Friday, November 29, 2013

Αναβάθμιση από S&P

Την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου rating χρέους της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε Β- απόCCC+ ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναφέροντας ότι οι άμεσοι κίνδυνοι για την αποπληρωμή του χρέους της, φαίνεται να έχουν υποχωρήσει. 

Την ίδια ώρα, το βραχυπρόθεσμο rating αναβαθμίστηκε σε B από C. Παρά την...
αναβάθμιση, ο οίκος θεωρεί πιθανή τη λήψη νέων μέτρων ή τη συνομολόγηση νέου μνημονίου. 

Η αναβάθμιση φέρνει την Κύπρο στην καλύτερη αξιολόγηση που είχε από τους S&P από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 όταν η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση βρισκόταν στο CCC+. 

Για να επανέλθει η Κύπρος σε επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση 6 βαθμίδων. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου για τους ισορροπημένους κινδύνους εφαρμογής που παραμένουν ως το τέλος του τριετούς προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω του περιθωρίου ανόδου της οικονομίας. 

Όπως σημειώνεται, η κυπριακή κυβέρνηση μετά τις δύο θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα θα συνεχίσει να συμμορφώνεται έγκαιρα με τις συστάσεις του προγράμματος. 

Υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα έχει βελτιώσει το προφίλ χρέους της κυβέρνησης, καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες (εκτός από το 6% του ΑΕΠ το βραχυπρόθεσμο χρέος) μέχρι το Μάρτιο του 2016. 

Αναφέρεται ότι ως μέρος του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει συγχωνεύσει και ανακεφαλαιοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες. 

Η νέα Τράπεζα Κύπρου έχει ανακτήσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αν και εξακολουθεί να βασίζεται στην παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου που υπολογίζεται σε 45% του ΑΕΠ. 

Ο οίκος αναμένει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί λόγω εν μέρει των ενεργειών της κυβέρνησης. 

«Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της κυπριακής οικονομίας (5,5% το τρίτο τρίμηνο του 2013) υπήρξε ο πιο μεγάλος στην ευρωζώνη το 2013, τώρα συρρικνώνεται με πιο βραδύ ρυθμό απ’ ό, τι προβλέπαμε τον Ιούλιο», αναφέρεται. 

Ο οίκος ανέμενε συρρίκνωση 14% για το έτος ενώ τώρα αναθεώρησε την εκτίμησή του για συρρίκνωση στο 8% το 2013 και 6% το 2014 με τις εκτιμήσεις ωστόσο να είναι αβέβαιες. Για το 2015, αναμένει συρρίκνωση 2% ενώ αναμένει ανάπτυξη 0,5% 2016. 

Σύμφωνα με τον οίκο οι παράγοντες που έχουν αποτρέψει μία πιο σοβαρή ύφεση είναι οι εξοικονομήσεις που βοήθησαν στη στήριξη της κατανάλωσης και του τουρισμού. 

Επίσης ένας άλλος θετικός παράγοντας που έχει επιμετρηθεί είναι οι επιχειρηματικές υπηρεσίες που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί τομείς, ωστόσο όπως τονίζεται, είναι προσωρινοί. 

Προστίθεται ότι η ικανότητα του πληθυσμού να προβαίνει σε αναλήψεις καταθέσεων για να υποστηρίξει περαιτέρω την κατανάλωση είναι περιορισμένη, ο εταιρικός δανεισμός είναι ψηλός (περίπου 160% του ΑΕΠ), η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται. 

Για τις πληρωμές χρέους, σημειώνεται ότι εκτός από βραχυπρόθεσμα μέσα, όλες οι υπόλοιπες εμπορικές πληρωμές καλύπτονται από τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης. 

Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ρωσικού δανείου των €2,5 δισ. επεκτείνοντας την περίοδο αποπληρωμής και μειώνοντας το επιτόκιο σε 2,5% από 4,5%. 

Ο οίκος αναμένει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανέλθει στο 135% περίπου του ΑΕΠ το 2016. Μέχρι τότε, αναφέρεται, λίγο λιγότερο από ό,τι το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους(πλην των εντόκων γραμματίων) θα είναι εμπορικό χρέος. 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 7,3% του ΑΕΠ το 2013, το 2014 να αυξηθεί στο 11,5% και το 2015 να υποχωρήσει στο 10% 

Ο οίκος χαρακτηρίζει τη μικρή οικονομία της Κύπρου ως ελαστική ενώ διαβλέπει κάποιες ενδείξεις ότι οι εξαγωγές επιχειρηματικών είναι σχετικά σταθερές, παρά το κούρεμα των μη ασφαλισμένων καταθετών στις τράπεζες. 

