Friday, August 29, 2014

Εθνική Τράπεζα: Στο €1,146 δισ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη

Σε 1.146 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ στο α' εξάμηνο του έτους, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συνετέλεσε η δυνατότητα της τράπεζας να αναγνωρίσει μέρος του υπολειπόμενου αναβαλλόμενου φόρου. 

Η αύξηση που συντελέσθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 ήταν της τάξης του 234%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 828 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις διενεργηθείσες προβλέψεις για...
επισφάλειες ύψους 705 εκατ. ευρώ οδηγώντας σε οργανικά κέρδη α' εξαμήνου ύψους 123 εκατ., σε σχέση με οργανικές ζημίες ύψους 61 εκατ. κατά το α' εξάμηνο του 2013. 

Στην επίτευξη της παραπάνω κερδοφορίας συνέβαλε η μείωση των επισφαλειών στην Ελλάδα, και οι ενέργειες περιστολής δαπανών της τράπεζας. Οι επιδόσεις της Finansbank, σύμφωνα με την ΕΤΕ, επιβεβαιώνουν την τροχιά ανάκαμψης που ακολουθεί, με τα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου να διαμορφώνονται σε 85 εκατ., αυξημένα κατά 33%. 

Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, η επιβράδυνση των νέων επισφαλειών συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι νέες επισφάλειες υποχώρησαν κατά 46% σε ετήσια βάση διαμορφούμενες στα 304 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2014. Έτσι μειώθηκαν οι προβλέψεις στον Όμιλο κατά 5% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν στα 342 εκατ. ευρώ. το α' τρίμηνο του 2014. 

Το επίπεδο κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις για τον Όμιλο παρέμεινε στο υψηλό επίπεδο του 56%. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών του Ομίλου διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2014 σε 23,2%, έναντι 23% στο τέλος Μαρτίου του 2014. 

Οι καταθέσεις του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, βελτιώνοντας τον δείκτη ρευστότητας (δάνεια : καταθέσεις) στο 94%, έναντι 102% τον Ιούνιο του 2013. 

Κατά το β' τρίμηνο του έτους, ο κύριος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CΕT 1 ανήλθε σε 16,2%, υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο κανονιστικό επίπεδο του 8%. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Τουρκολιάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως είναι επαρκές το επίπεδο κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των stress tests. Η ισχυρή ρευστότητα φέρνει σε πλεονεκτική θέση την ΕΤΕ και της επιτρέπει να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα, σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=205290

No comments:

Share |