Monday, January 13, 2014

Κομβικό το 2014 για διεθνείς υπηρεσίες

Κομβική χρονιά θα είναι το 2014 για το μέλλον του τομέα διεθνών υπηρεσιών. Μετά από δέκα χρόνια ταχύρρυθμης ανάπτυξης, ο κλάδος βρέθηκε το 2013 σε πορεία ταχείας συρρίκνωσης λόγω των αποφάσεων Μαρτίου. 

Το bail-in των καταθέσεων ξένων εταιρειών και η δέσμευση των χρημάτων τους λόγω των περιορισμών στη διακίνηση χρημάτων, έφεραν τον κλάδο αντιμέτωπο με την πιθανότητα πλήρους κατάρρευσης...
 

Τελικώς ο κλάδος κατάφερε να αντέξει σε σημείο που ακόμα και οι διεθνείς πιστωτές παραδέχονται σήμερα ότι θα συμβάλει σημαντικά στη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. 

Οι απώλειες όμως που υπέστη είναι βαριές, δημιουργώντας ερωτήματα για τη μελλοντική του πορεία. 

Η εισροή νέων εταιρειών στην Κύπρο που είναι ενδεικτική της δραστηριότητας στον τομέα διεθνών υπηρεσιών, έπεσε το 2013 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εφόρου εταιρειών, οι αιτήσεις για εγγραφές μειώθηκαν κατά 39,9% το περασμένο έτος στις 10.877 έναντι 18.098 το 2012. 

Το 2007 ο αριθμός εγγραφών νέων εταιρειών στην Κύπρο είχε πλησιάσει τις 30 χιλ. 

Το περιβάλλον παραμένει δύσκολο καθώς κάποιες εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την Κύπρο ενώ άλλες ανέμεναν την ολοκλήρωση του λογιστικού έτους πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις. 

Παρά τη μεγάλη μείωση, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται βελτίωση του κλάδου λόγω της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου και της επιτυχούς εφαρμογής του μνημονίου. 

Το Δεκέμβριο του 2013 η μείωση στις αιτήσεις για εγγραφές περιορίστηκε στο 22,6% έναντι 34,4% το Νοέμβριο. Ο αριθμός τους ανήλθε στις 940 έναντι 1215 το Δεκέμβριο του 2012. 

Στη βελτίωση της κατάστασης φαίνεται να συμβάλει και η βελτίωση του εξωγενούς περιβάλλοντος, κυρίως στην Ευρώπη. 

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα άρχισε να κινείται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη και ως εκ τούτου εκδηλώνεται περισσότερη δραστηριότητα των υφιστάμενων πελατών», αναφέρει ο πρόεδρος της KPMG Κύπρου, Άγγελος Γρηγοριάδης. 

Σημειώνει ότι, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, η επιφυλακτικότητα των ξένων παραμένει μέχρι να φύγουν τα περιοριστικά μέτρα των τραπεζών. 

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν τη μερική βελτίωση της κατάστασης στις επιτυχείς αξιολογήσεις του προγράμματος, που περιορίζουν την αβεβαιότητα για την ικανότητα της Κύπρου να αντεπεξέλθει στις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις. 

Μετά το αρχικό σοκ, άρχισε να παρατηρείται κάποια κινητικότητα ανάμεσα στους ξένους επενδυτές καθώς η Κύπρος έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις πρόνοιες του μνημονίου, αναφέρει ο διευθύνων συνέταιρος της Grant Thornton (Cyprus) Ltd) Σταύρος Ιωάννου. 

Θετικά, συμβάλει πρόσθεσε, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. 

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανέρχεται στις 272.816 έναντι 269.345 το 2012. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=189716

No comments:

Share |