Βασικός κίνδυνος 

Στην έκθεση ο οίκος αναφέρει ότι παραμένει ένας βασικός κίνδυνος. 

«Μόλις οι έλεγχοι κεφαλαίου αρθούν , η σταθερότητα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα θα είναι αβέβαιη», σημειώνει . 

Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση έχει έρθει κοντά σε τέλμα με αξιοσημείωτη αύξηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και των εμπορικών ληξιπρόθεσμων οφειλών που αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις μελλοντικές επιδόσεις της ανάπτυξης . 

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2013 , αναμένεται ότι ο τομέας θα συρρικνωθεί κάτω από 4 φορές του ΑΕΠ από 9 φορές που ήταν το 2009. 

Αυτό αντανακλά τις πωλήσεις των ξένων υποκαταστημάτων και θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών καθώς και την υποτίμηση της έδρας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου . Αυτό συνέβη παράλληλα με την μετατροπή σε μετοχικό κεφάλαιο της τάξης του 47,5 % των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου . 

Παραμένουν οι κίνδυνοι 

Σύμφωνα με τον οίκο, οι κίνδυνοι για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με το πρόγραμμα της τρόικας παραμένουν και θα συνεχίζουν να περιορίζουν τις αξιολογήσεις . 

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι σε θέση να πετύχουν το στόχο των €1,4 δισ. (που ισοδυναμεί με το 8% του ΑΕΠ ) μέχρι το 2018 , λόγω της πολιτικής και δημοφιλούς αντοχής σε πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων 

Ανοδικοί κίνδυνοι 

Ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι στο πιστωτικό προφίλ της κυβέρνησης. 

Κατά κύριο λόγο, αναφέρεται, εάν η τρέχουσα εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια κοιτάσματα οδηγήσει σε επιπλέον ανακαλύψεις , αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα έσοδα της κυπριακής κυβέρνησης . 

Αυτή η προοπτική , όμως , είναι γεωπολιτική, αναφέρεται λόγω της Τουρκίας ενώ η προοπτική είναι θολωμένη περαιτέρω από διαφορές μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης. 

«Αν η συμμαχία των κομμάτων αποδυναμωθεί , ολόκληρη η εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας θα τεθεί σε κίνδυνο», αναφέρεται. 

Σημειώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα της τρόικας προβλέπει μικρό περιθώριο λάθους. «Φορολογική διολίσθηση , είτε μέσω των προβλημάτων εφαρμογής , είτε με χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη , ή πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα , θα μπορούσε να καταστρέψει αποθέματα του προγράμματος , αφήνοντας ένα κενό χρηματοδότησης», τονίζεται. 

Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος , η κυβέρνηση έχει περιορίσει αυστηρά τις δαπάνες και στοχεύει σε πιο φιλόδοξες μειώσεις του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος απ’ ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα. 

Ο οίκος θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης μπορεί να εξαντληθούν πριν από το τέλος του προγράμματος δημιουργώντας την ανάγκη είτε για νέα μέτρα είτε για ένα πρόγραμμα στήριξης. 

Αναθεώρηση ratings 

O οίκος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τα ratings εάν η κυβέρνηση φανεί ανίκανη να εκπληρώσει τους όρους της τρόικας ή εάν προκύψει ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης της κυβέρνησης 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη συμμόρφωση με τους όρους δανεισμού της τρόικας πιθανό να είναι στην περιοχή των στόχων της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις 

Ο οίκος αναμένει ότι τα πρώτα βήματα προς την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων ( τηλεπικοινωνίες , επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και λιμενική αρχή ) θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις από αυτούς που έχουν κατεστημένα συμφέροντα στους τομείς αυτούς ενώ μπορεί να απαιτηθεί και αλλαγή του συντάγματος. 

Σημειώνεται ότι εάν η οικονομία της Κύπρου δεν ξεκινήσει να αναπτύσσεται και πάλι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 , η τρόικα πιθανόν να επαναξιολογήσει τις χρηματοδοτικές υποθέσεις στο μνημόνιο. 

Αναβάθμιση του ratings θα μπορούσε να προκύψει εάν η οικονομία ανακάμψει νωρίτερα και σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονται, 
επιτρέποντας τη σταθεροποίηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης. 

Αναβάθμιση μπορεί να προκύψει από τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και από την πιθανή ενίσχυση του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην οικονομική δραστηριότητα την περίοδο 2013-2016. 


Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=187402

No comments:

Share |