Friday, November 15, 2013

Έξοδος Ιρλανδίας και Ισπανίας από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης

Την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από το διακρατικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης ανακοίνωσε χθες βράδυ το Eurogroup, διαπιστώνοντας παράλληλα την πρόοδο στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος και ζητώντας περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα. 

Μετά το τέλος συνεδρίας του Eurogroup, ο πρόεδρος του Jeroen Dijsselbloem συνεχάρη την Ιρλανδία και την Ισπανία για την ισχυρή δέσμευση τους στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους, που έφεραν αποτελέσματα...
 

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα εξέλθει του προγράμματος χωρίς να χρειάζεται γραμμή πίστωσης για περίπτωση ανάγκης από τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς θεωρεί ότι έχει αρκετό ρευστό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. 

Οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων της χώρας, που είχαν ξεπεράσει το 7% όταν μπήκε στο πρόγραμμα, βρίσκονταν χθες στο 3,5%. 

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι έχει ρευστοτικά αποθέματα €20 δισ., περισσότερα από όσα χρειάζονται για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014. 

Η «καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο συνεπάγεται ότι δεν θα βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση των εταίρων της αλλά και ότι τα ιρλανδικά ομόλογα δεν θα μπορούν να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. 

Καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα θα κάνει και η Ισπανία, που έλαβε μερική στήριξη για τον τραπεζικό της τομέα. «Λόγω του προγράμματος, οι ισπανικές τράπεζες είναι πλέον ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές, και η επίβλεψη και εποπτεία έχει ενισχυθεί», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο η Ισπανία, και κάλεσε τη χώρα να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική που αναπτύχθηκε. 

Η Ιρλανδία εξέρχεται από το μνημόνιο με ανεργία 13,6% και η Ισπανία με 26,6%, λίγο πιο κάτω από το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. 

Ο ολλανδός υπουργός εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου. 

Όπως είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν απόψε από την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

«Κάναμε ένα απολογισμό της αξιολόγησης, συνολικά το πρόγραμμα είναι σε τροχιά για να πετύχει η Κύπρος και μάλιστα με άνεση τους στόχους», ανέφερε ο κ. Dijsselbloem, προσθέτοντας ότι σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στο χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέκλινγκ ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση στην Κύπρο €100 εκ. στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Τα χρήματα θα σταλούν πριν το τέλους του έτους, αφού προηγουμένως ληφθεί και η τυπική απόφαση από το ΔΣ του ΕΜΣ. 

«Κάναμε ένα απολογισμό της αξιολόγησης, συνολικά το πρόγραμμα είναι σε τροχιά για να πετύχει η Κύπρος και μάλιστα με άνεση τους στόχους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στο χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Ο κ. Ρέκλινγκ ανέφερε ότι τα πράγματα για την Ελλάδα παραμένουν δύσκολα, αφού παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε, η χώρα «κλήθηκε να κάνει αμέσως τα εξής: Να πετύχει τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη αξιολόγηση, να εντοπίσει μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων». 

«Χρειαζόμαστε πρόοδο σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μας και για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση η τρόικα». 

Αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται αλλά είπε πως «η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει». 

 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=186358

No comments:

Share |