Friday, February 7, 2014

Πέντε φορές ισόβια στους εκτελεστές του πενταπλού φονικού

Τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, στους κατηγορούμενους Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη για την υπόθεση του πενταπλού φόνου στην Αγία Νάπα που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012. 

Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης κρίθηκαν ένοχοι μετά από ακροαματική διαδικασία σε πέντε κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης και σε τρεις κατηγορίες μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών....


Ανακοινώνοντας σήμερα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, την απόφαση για την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής ανέφερε ότι «για το κακούργημα του φόνου εκ προμελέτης είναι υποχρεωτική η ποινή φυλάκισης», πρόσθεσε ότι «έκαστος κατηγορούμενος καταδικάζεται σε δια βίου φυλάκιση στην κάθε κατηγορία» ενώ δεν επιβάλλεται ποινή στις κατηγορίες για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών.

Οι ποινές, σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή συντρέχουν και αρχίζουν από τις 31/7/2012 ημερομηνία από την οποία οι δύο κατηγορούμενοι τελούν υπό προφυλάκιση.
Η ανάγνωση της αποτελούμενης από 130 σελίδες απόφασης που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις εννέα σήμερα το πρωί, άρχισε τελικά με μία ώρα καθυστέρηση.

«Πρόκειται για πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση στην οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα» ανέφερε ο κ. Πογιατζής προσθέτοντας ότι αυτή «παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δικαστικά δεδομένα» αφού το «πλείστο μέρος της μαρτυρίας στην οποία στηρίζεται η Κατηγορούσα Αρχή προέρχεται από λήψεις βίντεο που εξασφαλίστηκαν από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (CCTV)  που ήταν εγκατεστημένα σε πολλά υποστατικά στην ευρύτερη περιοχή».

Συνολικά, προστίθεται, είχαν κληθεί να παρουσιαστούν ως μάρτυρες κατηγορίας 128 άτομα αλλά τελικά «με τη συμβολή όλων των πλευρών, αφού μέρος της μαρτυρίας κρίθηκε ως παραδεκτή, κατέθεσαν μόνο 36 άτομα. Στο δικαστήριο κατατέθηκαν 295 τεκμήρια στα οποία περιλαμβάνονται πολλές ώρες λήψης από τις κάμερες των συστημάτων παρακολούθησης».  

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε εκτενώς στη ταυτότητα των πέντε θυμάτων, στον τρόπου που έγινε ο πενταπλός φόνος, στα αίτια θανάτου των θυμάτων, στο φονικό όπλο και στις έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό του, στη διερεύνηση της υπόθεσης, στη λήψη και διακίνηση των τεκμηρίων που έγιναν αποδεκτά από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα «να εξοικονομηθεί πολύτιμος δικαστηριακός χρόνος»,  στη μαρτυρία των δύο ιατροδικαστών Νικόλα Χαραλάμπους και Σοφοκλή Σοφοκλέους, στη μαρτυρία γενετικού υλικού, στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των δύο κατηγορουμένων τα περισσότερα από τα οποία δεν είχαν αμφισβητηθεί από τις δύο πλευρές και σε άλλες μαρτυρίες που παρουσίασε η Κατηγορούσα Αρχή.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση στο Μάρτυρα Κατηγορίας 34, δηλαδή τον αστυφύλακα Χριστόφορου Παπασσάβα «του οποίου τόσο η κύρια εξέταση όσο και η αντεξέταση υπήρξαν οι πλέον μακροσκελείς και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για το μάρτυρα αυτό είναι ότι μας έχει εντυπωσιάσει με τον επαγγελματισμό του, την ειλικρίνεια του αλλά και την ικανότητα που επέδειξε αναλύοντας τα επίδικα βίντεο» ενώ «η ειδικότητα και η εμπειρογνωμοσύνη του δεν αμφισβητήθηκαν».

Επίσης ο συγκεκριμένος μάρτυρας «άρχισε να εργάζεται για την υπόθεση με τα βίντεο των CCTV αμέσως μετά το πενταπλό φόνο, αφιέρωσε μήνες στη μελέτη των δεδομένων, μελέτησε επί μακρόν όλες τις εικόνες και απομόνωσε οπτικά πλάνα που ο ίδιος έκρινε ότι απεικόνιζαν τους κατηγορούμενους και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν. Δηλαδή περιόρισε εικόνες εκατοντάδων ίσως ωρών σε 205 οπτικά πλάνα διάρκειας περίπου 3 ωρών».    

