Thursday, October 2, 2014

Deals $2,6 τρισ. από την αρχή του έτους

«Πυρετός» επικρατεί στον κλάδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπου από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες συνολικής αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 60% σε σχέση με το 2013 και υψηλότερο σε σχέση με καθένα από τα προηγούμενα πέντε χρόνια. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί στον απόηχο της διεθνούς...
χρηματοοικονομικής κρίσης. «Δεν έχω ποτέ δει αγορά πιο ανθεκτική από τη σημερινή, όσον αφορά την απορρόφηση του γεωπολιτικού και χρηματοοικονομικού κινδύνου», σχολίασε στους Financial Times ο βετεράνος επενδυτικός τραπεζίτης Πίτερ Βάινμπεργκ, εκ των ιδρυτών του οίκου Perella Weinberg. 

Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει αυξηθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (με την ενέργεια και τη φαρμακοβιομηχανία να κρατούν τα σκήπτρα), ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των συμφωνιών που είχαν «αμυντικά» χαρακτηριστικά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σε ιστορικό υψηλό ανήλθε ο αριθμός των μεγάλων deals (αξίας 5 δισ. δολαρίων και άνω), τάση που είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ευρώπη: 

Η συνολική αξία των συμφωνιών όπου εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες διαμορφώθηκε στο 1,038 τρις. δολ. το εννεάμηνο (+23% σε ετήσια βάση), με τις μεγάλες συμφωνίες να ανέρχονται σε 35, αυξημένες κατά 75%. «Φέτος, ήρθαν στο επίκεντρο τα μεγάλα διασυνοριακά deals και όχι οι μικρότερες συμφωνίες που ήταν ο κανόνας τα τελευταία χρόνια», σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS Σεβερίν Μπριζέ. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=207446

No comments:

Share |