Friday, April 4, 2014

Καταργούνται από το 2015 τα τέλη περιαγωγής εντός ΕΕ

Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε την Πέμπτη κατ΄ αρχήν την κατάργηση από τις 15 Δεκεμβρίου 2015, των τελών περιαγωγής, δηλαδή το επιπλέον κόστος που επιβαρύνει τους ταξιδιώτες, χρήστες κινητών τηλεφώνων, όταν δέχονται ή πραγματοποιούν κλήσεις από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα, ο χρήστης που πραγματοποιεί κλήση από άλλο κράτος μέλος επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος που ανάλογα με τον πάροχο μπορεί να...
φτάσει τα 0,24 ευρώ/λεπτό, ενώ όταν δέχεται κλήση πληρώνει 0,07 ευρώ/λεπτό και όταν στέλνει SMS 0,08 ευρώ/μήνυμα.

Το κόστος όταν χρήστης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο μέσω κινητού μπορεί να φτάσει μέχρι 0,45 ευρώ ανά megabyte.

Η Ευρωβουλή ενέκρινε επίσης κατ΄ αρχήν νομοσχέδιο με το οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν θα μπορούν πλέον να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν ανταγωνιστές τους.

Οι δύο αποφάσεις που λήφθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία (534 υπέρ, 25 κατά, 58 αποχές) αποτελούν σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κομισιόν «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το νομοσχέδιο οι ευρωβουλευτές έχουν ως στόχο να μην επιβραδύνουν ή μπλοκάρουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών τις διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές που προσφέρουν ανταγωνιστές τους. Για παράδειγμα, ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες ανέφερε ότι το 2012 αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο μπλόκαραν ή επιβράδυναν υπηρεσίες όπως το «Skype» (που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων μέσω του Διαδικτύου).

Το πακέτο προβλέπει ακόμη νέα μέτρα υπέρ των καταναλωτών, όπως το δικαίωμα για τη σύνταξη συμβολαίων σε απλή γλώσσα και με πιο συγκρίσιμες πληροφορίες, μεγαλύτερα δικαιώματα για αλλαγή παρόχου ή συμβολαίου, το δικαίωμα σύναψης συμβολαίου 12 μηνών εάν ο χρήστης δεν επιθυμεί μεγαλύτερο συμβόλαιο, το δικαίωμα καταγγελίας του συμβολαίου εάν δεν παρέχονται οι διαδικτυακές ταχύτητες που συμφωνήθηκαν, και το δικαίωμα προώθησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του χρήστη σε μια νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την αλλαγή παρόχου διαδικτύου.

Με τη σημερινή εξέλιξη η Ευρωβουλή ολοκληρώνει το στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, προκειμένου να εδραιώσει το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι στιγμής και να το παραδώσει στους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν το Μάιο. 

Source:http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=167457

No comments:

Share |