Thursday, November 7, 2013

Τρόικα: Επετεύχθησαν άνετα οι στόχοι του Μνημονίου


Λευκωσία: Την ικανοποίησή της για την καλή πρόοδο σε όλους τους τομείς που έχει επιτευχθεί στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου εκφράζει σήμερα η Τρόικα, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου. 

Ωστόσο, προειδοποιεί πως η οικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη, μολονότι η ύφεση ήταν λιγότερο έντονη από ό, τι αναμενόταν...


Αναφέρει πως ενώ η ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος από τις κυπριακές Αρχές είναι μέχρι στιγμής ευπρόσδεκτη, τονίζει παράλληλα πως παρ' όλα αυτά δεδομένου των σημαντικών κινδύνων που βρίσκονται μπροστά, η συνέχιση και η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών παραμένουν ουσιώδους σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

Σε κοινή δήλωση της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη δεύτερη αποστολή αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος στην Κύπρο αναφέρεται ότι:

«Το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε καλό δρόμο. Όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί με σημαντικά περιθώρια, αντικατοπτρίζοντας την φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού, και μια επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία είναι λιγότερο σοβαρή από το αρχικά προβλεπόμενο.

» Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν επίσης. Επιπλέον, από την προηγούμενη αξιολόγηση, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό έχει επιτρέψει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις πληρωμές από τον Ιούλιο, σε συμφωνία με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που βασίζεται σε ορόσημα.

» Η οικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη, μολονότι η ύφεση ήταν λιγότερο έντονη από ό, τι αναμενόταν. Βάσει των πρόσφατων δεικτών, το 2013 το ακαθάριστο προϊόν (ΑΕΠ) προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 7,7%, 1 ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από ό, τι προβλεπόταν αρχικά.

» Ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί κλάδοι σχετικά ανθεκτικοί, και η εμπιστοσύνη έχει εξακολουθήσει να βελτιώνεται σταδιακά.

» Οι νέες ξένες άμεσες επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα ήταν ένα θετικό σημάδι.

» Κοιτάζοντας μπροστά, δεδομένης της σημαντικής ανάγκης μείωσης των υψηλών επιπέδων χρέους του ιδιωτικού τομέα, το ακαθάριστο προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014, και να ανακάμψει σταδιακά από το 2015, με οδηγό τις μη-χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές παραμένουν σημαντικοί. 
 
» Οι Αρχές έχουν πραγματοποιήσει πολύ σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

» Η Ελληνική Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε επιτυχώς με ιδιωτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων και ξένων επενδύσεων, χωρίς κρατική στήριξη.

» Η Τράπεζα Κύπρου έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέο Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή και έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που στόχο έχει να επιστρέψει η τράπεζα μεσοπρόθεσμα στην κερδοφορία.

» Κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού κλάδου έχουν δεσμευθεί σε ειδικό λογαριασμό και δε θα υπάρξει συμμετοχή των καταθετών. Έχει διορισθεί Διοικητικό Συμβούλιο στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα και η αναδιάρθρωση του κλάδου προχωρά – ήδη έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις συγχωνεύσεις με την συμμετοχή 28 πιστωτικών ιδρυμάτων. 
 
» Κοιτώντας μπροστά, η βασική πρόκληση είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών. Αυτά είναι καίριας σημασίας για την αποκατάσταση της ροής πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που χρειάζεται για την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

» Καίρια σημασία θα έχει και η επιμελής υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση των δανείων βιώσιμων οφειλετών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, αποθαρρύνοντας, παράλληλα, τις πτωχεύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

» Οι περιορισμοί στις πληρωμές θα πρέπει να συνεχίσουν να χαλαρώνουν ακολουθώντας τα ορόσημα του οδικού χάρτη που έχει ήδη δημοσιευθεί, προστατεύοντας παράλληλα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

» Τέλος, οι Αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τα πλαίσια εποπτείας, κανονιστικών ρυθμίσεων και καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 
 
» Στο πεδίο των δημοσιονομικών, οι επιδόσεις παρέμειναν ισχυρές. Οι Αρχές διατήρησαν ένα σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως περίπου του 0,7% του ΑΕΠ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, επιτυγχάνοντας με άνεση τους στόχους του προγράμματος και δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις ώστε οι στόχοι για το τέλος του έτους να επιτευχθούν.

» Με δεδομένα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 αναμένεται να είναι περίπου 1% του ΑΕΠ χαμηλότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

» Ο προϋπολογισμός του 2014 παραμένει συντηρητικός και αποσκοπεί στο να γίνει ενωρίτερα μέρος της προσαρμογής που απαιτείται στα μετέπειτα χρόνια ώστε να επιτευχθεί και να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ, το οποίο είναι αρκετό για να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μια σταθερά καθοδική πορεία. 
 
» Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Μία δομή έχει δημιουργηθεί προκειμένου να φέρει εις πέρας μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση στη φορολογική Διοίκηση με στόχο τη βελτίωση της συλλογής φορολογικών εσόδων.

