Monday, September 23, 2013

Θρίαμβος Μέρκελ στη Γερμανία

Το καλύτερο αποτέλεσμα από το 1990 πέτυχαν οι χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, εξασφαλίζοντας στην Άγκελα Μέρκελ τρίτη θητεία στην καγκελαρία χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο με ποιους θα κυβερνήσει. 

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) έλαβε κοντά στο 42% των ψήφων και κέρδισε σχεδόν τις μισές...
έδρες, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία για ελάχιστες έδρες. 

Σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νύκτας φαινόταν πιθανό να κερδηθεί απόλυτη πλειοψηφία από το CDU/CSU για πρώτη φορά από το 1957 – επί Konrad Adenauer. 

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) κέρδισαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και ανέβηκαν στο 26%, και θεωρούνται ο πιο πιθανός εταίρος των χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση. 

Τα μικρότερα κόμματα είχαν απώλειες. Το φιλελεύθερο κόμμα (FDP) είχε το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949 καθώς για πρώτη φορά μένει εκτός κοινοβουλίου, αποτυγχάνοντας να υπερβεί το όριο του 5%. Έμεινε στο 4,8% χάνοντας ψήφους στο νεοσύστατο «εναλλακτική για τη Γερμανία», το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που κέρδισε 4,7% στο ντεμπούτο στις εκλογές, αλλά επίσης έμεινε εκτός. 

Τα δύο κόμματα της αριστεράς, οι πράσινοι και η αριστερά, κέρδισαν 8,4% και 8,6% αντίστοιχα χάνοντας σημαντικά ποσοστά ψήφων, ιδίως οι πρώτοι. 

Αν και η κ. Μέρκελ θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα παραμείνει στην καγκελαρία της χώρας παραμένει αβέβαιο με ποιον θα κυβερνήσει. 

«Η μπάλα είναι στο γήπεδό της», είπε ψες ο βασικός της αντίπαλος ηγέτης του SPD Peer Steinbrueck. 

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «εξαιρετικό το αποτέλεσμα» και είπε ότι θα χειριστεί την ψήφο των γερμανών με υπευθυνότητα. 

Η μία πιθανότητα είναι η επιστροφή στη μεγάλη συμμαχία, που υπήρχε κατά την πρώτη θητεία της κ. Μέρκελ, μεταξύ 2005 και 2009. Οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν όμως σημαντικό ποσοστό κατά την συγκυβέρνηση τους με τους χριστιανοδημοκράτες και είναι άγνωστο εάν θα επιθυμούν να το επαναλάβουν. 

Η κ. Μέρκελ κατάφερε προεκλογικά να καλύψει ένα μέρος του προγράμματος τους προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή «κατώτατου μισθού», που σήμερα δεν υπάρχει στη Γερμανία. 

Ένας από τους λόγους που θεωρείται φυσιολογική η μεγάλη συμμαχία είναι γιατί οι «κόκκινοι» έχουν πλέον την πλειοψηφία στην άνω βουλή της χώρας, που χρειάζεται για την ψήφιση νομοσχεδίων σε κάποια ζητήματα. 

Η άλλη πιθανότητα είναι η συγκυβέρνηση με τους πράσινους, κάτι που επίσης είναι άγνωστο εάν θα επιθυμούν. 

Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 73% που είναι πιο πάνω από το 70% των εκλογών του 2009.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=182605

No comments:

Share |