Friday, June 27, 2014

Ο κύβος ερρίφθη - Aύξηση κεφαλαίου στην Τρ. Κύπρου

Ο κύβος ερρίφθη και το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση πριν τα τεστ αντοχής Οκτωβρίου...
 

Η απόφαση λήφθηκε μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν 10 ώρες κατά την οποία δεν έγινε κατορθωτή η λήψη συγκεκριμένης απόφασης σε σχέση με τους όρους της έκδοσης. 

Το ύψος της έκδοσης θα καθοριστεί σε προσεχή συνεδρίαση και αφού προηγουμένως η αρμόδια ομάδα της τράπεζας εξετάσει το όλο ζήτημα σε συνεργασία και με την Κεντρική Τράπεζα. 

Η εικόνα που υπήρχε ψες στο ΔΣ είναι ότι η έκδοση θα κυμαίνεται μεταξύ €600 και €1 δισ. 

Παραινέσεις για έκδοση κεφαλαίου από την Τράπεζα έχει τις τελευταίες μέρες από τον υπουργό οικονομικών και τη διοικητή της ΚΤ. 

Η Τράπεζα έχει κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 10,2%. Όπως ανακοινώθηκε χθες, με την αποπληρωμή χρέους της κυβέρνησης ύψους €950 εκ. θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η τιμή διάθεσης της μετοχής θα καθοριστεί αργότερα αφού ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι της BOCY, HSBC και Credit Suisse. 

Και οι δύο εξωτερικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου εισηγήθηκαν όπως η διοίκηση της προχωρήσει οριστικά στη λήψη απόφασης για έκδοση κεφαλαίου. Παρέπεμψαν τη διεύθυνση και το ΔΣ της τράπεζας στην επιτυχή έκδοση του πενταετούς ομολόγου της κυβέρνησης αλλά και στο περιβάλλον που δημιουργείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σε σχέση με τη διάθεση των επενδυτών να συμμετέχουν σε τραπεζικούς οργανισμούς. 

Εκτιμούν ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τρ. Κύπρου από αρκετά ξένα ταμεία. 

Επικαλέστηκαν ακόμη τις δικές τους έρευνες στην αγορά μεταφέροντας προς το ΔΣ της BOCY τη βεβαιότητα ότι θα εξαντληθεί το εκδοθέν κεφάλαιο του συγκροτήματος. 

Όλα τα μέρη συνεκτιμούν ότι με βάση τη διαδικασία που έθεσαν οι σύμβουλοι της τράπεζας θα πρέπει η τράπεζα, το αργότερο μέχρι τη δεύτερη βδομάδα του ερχόμενου Σεπτέμβρη, να ολοκληρώσει όλες τις διεργασίας για να αντλήσει τα κεφάλαια. 

Οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν πριν λίγο καιρό σε άντληση €8,2 δισ. από τις κεφαλαιαγορές με συνοπτικές διαδικασίες. 

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται σήμερα να εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία θα δίνονται λεπτομέρειες από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ. 

Διορισμοί δύο deputy CEO 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε και το διορισμό δύο deputy CEO.

Πρόκειται για ένα κύπριο γνωστό τραπεζίτη και ένα ξένο. Και οι δύο προσλήφθηκαν με διαδικασίες πρώτου διορισμού, αφού δεν προέρχονται από το υφιστάμενο προσωπικό. 

Αναμένεται να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντα τους εντός Ιουλίου.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=201316

No comments:

Share |