σύμφωνα με έρευνα της EY (πρώην Ernst & Young), το ύψος των deals διεθνώς διαμορφώθηκε στα 2, 27 τρισ. δολάρια στο α’ εξάμηνο του έτους. 

Η αύξηση κατά 37% της αξίας των συμφωνιών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ενισχύθηκε από τον χωρίς προηγούμενο αριθμό μεγάλων συμφωνιών (megadeals) που πραγματοποιήθηκαν. Οι 31 συμφωνίες με αξία υψηλότερη των 10 δισ. δολ. αποτελούν νέο ρεκόρ πρώτου εξαμήνου, ξεπερνώντας τις 27 που είχαν υπογραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007. Το «χρυσό μετάλλιο» των megadeals (μέχρι στιγμής...) παίρνει η εξαγορά της πετρελαϊκής BG Group από την Royal Dutch-Shell, ύψους 81,5 δισ. δολ. (70 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθεί ο μιντιακός «γάμος» των Time-Warner και Charter Communications, αξίας 55 δισ. δολ. Σε κλαδικό επίπεδο, αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής στις εξαγορές και συγχωνεύσεις φέτος αναδεικνύεται η φαρμακοβιομηχανία, αφού η αξία των deals που έχουν ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο αγγίζει τα 500 δισ. δολάρια και έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ την αξία των συμφωνιών για ολόκληρο το 2014 (429 δισ. δολ.) που αποτελούσε ρεκόρ. 

Μάλιστα, τα δύο mega-deals που ανακοινώθηκαν τελευταία, η εξαγορά της μονάδας γενοσήμων της Allergan από την ισραηλινή Teva (αξίας 40,5 δισ. δολ.) και η εξαγορά της Baxalta από την ιρλανδική Shire (30 δισ. δολ.) προοιωνίζονται περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, αφού οι βασικοί λόγοι για τον «πυρετό» δραστηριότητας, δηλαδή η ζήτηση για νέα, καινοτόμα (και συχνά φθηνότερα) φάρμακα, η επιδίωξη εισόδου σε εξειδικευμένες αγορές, όπως τα «ορφανά φάρμακα» στον τομέα των βιοεπιστημών εξακολουθούν να υφίστανται. 

Πέρα από τον κλάδο υγείας, αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται και στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές του μαύρου χρυσού, με την αξία των συμφωνιών να υπερδιπλασιάζεται (+136%) φτάνοντας τα 264 δισ. δολ. Η τεχνολογία (ύψος deals 247 δισ. δολ.,+69%) και οι τηλεπικοινωνίες (211 δισ. δολ., αύξηση 13%) ενισχύθηκαν επίσης από την αυξανόμενη σύγκλιση των τομέων αυτών που προκαλείται από τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. 

Ολική επαναφορά 

«Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ως αναπτυξιακή επιλογή επιστρέφουν δυναμικά στην ημερήσια διάταξη των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων», σχολίασε η κ. Πιπ Μακρόστι, αντιπρόεδρος χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΕΥ διεθνώς. «Μετά από μια πενταετία στασιμότητας, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που δίνουν ώθηση στα επιχειρηματικά deals, όπως η σύγκλιση διαφορετικών κλάδων της οικονομίας, οι νέες τεχνολογίες και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς και οι αποκλίνουσες οικονομικές συνθήκες οι οποίες ενθαρρύνουν τις διασυνοριακές συμφωνίες». Οι υψηλές επιδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η καταγραφόμενη διάθεση για νέες συμφωνίες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πενταετίας. Πάνω από το 50% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα Global Confidence Barometer της ΕΥ σκοπεύει να συνεχίσει τις εξαγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες. 

Φόβοι για υπερθέρμανση 

Με δεδομένη την ισχύ της παγκόσμιας αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων παραμένει ισχυρή, και τις αποτιμήσεις που δείχνουν πολύ υψηλές σε ορισμένες περιπτώσεις (για παράδειγμα, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Avago που εξαγόρασε την ανταγωνιστική της Broadcom έναντι 36,4 δισ. δολ. στο μεγαλύτερο deal από το σπάσιμο της φούσκας των dot.com, αποτίμησε τον «στόχο» 20 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων), εντούτοις οι περισσότεροι παράγοντες εκτιμούν ότι δεν βρίσκεται (ακόμα;) σε φάση υπερθέρμανσης. 

Aν και η συνολική αξία των συμφωνιών προσεγγίζει επιπεδα-ρεκόρ, δεν παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των συμφωνιών. Οι πολλαπλασιαστές συναλλαγών είναι μεν αυξημένοι, αλλά δεν πλησιάζουν τα επίπεδα του 2007, ενώ τα premiums των προσφερόμενων τιμημάτων κινούνται στα μέσα επίπεδα προηγούμενων κύκλων εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η ΕΥ σημειώνει τέλος ότι η αξία των διασυνοριακών συμφωνιών έφτασε τα 716 δισ. δολ., αυξημένη κατά 48% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014. 

Η χώρα που προσέλκυσε τις περισσότερες συμφωνίες ήταν οι ΗΠΑ (184 δισ. δολ.), ενώ ακολουθούν Βρετανία, (169 δισ. δολ.), Ελβετία, Γαλλία και Κίνα. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=232208

No comments:

Share |