Wednesday, October 2, 2013

Προς αύξηση-ορόσημο του ΦΠΑ στην Ιαπωνία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επιβεβαίωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στο 8% (από 5% σήμερα) τον προσεχή Απρίλιο. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα εδώ και πολλά χρόνια προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας που εμφανίζει δημοσιονομικό έλλειμμα 10% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε το 1 τετράκισ. εκατ. γεν (10,18 τρισ. δολάρια) σε απόλυτους αριθμούς. 

«Ο μόνος δρόμος για μας είναι να επιτύχουμε την αναζωογόνηση της οικονομίας και την δημοσιονομική προσαρμογή ταυτόχρονα», υποστήριξε ο Άμπε στο...
τηλεοπτικό του διάγγελμα. Καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα (με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για «ψαλίδι» στους ρυθμούς ανάπτυξης 0,8 - 1,2% το 2014), ο Άμπε εξήγγειλε ταυτόχρονα και πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 5 τρισ. γεν για να αμβλύνει τις επιπτώσεις, καθώς και φοροαπαλλαγές 1 τρισ. γεν για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις και αυξήσεις μισθών. Η επιχειρηματική κοινότητα της Ιαπωνίας χαιρέτισε την απόφαση του Άμπε. «Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι θετική τόσο για τη χώρα όσο και για τις εταιρείες της μεσομακροπρόθεσμα», σχολίασε ο επικεφαλής της Sony Καζούο Χιράι. 

Δεδομένου του ότι η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ θεωρούνταν ειλημμένη εδώ και καιρό, οι αναλυτές ήδη αναρωτιούνται εάν το Τόκιο θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα για την τόνωση τα ιαπωνικής οικονομίας, όπως την μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (που βρίσκεται στο 38%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ανεπτυγμένο κόσμο) και την άσκηση πιέσεων προς τις εταιρείες για να αυξήσουν τους μισθούς. Η αύξηση του ΦΠΑ «κλείδωσε» μετά τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη: Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 12 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 4 τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=183269

No comments:

Share |