Wednesday, June 11, 2014

Κύπρος: Έντονο το ενδιαφέρον για το ομόλογο

Οι επενδυτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την επικείμενη έκδοση ομολόγων στην διεθνή αγορά από την Δημοκρατία. Ήδη, στις δευτερογενείς αγορές τα κυπριακά ομόλογα συνεχίζουν την ανοδική τους τάση, με τις αποδόσεις να κινούνται σε επίπεδα που πολλές φορές είναι και χαμηλότερα του ονομαστικού (κουπόνι).

Τόσο το δεκαετές που λήγει το 2020, όσο κι το πενταετές που λήγει μαζί με το Μνημόνιο το 2016, τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο 100% της...
ονομαστικής αξίας, με το δεύτερο μάλιστα να κινήθηκε στο 103 τις προηγούμενες ημέρες. Το δεκαετές που λήγει φέτος κινείται στο 100.18%, με απόδοση 2.228%, σαφώς χαμηλότερη από το κουπόνι που είναι 4,375% (αλλά οι αποδόσεις επηρεάζονται από την επικείμενη ωρίμανση του ομολόγου).

Μόνο το ομόλογο που λήγει το 2015 κινείται κάτω του ορίου του 100%, στα 99,85% με την απόδοση να αποκλίνει από το κουπόνι κατά 0.1μονάδες βάσης, ενώ το πρόσφατο ομόλογο, ύψους 100εκατ ευρώ, το οποίο προκάλεσε αρκετή συζήτηση, σήμερα κινείται στα 105.775%, με απόδοση 5,327% -πολύ χαμηλότερα από το κουπόνι του 65%.

Σημειώνεται επίσης πως η αγορά γίνεται όλο και πιο «στενή», με τα σπρεντ των τιμών προσφοράς και ζήτησης να βρίσκονται πλέον πολύ κοντά η μια στην άλλη, γεγονός που μεταφράζεται σε «εύκολη» πώληση για όσους επιθυμούν να διαθέσουν τα ομόλογα τους στην αγορά. Μοναδική εξαίρεση, το «δεκαεξάρι» ομόλογο.

Η εικόνα, η οποία άρχισε να διαμορφώνεται το τελευταίο δεκαήμερο, δείχνει πως υπάρχει αρκετή όρεξη από τους επενδυτές για το κυπριακό χρέος. Ενώ διεθνώς υποχωρούν τα επιτόκια, οι αποδόσεις των 3,85% (με λήξη το 2015) ή ακόμα και 2.228% με άμεση λήξη, είναι πολύ ελκυστικές.

Εν τω μεταξύ, πολλές είναι οι ερωτήσεις από πλευράς επενδυτών προς αρμόδιες πηγές σχετικά με την επικείμενη έκδοση, την οποία ανέλαβαν οι «συνήθεις ύποπτοι» HSBC, UBS, DeutscheBank and Goldman Sachs, μαζί με την ρωσική VTB. Η παρουσία της τελευταίας έχει ξαφνιάσει ορισμένους στο παζάρι, αλλά δεν αλλάζει την γενικότερη εικόνα του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Με μια νέα θετική αξιολόγηση στο χέρι, ιδίως μετά το Eurogroup της 19ης του μηνός, αλλά και με τις αξιολογήσεις των οίκων να κινούνται σε πιο ήρεμα νερά από ό,τι προηγούμενως, εικόνα της Κύπρου ενισχύεται και από την διεθνή συγκυρία.

Πάντως, το ύψος της έκδοσης, που θα κινηθεί στο 0,5δισ. ευρώ, αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στο επιτόκιο. Κι αυτό, διότι η έκδοση θεωρείται μικρή με αποτέλεσμα ορισμένοι επενδυτές να ανησυχούν πως η χαμηλή ρευστότητα της έκδοσης μπορεί να τους “εγκλωβίσει” σε ένα ομόλογο που δεν θα μπορούν να πωλήσουν με ευκολία αν το επιθυμήσουν στο μέλλον. Πρέπει, επιπλέον, να θεωρείται δεδομένο πως τα πιο πολλά funds δεν αναζητούν επένδυση κυπριακού ομολόγου που να κρατήσουν ως τη λήξη της, αλλά για κάτι που θα μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης.

Source:http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=174331

No comments:

Share |