» Πρόοδος επίσης σημειώνεται στη μεταρρύθμιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα εισάγει εγγυημένο κατώτατο εισόδημα ώστε να παρέχεται οικονομική βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων οι οποίοι δεν καλύπτονται από την κοινωνική πρόνοια.

» Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να συμπληρωθούν με επιπλέον μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων τις επόμενες εβδομάδες. 
 
» Η ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος από τις Αρχές είναι μέχρι στιγμής ευπρόσδεκτη. Παρ' όλα αυτά δεδομένου των σημαντικών κινδύνων μπροστά μας, η συνέχιση και η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών παραμένουν ουσιώδους σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.  
 
» Τα επόμενα βήματα: Το συμπέρασμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται να εξεταστεί από το Eurogroup, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το Δεκέμβριο. Η έγκρισή της θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 100 εκατομμυρίων από τον ESM και των περίπου 86 εκατομμυρίων από το ΔΝΤ», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση-δήλωση της Τρόικας. 

Ντ.Βελκουλέσκου: Επετεύχθησαν άνετα οι στόχοι 
Το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου παραμένει σε καλό δρόμο και έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος σε όλους τους τομείς, ανέφερε από την πλευρά της, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν καλές και όλοι οι στόχοι του προγράμματος επετεύχθησαν με άνετα περιθώρια.
Αυτό, είπε η κ. Βελκουλέσκου, οφείλεται στην φιλόδοξη, όπως ανέφερε, πορεία εξυγίανσης η οποία λαμβάνει χώρα, στη συγκράτηση των δαπανών του προϋπολογισμού και σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία των εσόδων.

Είπε επίσης ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2013 διορθώθηκαν στο -7,7%, κατά μια μονάδα δηλαδή καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν, κατά μια μονάδα δηλαδή καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν. «Παρότι τα στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με το διαθέσιμο εισόδημα σε πτώση και την ανεργία σε άνοδο» είπε η κ. Βελκουλέσκου.
Συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2014 είναι στο -4,8%.

Ανέφερε εξάλλου ότι σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στην αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας επιτεύχθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, με ιδιωτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων άμεσων ξένων επενδύσεων και χωρίς κρατική ενίσχυση.

Για την Τράπεζα Κύπρου είπε ότι διαθέτει πλέον Διοικητικό Συμβούλιο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ενώ έχει εκπονηθεί και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Για τον συνεργατικό τομέα, η Επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ είπε ότι τα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίησή του έχουν ήδη διατεθεί.

Η βασική πρόκληση, συνέχισε, είναι να διορθωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Κάτι τέτοιο, είπε, παραμένει κρίσιμο για την επανέναρξη παροχής πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη.
Η κ. Βελκουλέσκου είπε εξάλλου ότι απαιτείται επιμελής εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Από αυτή την άποψη, θα αποτελέσει κλειδί ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης της τραπεζικής εποπτείας.

Ως προς την δημοσιονομική πολιτική, η Επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 παραμένει συντηρητικός και είναι ευθυγραμμισμένος με τους στόχους του προγράμματος.
Πρόσθεσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να συνεχιστούν και πρέπει να γίνουν βήματα για την προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των εσόδων έχουν ξεκινήσει και ότι απαιτείται προσεκτική εφαρμογή ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της είσπραξης.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή, κατά τον επόμενο χρόνο, της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο την παροχή επαρκούς κρατικής στήριξης σε όσους την έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα, όπως είπε, εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι οι κυπριακές Αρχές δεσμευτήκαν να  παρουσιάσουν το σχέδιο «μόλις ετοιμαστεί». Ο σκοπός του σχεδίου αυτού, είπε, είναι να συλλεχθούν 1,4 δις ευρώ έως το 2018 καθώς και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα από την μετάβαση από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.
«Αυτό θα επιτευχθεί μέσω προσεκτικής εφαρμογής και ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κατά τους επόμενους μήνες» είπε.

Ως προς την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι προκαταρκτική και ότι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την αξιολόγηση στην οποία θα προβούν τα αντίστοιχα συμβούλια του ΔΝΤ και του Eurogroup, στη βάση της επιτευχθείσας προόδου σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων.
Η αξιολόγηση είπε θα διενεργηθεί αρχές με μέσα Δεκεμβρίου και η αποδέσμευση της δόσης θα ακολουθήσει αμέσως μετά, πάντα στη βάση των αποφάσεων των αντίστοιχων οργάνων.
Είπε ότι από το ΔΝΤ αναμένεται να αποδεσμευτεί μια δόση ύψους 86 εκ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ESM η δόση θα είναι γύρω στα 100 εκ.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι οι προβλέψεις δεν έχουν αλλάξει δραματικά, παρέπεμψε όμως για περισσότερες λεπτομέρειες στην έκθεση της Τρόικας που θα εκδοθεί τον Δεκέμβριο.


Source:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/170413/troika-epeteychthisan-aneta-oi-stochoi-tou-mnimoniou

No comments:

Share |