Tuesday, January 28, 2014

Κινήσεις ματ αξίας €4 δισ. από Τράπεζα Κύπρου

Κινήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρώτη αφορά την πώληση της ουκρανικής θυγατρικής της PJSC Bank of Cyprus στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και η δεύτερη την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €2,9 δισ. 

Χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μετά από αίτημα του υπουργού Οικονομικών Χάρη... Γεωργιάδη άναψε το πράσινο φως για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €2,9 δισ. για ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των €6 δισ. που είχαν εγκριθεί από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2012 και τα €2 δισ. είχαν χρησιμοποιηθεί για στήριξη της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας.
 
Με την έκδοση των κυβερνητικών εγγυήσεων, ανοίγει ο δρόμος για αποδέσμευση των εξάμηνων γραμματίων €900 εκατ., που προέκυψαν μετά τη διαδικασία του bail-in και λήγουν στις 31 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ζήτησε την παραχώρηση πρόσθετων κυβερνητικών εγγυήσεων για ομόλογα που προτίθεται να εκδώσει η τράπεζα ύψους €3 δισ.

 Όπως σημειώνεται «σκοπός της έκδοσης των κρατικών εγγυήσεων είναι η ενίσχυση της προληπτικής ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου δεδομένου ότι τα στοιχεία ενεργητικού που χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση για τον ELA θα απελευθερωθούν και θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον αν παραστεί ανάγκη». Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Ιανουαρίου 2014 αποφάσισε να εγκρίνει την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γεωργιάδης προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί να παραχωρήσει τα ομόλογα ως εξασφάλιση για τη λήψη προληπτικής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Κεντρική Τράπεζα. Σε περίπτωση που η Τράπεζα Κύπρου πάρει ρευστότητα από την ΕΚΤ θα μπορεί να αντικαταστήσει την πιο ακριβή που παρέχεται από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance). Η συμβατική ρευστότητα από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο 0,75% σε σχέση με την έκτακτη ρευστότητα για την οποία η Τράπεζα πληρώνει επιτόκιο 2,25%.


Source:http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/182384/kiniseis-mat-axias-4-dis-apo-trapeza-kyprou

No comments:

Share |