Thursday, May 22, 2014

Μειώνεται ο ELA στην Τρ. Κύπρου

Νέα μικρή μείωση παρουσίασε τον Απρίλιο η ρευστοτική εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας. 

Η μείωση προκύπτει παρά τη σταδιακή αποδέσμευση καταθέσεων που είχαν μετατραπεί σε γραμμάτια κατά τη διαδικασία εξυγίανσης της Τράπεζας και παρά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην εγχώρια διακίνηση χρημάτων...
 

Παρά τη μείωση, η εξάρτησή της BOCY σε κεντρικές τράπεζες παραμένει σχετικά υψηλή. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα, η ρευστοτική στήριξη της BOCY από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε τον τέταρτο μήνα του 2014 στα €10,8 δισ. από €10,9 δισ. το Μάρτιο. 

Τον Απρίλιο η έκτακτη ρευστότητα (ELA) μειώθηκε στα €9,4 δισ. από €9,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα. 

Η ρευστότητα μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής, δηλαδή ρευστότητας που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέμεινε στο €1,4 δισ. 

Ο ρυθμός μείωσης του ELA είναι προς το παρόν χαμηλός καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, προνοεί ότι αναμένεται να μειωθεί στα €3 δισ. μέχρι το 2017. 

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα άρχισε να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα το Σεπτέμβριο του 2011. Ο ισολογισμός της Τρ. Κύπρου επιβαρύνθηκε με έκτακτη ρευστότητα €9 δισ. μέσω της διαδικασίας απορρόφησης της Λαϊκής Τράπεζας. 

Η έκτακτη ρευστότητα θεωρείται βραχυπρόθεσμος δανεισμός και η ανανέωση του συνεπάγεται τακτικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύει σε μετατροπή του ELA σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, με στόχο να βελτιωθεί ο ισολογισμός της Τρ. Κύπρου. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να πειστεί η Φρανκφούρτη, που έκανε κάτι παρόμοιο στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πρόσφατα ότι θα επιχειρήσει με επαφές στην Ευρώπη να πείσει για την ανάγκη μετατροπής του ELA σε μακροπρόθεσμο ομόλογο. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=198686

No comments:

Share |