Tuesday, December 31, 2013

Παρατείνεται για δύο μήνες το τουριστικό ωράριο

Νέο διάταγμα για το ωράριο των καταστημάτων θα εκδώσει σήμερα το Υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι η επέκταση του ωραρίου των...
καταστημάτων θα ισχύει για δύο μήνες. Αποκάλυψε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η ετοιμασία νομοσχεδίου για να μην χρειάζεται η έκδοση διαταγμάτων και ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως είπε «ο λόγος που αυτή τη φορά η επέκταση του ωραρίου αφορά δύο μήνες είναι διότι έχουμε ολοκληρώσει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να γίνει Νόμος και όχι υπό τη μορφή διαταγμάτων, αφότου φυσικά εγκριθεί το νομοσχέδιο αυτό από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Οι βασικοί άξονες του είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ και των δικαιωμάτων εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και της ανάγκης όπως μένουν ανοικτά τα καταστήματα για να μπορούν να εργοδοτούνται όσοι περισσότεροι γίνεται».

Ερωτηθείσα η Ζ.Αιμιλιανίδου είπε ότι η διαμόρφωση του εν λόγω νομοσχεδίου θα γίνει μετά από διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου.
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι κάποιοι εκ των 1800 εργοδοτουμένων εργάζονται κατά μέσο όρο πέραν των 30 ωρών την εβδομάδα, ωστόσο, πρόσθεσε, «οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι πλήρους απασχόλησης». 
 
Η κυβέρνηση και η υπουργός Εργασίας προσβλέπουν ότι η συνέχιση του διευρυμένου ωραρίου είναι ένα εργαλείο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ως γνωστόν, στο τελευταίο κυβερνητικό πακέτο μέτρων κατά της ανεργίας, περιλαμβάνονται δύο σχέδια που αφορούν τη στήριξη της εργοδότησης στο λιανικό εμπόριο, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή με τον νέο χρόνο. Επιπλέον, οι περίπου 3.000 προσλήψεις ανέργων από επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, κατά το Υπουργείο Εργασίας συνηγορούν στη διατήρηση του μέτρου σε μόνιμη βάση.

Με την παράταση του διευρυμένου ωραρίου διαφωνεί έντονα η ΠΟΒΕΚ και το συνδικαλιστικό κίνημα. Μάλιστα, η ΠΟΒΕΚ πριν μερικές ημέρες ζητούσε τερματισμό της εξουσίας της υπουργού Εργασίας στην έκδοση διαταγμάτων και παραπομπή του επίμαχου θέματος ενώπιον της Βουλής.

Η ΠΟΒΕΚ καλούσε την κ. Αιμιλιανίδου να επιστρέψει στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί λειτουργίας των καταστημάτων, προτείνοντας την εισαγωγή διαφορετικού ωραρίου μόνο για τα ειδικά καταστήματα, τα οποία θα έχουν αυστηρό κατάλογο προϊόντων.

Επίσης, η ΠΟΒΕΚ διατηρεί έντονες απόψεις για  την Κυριακή.  Διαμετρικά αντίθετη είναι η θέση των μεγάλων επιχειρηματιών της αγοράς, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς τη διατήρηση του διευρυμένου ωραρίου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι συμβάλλει θετικά στην αναζωογόνηση της οικονομίας. Στο πλευρό των μεγάλων παικτών η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ. 

Ο βοηθός γ.δ. της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, εκτιμά ότι το ωράριο αυτό τονώνει την εμπορική δραστηριότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και καλεί την υπουργό Εργασίας να προχωρήσει το ταχύτερο.

Source:http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/178180/parateinetai-gia-dyo-mines-to-touristiko-orario

No comments:

Share |