Tuesday, April 1, 2014

Ελλάδα: Eurogroup - «Πράσινο φως» για τα €8,3 δισ.

Τη σταδιακή αποδέσμευση δόσεων 8,3 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη προανήγγειλε ο επικεφαλής του Eurogroup με την πρώτη δόση 6,3 δισ. να αναμένεται έως τα τέλη Απριλίου, ενώ τόνισε πως τώρα η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες τα σχέδια της. 

Το υπόλοιπο ποσό των 2 δισ. ευρώ από τη συνολική δόση των 8,3 δισ. αναμένεται να εκταμιευθεί σε δύο...
ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντιστοίχως με έξι προαπαιτούμενα για την κάθε δόση. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στο Ζάππειο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, αναγνώρισαν τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα εκφράζοντας ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έστειλαν όμως σαφές μήνυμα πως απαιτείται συνέχιση τόσο των μεταρρυθμίσεων όσο όμως και της σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών, ενώ ο κ. Ντάιζελμπλουμ διατήρησε ανοικτό το ενδεχόμενο χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα επισημαίνοντας πως "θέλουμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα απαιτηθεί νέο δάνειο" αλλά όπως τόνισε το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στην οικονομία. 

Σχετικά με το χρέος τόνισε επίσης πως η ΕΕ θα επανέλθει σε αυτό το θέμα κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, αφού υπάρξει πιστοποίηση του πλεονάσματος από τη Eurostat συνδέοντας αυτό το θέμα και με το ενδεχόμενο νέου προγράμματος "Ο πόνος ήταν μεγάλος για την Ελλάδα αλλά αποδίδει" δήλωσε από την πλευρά του ο Μ. Ντράγκι που τόνισε πως η χώρα πρέπει τώρα να υλοποιήσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά και να μην "εκτροχιαστεί η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής". 

Για μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο Όλι Ρεν τονίζοντας επίσης πως απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα ο κ. Ντάισελπμπλουμ υπογράμμισε πως θα απαιτηθεί συντονισμός από όλους τους διεθνείς φορείς, όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της task force για την Κομισιόν στην Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ. 

Το απόγευμα οι κ.κ. Ρεν και Ντάισελμπλουμ αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε συνέντευξη θα προχωρήσει και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας των εργασιών του EcoFin το απόγευμα. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=195250

No comments:

Share |