Ο Χάρης Πογιατζής στην ανάγνωση της απόφασης του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης των δύο κατηγορουμένων και είπε πως «καταλήγουμε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη. Το Δικαστήριο ήταν σε εγρήγορση καθ’ όλη την ακροαματική διαδικασία για να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεάζονταν δυσμενώς τα δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρθηκε επίσης «στις ανώμοτες δηλώσεις των δύο κατηγορουμένων, τις οποίες» σύμφωνα με τον Χάρη Πογιατζή «θεωρούμε ότι δεν μπορεί να τους αποδοθεί οποιαδήποτε πειστική αξία», στις ανακριτικές καταθέσεις τους, στο γεγονός ότι κανένας από τους δύο δεν προσκόμισε οποιαδήποτε μαρτυρία, ότι οι δηλώσεις και καταθέσεις τους δεν αμφισβητήθηκαν, γίνεται αναφορά σε «κατ’ ισχυρισμό ψεύδη των κατηγορουμένων» τα οποία επικαλέστηκε η Κατηγορούσα Αρχή, σε παραστατικά στοιχεία αλλά και σε αναπαραστάσεις που έγιναν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ολοκληρώνοντας την ανάγνωση της απόφασης ανέφερε ότι «δεν διατηρούμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος 1 (Δημήτριος Μαμαλικόπουλος) πυροβόλησε και φόνευσε και τα πέντε θύματα. Η επιλογή του χώρου αναμονής, η επί μακρόν παραμονή των κατηγορουμένων στο χώρο, ο συγχρονισμός της κίνησης του κατηγορουμένου 1 με αυτές του αυτοκινήτου των θυμάτων και η μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου (του πιστολιού Glock) δεικνύει τον προσχεδιασμό αλλά και την πρόθεση του κατηγορουμένου 1 να επιφέρει το θάνατο όλων των θυμάτων».

Είπε ακόμα ότι «η γνώση και συμμετοχή του κατηγορουμένου 2 (Αναστάσιου Τσεχιλίδη) εξάγεται από τα περιστατικά της υπόθεσης. Το γεγονός ότι συνόδευε τον κατηγορούμενο 1 αλλά ιδιαίτερα οι ενέργειες του μετά τους φόνους μας πείθουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για την ενοχή του» είπε και πρόσθεσε πως «αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παροχή συνδρομής στον κατηγορούμενο 1 για να διαφύγει με το να οδηγήσει το αυτοκίνητο σε στάση διαφυγής, να του ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού και να οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη σκηνή το συντομότερο δυνατό».

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, σημείωσε ο Χάρης Πογιατζής «βρίσκουμε τους κατηγορουμένους ένοχους σε όλες τις εναντίον τους κατηγορίες» και προχώρησε στην ανακοίνωση της ποινής.
Με γραπτή δήλωση του ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης ανέφερε ότι «η δικαιοσύνη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι την θηριώδη εκτέλεση πέντε ανθρώπων μέσα από τα 218 βίντεο που καταγράφηκαν από κλειστά κυκλώματα ασφαλείας της περιοχής και οι κάμερες ασφαλείας «ως σιωπηλοί αυτόπτες μάρτυρες» μετέφεραν στο δικαστήριο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πριν, κατά και μετά τη διάπραξη αυτού του ιδιαζόντως ειδεχθούς εγκλήματος που διαπράχθηκε το καλοκαίρι του 2012».

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση του Δικαστηρίου καθώς την κύρια και ουσιαστική μαρτυρία εναντίον των καταδικασθέντων αποτέλεσαν τα οπτικά πλάνα και τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, γεγονός που καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η σύγχρονη τεχνολογία στη πρόληψη και εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων».

Προστίθεται ακόμα ότι η εκδίκαση της υπόθεσης, από την καταχώρηση της μέχρι σήμερα διήρκεσε 15 μήνες, εξέφρασε ευχαριστίες «στους ανακριτές του ΤΑΕ, στα μέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας που εργάστηκαν υπερωριακά πέραν των 400 ωρών για να εντοπίσουν και να απομονώσουν τα 218 βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη» ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον «πρώην Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στην ομάδα αλλά και για τη στήριξη και καθοδήγηση που παρείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης».
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων αναμένεται να υποβάλουν έφεση εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου.

Εναντίον των Μαμαλικόπουλου και Τσεχιλίδη, οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή, είχαν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες, μία για κάθε θύμα, ότι δηλαδή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, εκ προμελέτης επέφεραν με παράνομη πράξη, δηλαδή πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο κατηγορίας Β, το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των  Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία.

Επίσης, κατηγορήθηκαν για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, τύπου Glock χωρίς την άδεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων και παράνομη μεταφορά εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων.
Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για απονομή χάριτος μετά από 60 χρόνια.

Source:http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/184222/pente-fores-isovia-stous-ektelestes-tou-pentaplou-fonikou

No comments:

Share |