Friday, May 29, 2015

ΒΟCY: Προς έκδοση ομολόγου

H Tράπεζα Kύπρου εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα της και να μειώσει την εξάρτηση της από κεντρικές τράπεζες. 

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή και μέλος του ΔΣ της BOCY Χριστάκη Πατσαλίδη, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το...
πρώτο τρίμηνο του 2015, η τράπεζα εξετάζει τις συνθήκες στην αγορά για να διαπιστωθεί, όπως είπε, κατά πόσο είναι εφικτό αυτή την περίοδο να εκδώσει η BOCY, ομόλογα. 

Σημείωσε ότι η πρόσφατη επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και ενισχύει τις προθέσεις της τράπεζας για να προβεί σε επίσης επιτυχή έκδοση ομολόγων. 

«Εξετάζουμε τα δεδομένα στις αγορές και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα προχωρήσουμε σε έκδοση ομολόγου» σημείωσε. 

Αναφερόμενος στη ρωσική θυγατρική της Τράπεζας Uniastrum, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι η διεύθυνση της BOCY έχει ενώπιον της κάποιες προτάσεις τις οποίες συζητά με τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους αγοραστές. 

Οι πλείστοι υποψήφιοι που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, προέρχονται, όπως υπέδειξε, κυρίως από τη Ρωσία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες είναι αρκετά περίπλοκες και χρονοβόρες και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη αν θα υπάρξει ή όχι κατάληξη επί του θέματος 


«Δεν είναι δυνατό να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους, καθώς οι συζητήσεις είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες», είπε. 

Ο κ. Πατσαλίδης επεσήμανε, ότι είναι θετικό το γεγονός πως υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους κάποιων ρωσικών ιδρυμάτων παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική οικονομία. 

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει η μεγάλη πρόκληση για την τράπεζα, ο κ. Πατσαλίδης απάντησε καταφατικά επισημαίνοντας ότι τα NPLs αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου εξέφρασε την άποψη ότι είναι διαχειρίσημη η κατάσταση με τα NPLs και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανάγκη, όπως σημείωσε, «για τη δημιουργία ενός ειδικού οχήματος για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος». 

Πρόσθεσε ότι οι τεχνοκρατικές ομάδες της Τράπεζας βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης, τόσο του νόμου που ψήφισε πρόσφατα η βουλή των αντιπροσώπων σε σχέση με τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, όσο και του πλαισίου αφερεγγυότητας, προκειμένου, όπως είπε, να διαπιστωθεί πως θα επηρεάσουν τα μη εξυπηρετούμενων δάνεια.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=226173

No comments:

Share |