Tuesday, November 12, 2013

Bonus €52 εκ. και «ποινικά» στη Λαϊκή

Μπόνους €52 εκ. μοιράστηκαν τα διευθυντικά στελέχη της Λαϊκής για διαχείριση μιας τράπεζας που, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, παραπέμπει σε «βαρύτατα ποινικά αδικήματα». 

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε σήμερα στην επιτροπή θεσμών που εξέτασε το θέμα ότι θα...
διερευνηθεί από τη νομική υπηρεσία κατά πόσον συνδέονται κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόζονταν στη Λαϊκή με διαφθορά. 

Είπε επίσης πως η συμφωνία τραπεζών και στελεχών πρέπει να διερευνηθεί, αφού πρόκειται για χρήματα που αυξάνουν τα εισοδήματα των στελεχών, προσθέτοντας πως το bonus ήταν ψηλότερο από ότι δηλώθηκε γιατί πρέπει να δηλωθεί και ο φόρος. 

«Η τράπεζα», σημείωσε, «πλήρωσε για λογαριασμό του στελέχους το οποίο όφειλε να πληρώσει», προσθέτοντας πως «εάν ήταν ο φόρος ως έξοδο της τράπεζας δεν φορολογείται, συνεπώς τι ταχυδακτυλουργικές λογιστικές έγιναν για τα bonus, τα στελέχη δεν πλήρωναν και η τράπεζα έδειχνε ζημία». 

Σύμφωνα με το βοηθό γενικό εισαγγελέα για να πάρει κάποιος bonus πρέπει να υπάρχουν στόχοι, τονίζοντας πως εκ του αποτελέσματος διαφάνηκε πως χάθηκαν €5 δισ. 

Τόνισε ταυτόχρονα ότι δίνονταν bonus γιατί προωθούσαν τα αξιόγραφα και διερωτήθηκε κατά πόσο ήταν δίκαιη η παραχώρηση των ωφελημάτων. 

Πρέπει, σημείωσε, να ελέχθη κατά πόσο υπήρξε διαπλοκή, τονίζοντας πως μια τράπεζα υπό κατάρρευση εκδίδει αξιόγραφα τα οποία ήταν τοξικά προϊόντα χωρίς να είναι ενημερωμένοι οι πελάτες. 

Σε άλλο σημείο στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε πως διαφάνηκε στην τράπεζα ότι έγιναν πρακτικές που καταδολίευαν το ίδιο το νομοθετικό καθεστώς και παράλληλα δεν προστατεύθηκαν οι πιστωτές. 

Τόνισε πως είναι καθήκον των εποπτικών αρχών να ελέγξουν τον κατακερματισμό του μετοχικού κεφαλαίου κατά την εξαγορά της τράπεζας αν ήταν γνήσιο ή πλαστός, επισημαίνοντας πως ενδεχόμενη διαπλοκή και διαφθορά κυρίως από τη διαγραφή δανείων αποτελούν ποινικά αδικήματα. 

Εκείνοι, είπε, που είχαν την ευθύνη του ελέγχου έπρεπε να εποπτευθούν και να ελέγξουν τις πρακτικές, τονίζοντας πως «χάθηκαν €5 δισ. στη Λαϊκή λόγω των κακών πρακτικών και κάποιοι λένε ότι δεν καταλαβαίνουν». 

Επανάλαβε πως η αστυνομία θα πάρει καταθέσεις από στελέχη των τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως «πετάχτηκαν χρήματα από το παράθυρο που πέραν από αντισυμβατικές συμπεριφορές δείχνουν βαρύτατα ποινικά αδικήματα». 

Η διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου χαρακτήρισε την τράπεζα ένα μεγάλο «κουκουμά» με πολλά χρήματα για να κάνουν, όπως είπε, κάποιοι ότι ήθελαν και το όνειρό τους. 

Υπέδειξε ότι το πρόβλημα άρχισε όταν ήρθε ο Ανδρέας Βγενόπουλος με το Tosca Fund. 

Είπε επίσης ότι άρχισε η διαχείριση και μπήκαν στη διοίκηση της Λαϊκής άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν τραπεζίτες. 

Σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου, εάν γινόταν σωστή διαχείριση στην τράπεζα, αυτή δεν θα κατέληγε στη σημερινή της κατάσταση, επισημαίνοντας πως κανένας δεν προστάτευσε τους μετόχους της τράπεζας. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε ότι πληρώθηκαν bonus ύψους €51,2 εκ. για στελέχη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 

Πρόσθεσε ότι υπήρχε και άλλο σχέδιο επιβράβευσης των στελεχών με την παραχώρηση δωρεάν μετοχών. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην επιτροπή, από τα €52 εκ. που δόθηκαν ως bonus, τα €17,8 εκ. αφορούσαν στελέχη της Λαϊκής στην Κύπρο. 

