Thursday, October 3, 2013

5 τρισ. κυβικά πόδια ο μέσος όρος του ΦΑ στην «Αφροδίτη»

H Nοble ανακοίνωσε σήμερα ότι με βάση την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ εκτιμάται ότι οι ακαθάριστοι πόροι του τομέα κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF), του φυσικού αερίου σε 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια με μέσο όρο περίπου 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. 

Η Noble Energy στην ανακοίνωση της προσθέτει επίσης ότι έχει εντοπίσει 120 πόδια καθαρού φυσικού αερίου. 

Η γεώτρηση ήταν διάτρητη σε συνολικό βάθος 18.865 ποδιών σε 5.575 πόδια του νερού... 


Οι διαδικασίες δοκιμών παραγωγής έγιναν πάνω από ένα 39πόδο τμήμα του άνω ταμιευτήρα μειόκαινο που είναι το ομοίωμα του πετρώματος. 

Η δοκιμή η οποία περιορίζεται από τον εξοπλισμό επιφανείας, απέδωσε ένα μέγιστο ρυθμό ροής 56 εκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (Mmcf/δ) του φυσικού αερίου. 

Όπως τονίζεται, η μοντελοποίηση επιδόσεων δείχνει πηγάδια ανάπτυξης στη δεξαμενή που έχουν την ικανότητα να προσφέρουν έως 250 Mmcf/d. 

Ο Keith Elliott, ανώτερος αντιπρόεδρος της Noble Energy στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα έχουν επιβεβαιώσει τις σημαντικές πηγές φυσικού αερίου και την υψηλή παράδοσης δεξαμενής. Τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι πρόσθετες δραστηριότητες αξιολόγησης για να βελτιωθούν περαιτέρω οι πόροι και να βελτιωθεί ο σχεδιασμός στον τομέα της ανάπτυξης. 

«Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε και να προωθούμε πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης. Εκτός από την ανακάλυψη αυτή, ενθαρρύνουμε επίσης περαιτέρω δυνατότητες εξερεύνησης στο οικόπεδο 12», τόνισε. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική για χερσαίο τερματικό υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη. 

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς, ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας του. 

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη ότι στο Αφροδίτη θα διενεργηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ενώ στο οικόπεδο «12» προγραμματίζεται να γίνει νέα ερευνητική γεώτρηση για άλλο κοίτασμα εντός του 2014. Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI - Kogas στοχεύουν στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total τον πρώτο τρίμηνο του 2015. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=183415

No comments:

Share |