Friday, April 25, 2014

Αναβαθμίσεις από S&P και Fitch

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Κύπρου προχώρησαν σήμερα οι οίκοι Standard and Poor’s και Fitch, κρίνοντας θετική τη μέχρι στιγμής πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Οι Standard and Poor’s αναβάθμισαν την αξιολόγηση... εγχώριου και ξένου μακροπρόθεσμου χρέους από Β- σε Β και επιβεβαίωσαν τις διαβαθμίσεις για εγχώριο και ξένο βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Ο ορίζοντας είναι θετικός. 

Οι Standard and Poor’s 

Οι S&P σημειώνουν με ικανοποίηση την εφαρμογή των προνοιών της δανειακής σύμβασης και τη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων. Η μείωση του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ το 2013 ξεπέρασε τις προσδοκίες και οι S&P αναμένουν ότι θα μειωθεί στο 5% το 2014, ξεπερνώντας και πάλιν τις προσδοκίες. 

Το ΑΕΠ αναμένουν ότι θα μειωθεί κατά 4% το 2014 προτού η οικονομία ξεκινήσει να ανακάμπτει. Σημειώνουν τη συμβολή στην ανάπτυξη από τον τουρισμό και τον τομέα των διεθνών υπηρεσιών. 

Ως βασικούς κινδύνους στα μακροοικονομικά τους σενάρια, εντοπίζουν την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που πιθανόν να επηρεάσει, για παράδειγμα, τον τουρισμό. Θεωρούν ότι πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό θα μπορούσε να δώσει θετική ώθηση στην ανάπτυξη και την ελκυστικότητα της Κύπρου για ξένες επενδύσεις. 

Σημειώνουν όμως ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι βασικός κίνδυνος λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Οι Fitch 

Σε αναβάθμιση της προοπτικής του μακροπρόθεσμου rating της Κύπρου σε ξένο συνάλλαγμα από αρνητική σε σταθερή προχώρησε σήμερα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch. 

Επιβεβαίωσε παράλληλα το rating χρηματοοικονομικής ευρωστίας στο Β- 

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε επίσης το μακροπρόθεσμο rating σε εγχώριο νόμισμα στο Β- από CCC

Άλλα ratings επιβεβαιώθηκαν με το βραχυπρόθεσμο rating σε ξένο νόμισμα στο B και τη διαβάθμιση της χώρας στο Β. 

Οι αξιολογήσεις για τα ανώτερα μη εγγυημένα ομόλογα ξένου δικαίου έχουν επιβεβαιωθεί στο Β- και οι αξιολογήσεις για τα μη εγγυημένα ομόλογα κυπριακού δικαίου έχουν αναβαθμιστεί σε Β- από CCC

Σημαντικός παράγοντας στην αναβάθμιση ήταν η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ που υποστηρίζει την πολιτική συνοχής και την αξιοπιστία. Ειδικότερα, οι μισθοί και οι τιμές προσαρμόζονται προς τα κάτω, σε αντίθεση με τα προηγούμενα επεισόδια της ύφεσης. 

Λόγω των περικοπών των δαπανών στο δημόσιο τομέα, η αμοιβή ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση το 2013. Στον ιδιωτικό τομέα η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό υποχώρησε κατά 5,3%. Ο οίκος αναμένει η κυβέρνηση να συνεχίσει να τηρεί τις παραμέτρους του προγράμματος, μετά από την έγκριση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης από τη βουλή παρά την αρχική αντίσταση από ορισμένα πολιτικά κόμματα. 

Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ξεπεραστεί με σημαντικό περιθώριο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 5,4% το 2013 έναντι 7,8% που αναφερόταν στη δεύτερη αναθεώρηση της τρόικας και έναντι 6,7% που ανέμενε ο οίκος. Το αποτέλεσμα αντανακλά ένα μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής διόρθωσης και μια λιγότερο σοβαρή ύφεση από την αναμενόμενη. 

Ο οίκος αναθεώρησε τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2014 και 4,6% το 2015, από 7,5% και 6,9% αντίστοιχα προηγουμένως. 

Η οικονομία έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,4% το 2013, σε σύγκριση με 7,7% που αναμενόταν στη δεύτερη αναθεώρηση της τρόικας και 7% που ανέμενε ο οίκος. 

Ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (εκτός τραπεζικών) έχουν δείξει κάποια ανθεκτικότητα. Τα νοικοκυριά έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις τους για να εξομαλύνουν την κατανάλωσή τους. Οι Fitch αναθεώρησαν τις προβλέψεις του ΑΕΠ για το 2014 σε συρρίκνωση 3,9%, από 5,1% προηγουμένως. 

Σύμφωνα με τον οίκο, ο κίνδυνος επανάληψης της αναδιάρθρωσης ομολόγων εσωτερικού δικαίου, που συνέβη το 2013, έχει μειωθεί. 

Ζητήματα μεσαίας σημασίας 

Σύμφωνα με τον οίκο, η θέση εξωτερικού χρέους της Κύπρου έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, εν μέρει λόγω των ευνοϊκών αναθεωρήσεων των προηγούμενων επίσημων στοιχείων. Η βελτίωση αυτή αντανακλά επίσης θετικές τάσεις στις ροές κεφαλαίων, περιλαμβανομένου πολύ μικρότερου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. 

Σύμφωνα με τους Fitch, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την πιστοληπτική ικανότητα λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής η οποία είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια. 

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα έχει επίσης υπονομεύσει το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας και η ανεργία θα διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον. Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, αν και ενδεχομένως με πιο αργό ρυθμό. Οι τράπεζες έχουν λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εσωτερικού χρέους τους και των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και τώρα αντιμετωπίζουν την πρόκληση του περιορισμού οποιασδήποτε πρόσθετης πιστωτικής επιδείνωσης και την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να επηρεάζονται οι κεφαλαιακές τους θέσεις. 

Οι κίνδυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν μειωθεί λόγω των πρόσφατων επιδόσεων αλλά παραμένουν αυξημένοι. Οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι είναι φιλόδοξοι. 

Ο οίκος αναφέρει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου αυξάνονται σημαντικά μετά το τέλος της περιόδου του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα ανέλθουν σε €3,6 δισ. το 2017 από €1,7 δισ. το 2016. 

Όσον αφορά τη διαδικασία της κατάργησης των ελέγχων κεφαλαίου, σημειώνεται ότι ενέχει κινδύνους και μια πρόωρη άρση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική φυγή κεφαλαίων με αρνητικές οικονομικές συνέπειες. 

Σύμφωνα με τον οίκο, αρνητική κίνηση για τα ratings ενδέχεται να προκύψει από σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, ιδίως των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ή δυσμενείς αλλαγές στη δυναμική του δημόσιου χρέους. Επίσης, αρνητικά θα συμβάλει βαθύτερη και μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση καθώς και η επανάληψη της τραπεζικής κρίσης. 

Θετικά στα ratings αναμένεται να προκαλέσει ένα μεγαλύτερο ιστορικό της επιτυχούς εφαρμογής του μνημονίου, σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής παραγωγής και του τραπεζικού τομέα, βελτιώσεις στις εξαγωγικές επιδόσεις που διευκολύνουν την εξισορρόπηση της οικονομίας και άρση των ελέγχων των κεφαλαίων που δεν έχουν σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες. 

Ύφεση μέχρι το 2016 

Ο οίκος αναμένει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,9% το 2015 και 1% το 2016 και δεν αναμένει ανάπτυξη πριν το 2017. 

Ο οίκος αναμένει μέτρια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, ιδίως το 2016, όταν το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται στο πλαίσιο του προγράμματος να βελτιωθεί σημαντικά. Το επίσημο πρόγραμμα στοχεύει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου 4% του ΑΕΠ έως το 2018, το έλλειμμα του 2% το 2013. «Είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να επιτύχει τους φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους για το πρωτογενές ισοζύγιο, ειδικά καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», σημειώνεται. 

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, οι Fitch αναμένουν να ανέλθει στο 126% του ΑΕΠ το 2016 και να υποχωρήσει στο 117% μέχρι το 2020. 

Ο οίκος εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα €2,5 δισ., που περιλαμβάνει και το μαξιλάρι του €1 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού. 

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Ρωσία και Ουκρανία, ο οίκος σημειώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία σημαντική κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σημαντικό εξωτερικό σοκ για την κυπριακή οικονομία. Ο τουρισμός από τη Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνεται και οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο των ξένων καταθέσεων στις τράπεζες. 

Οι προβλέψεις του οίκου δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των πιθανών μελλοντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της νότιας ακτής της Κύπρου. 

Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι η Κύπρος αλλά και η ευρωζώνη θα αποφύγουν την παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού. 




Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=196699

No comments:

Share |