Συγκεκριμένα οι Χρήστος Στυλιάνιδης, Παναγιώτης Κουννής και Ροδούλλα Χατζηκυριάκου έλαβαν bonus €302 χιλ., οι Μίλτος Μιχαηλάς €252 χιλ., Δώρος Κτωρίδης €212 χιλ., Αννίτα Φιλιππίδου €202 χιλ., Νεοκλής Λυσάνδρου €152 χιλ. και Σόλωνας Μάτσας €146 χιλ. 

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε bonus σε όλο το προσωπικό ύψους €2 χιλ. 

Για τα bonus στην Ελλάδα για την περίοδο 2007-2012 το συνολικό ύψος ανέρχεται σε €33,3 εκ. 

Συγκεκριμένα bonus έλαβαν οι Λάζος Ίναχος €3,3 εκ., Κυριάκος Μάγειρας και Ευθύμιος Μπουλούτας €1,8 εκ. έκαστος, Ηρακλής Κουνάδης €1,7 εκ., Νικόλαος Κονταρούδης €1,6 εκ. και Σαμουήλ Δαυίδ €800 χιλ. 

Όπως λέχθηκε στην επιτροπή τα πιο μεγάλα ποσά bonus δόθηκαν την περίοδο 2006-2009 ενώ τα bonus περιλαμβάνονταν στην μισθοδοσία των στελεχών. 

Τα στελέχη της τράπεζας επιβραβεύονταν και με το άλλο σχέδιο επιβράβευσης, δηλαδή παραχώρηση δωρεάν μετοχών ύψους €1,1 εκ. και η τράπεζα πλήρωσε επιπρόσθετο φόρο εισοδήματος €223 χιλ. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Ανδρέας Φιλίππου δήλωσε πως το θέμα των bonus βγήκε στην επιφάνεια όταν για κάποια bonus δεν έδωσε την έγκριση το ΔΣ. 

Εκ μέρους του τμήματος εσωτερικού ελέγχου ο Πανίκος Ηρακλέους σημείωσε πως κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν εγκρίσεις για bonus από το ΔΣ και την επιτροπή αμοιβών αλλά εγκρίσεις δόθηκαν από τους δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τους κ.κ. Κουννή και Στυλιανίδη, επισημαίνοντας πως οι δύο τελευταίοι επωφελήθηκαν με bonus. 

Ο τέως διευθυντής της διεύθυνσης ανθρωπίνου δυναμικού Πόλυς Βότσης, σημείωσε πως όλοι στην τράπεζα αντί να ασχολούνται με τα σοβαρά προβλήματα ασχολούνταν με άλλα ζητήματα. 

Σύμφωνα με τον κ. Βότση «μπορούσε ο κ. Μπουλούτας να πάρει τηλέφωνο τους διευθύνοντες συμβούλους και μετά ενημέρωνε το ΔΣ», προσθέτοντας πως «κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ήταν συχνό το κανάλι προφορικής επικοινωνίας και έκδοσης οδηγιών». 

Υποστήριξε παράλληλα πως «πολλές φορές στέλναμε emails τα οποία υπάρχουν στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών της τράπεζα και μας έπαιρνε τηλέφωνο η γραμματέας του κ. Μπουλούτα και μας έλεγε τι να κάνουμε». 

Η διαχειρίστρια της Λαϊκής σημείωσε πως η Λαϊκή Τράπεζα επειδή ήταν δημόσια εταιρεία έπρεπε να δικαιολογεί τα bonus και εάν υπήρχαν στόχοι. 

Ο διευθυντής του τμήματος εσωτερικών προσόδων Γιώργος Πούφος, δήλωσε πως σε θέματα bonus και άλλων μισθολογικών ωφελημάτων των τραπεζών προς τα στελέχη τους γινόταν λογιστική παρακράτηση, προσθέτοντας ότι για την καταβολή φόρου για την παραχώρηση μετοχών τα λογιστήρια των τραπεζών θα έπρεπε να εφαρμόσουν φόρμουλα. 

Υπέδειξε πως εάν η τράπεζα πληρώσει φόρο για χάρη του υπαλλήλου που έλαβε μετοχές τότε αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί και να αφαιρεθεί από τα έξοδα της τράπεζας, επισημαίνοντας πως τα λογιστήρια των τραπεζών έκαναν αποκοπές φόρων και εκεί που δεν μπορούσαν επικοινωνούσαν με την υπηρεσία του. 

Τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν τη νομική υπηρεσία και το ΤΕΠ να δράσουν και να γνωματεύσουν επ’ αυτού και παρέδωσαν όλα τα στοιχεία στο διευθυντή του ΤΕΠ. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο τέως διευθυντής διαχείρισης κινδύνων της Λαϊκής τράπεζας, Μιχάλης Αθανασίου, είπε πως το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας τέλος του 2006 ήταν €12,5 δισ., τέλος του 2010 €27,4 δισ. και το 2011 €26,7 δισ. 

Σημείωσε επίσης ότι τα MIGο-δάνεια ήταν €700 εκ. με €750 εκ., δηλαδή δάνεια για αγορά μετοχών της MIG, ενώ τέλος του 2012 είχαν μείνει MIGο- δάνεια ύψους €540 εκ. και οι εξασφαλίσεις ήταν €150 εκ. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=186091

No comments:

Share |