Thursday, December 5, 2013

1000 νέες εταιρείες το Νοέμβριο

Χίλιες νέες εταιρείες εγγράφηκαν στην Κύπρο το Νοέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες παραγόντων του κλάδου διεθνών υπηρεσιών για βελτίωση της κατάστασης. 

Παρά τα κτυπήματα που έχει δεχθεί ο κλάδος, η εισροή εταιρειών στην Κύπρο συνεχίζεται, ιδίως το τελευταίο τρίμηνο. 

Φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για σταδιακή επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων προς την Κύπρο...


Αν και σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρσι, η εισροή νέων εταιρειών το Νοέμβριο είναι η μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2013, πριν δηλαδή το «κούρεμα» Μαρτίου. 

Τον Οκτώβριο είχαν εγγραφεί 867 εταιρείες και τον περσινό Νοέμβριο 1528. Σε ετήσια βάση παρατηρείται μείωση των εγγραφών κατά 34%, η μικρότερη από το Φεβρουάριο. 

Η έστω μικρή βελτίωση της κατάστασης αποτυπώνεται και στα στοιχεία για καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, που παρουσίασαν αύξηση €400 εκ. τον Οκτώβριο. 

Οι ίδιοι οι πιστωτές, που είχαν σχεδόν ξεγράψει τον τομέα διεθνών υπηρεσιών, άρχισαν πλέον να δηλώνουν ότι είναι ένας από τους κλάδους που θα δώσει ώθηση στην οικονομία. 

Ο πρόεδρος της KPMG Κύπρου, Άγγελος Γρηγοριάδης, αναφέρει ότι η δεύτερη αξιολόγηση από την τρόικα και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου δίνουν ώθηση στον κλάδο των διεθνών υπηρεσιών. 

Θετικά, πρόσθεσε, συμβάλουν οι προσπάθειες και εκστρατείες για βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό από τους επαγγελματίες που έχει προσλάβει ο CIPA, προβάλλοντας ότι η Κύπρος σταθεροποιείται και οδεύει προς ανάκαμψη. 

Σύμφωνα με το CEO της Baker Tilly Cyprus, Μάριο Κλείτου, τα μηνύματα για τον τομέα του international business είναι θετικά καθώς συνεχίζεται η βελτίωση των τελευταίων μηνών αναφέροντας ότι οι ξένοι σιγά-σιγά επανακτούν την εμπιστοσύνη τους προς την Κύπρο. 

Θετικά, επεσήμανε ο κ. Κλείτου, επηρεάζει το αίσιο τέλος για το θέμα που προέκυψε με την Ινδία αλλά και η θέληση που επιδείχθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση να λυθούν τα προβλήματα με τον ΟΟΣΑ. 

«Οι προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων συνεχίζονται με παρουσία σε φορολογικά συνέδρια του εξωτερικού», πρόσθεσε ο κ. Κλείτου. 

Όσον αφορά τις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών το εντεκάμηνο περιορίζονται σε 9937 έναντι 16883 την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καταγράφοντας μείωση 41,1%. 

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανέρχεται στις 271.783. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=187736

No comments:

Share |