Monday, November 17, 2014

Αναβάθμιση Τράπεζας Κύπρου από Moody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε σήμερα την Τράπεζα Κύπρου λόγω της ενίσχυσης των κεφαλαίων της και της μείωσης της ρευστοτικής της εξάρτησης σε κεντρικές τράπεζες. 

Ο οίκος αναβάθμισε τη διαβάθμιση για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε Caa3 από Ca με σταθερό ορίζοντα και αυτή για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Τράπεζας σε caa3 από ca. 

Παρά την αναβάθμιση, η αξιολόγηση της Τρ. Κύπρου βρίσκεται αρκετά χαμηλά επίπεδα, αναφέρει ο οίκος, λόγω των μεγάλων προκλήσεων που...
αντιμετωπίζει η Τράπεζα κυρίως με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Στο σκεπτικό της αναβάθμισης ο οίκος αναφέρει την αύξηση των βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας στο 15,1%, λόγω της επιτυχούς έκδοσης κεφαλαίου. 

Σημειώνει επίσης τη μείωση της ρευστοτικής εξάρτησης στο ψηλό 29% τον Σεπτέμβριο από το 37% του ενεργητικού που ήταν τον Μάρτιο του 2014. 

Ο οίκος εκτιμά ότι η Τράπεζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 58%, με βάση τον νέο ορισμό των εποπτικών αρχών και στο 50% με βάση των πιο κοινώς αποδεκτό ορισμό των 90 ημερών. 

Ο οίκος αναμένει αύξηση των NPLs λόγω της ύφεσης και σημειώνει ότι θα μειωθεί το ποσοστό των NPLs όταν αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, προς το τέλος του 2015. 

Ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί χαμηλό το επίπεδο των προβλέψεων της Τράπεζας που βρίσκεται στο 33% των NPLs. 

Ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση μπορεί να βελτιωθεί εάν η Τρ. Κύπρου αποδώσει καλύτερα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των NPLs και της ρευστοτικής της εξάρτησης. 

Θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν γίνει το αντίθετο.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=210529

No comments:

Share |