Thursday, August 22, 2013

Αποχώρησε χωρίς να καταθέσει ο Χριστόφιας

imageΆδοξο τέλος είχε η κατάθεση του Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, αφού ο τέως πρόεδρος αποχώρησε από την επεισοδιακή διαδικασία χωρίς να καταθέσει, θέτοντας την υπό αμφισβήτηση. 

Ο πρόεδρος Γιώργος Πικής δέχθηκε τα πυρά του...
προέδρου για μεροληψία και εμφανώς ενοχλημένος έδωσε στον τέως ανώτατο πολιτειακό άρχοντα δύο φορές χρόνο να διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του. 

Μετά το πρώτο διάλλειμα, ο κ. Χριστόφιας επέμενε να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του και απείλησε εκ νέου να αποχωρήσει όταν η επιτροπή του το αρνήθηκε. 

Μετά από μία περίπου ώρα αναμονής, γύρω στις 12μμ, ο κ. Χριστόφιας αποχώρησε και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. 

Αναμένεται ανά πάσα στιγμή γραπτή δήλωση της τριμελούς επιτροπής για την οικονομία. 

Ο διάλογος μεταξύ του τέως προέδρου και του προέδρου της επιτροπής Γιώργου Πική αναδεικνύει την ένταση που υπήρχε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο. 

«Εμμένω στην κατάθεση της έκθεση μου. Προτού παρουσιαστεί στην επιτροπή ο πρόεδρος Αναστασιάδης, να δώσω γραπτές απαντήσεις», είχε πει νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας, επιμένοντας στην ανάγνωση της 20-σέλιδης του δήλωσης 10 χιλ. λέξεων. 

«Οι ερωτήσεις θα είναι εξεταστικού χαρακτήρα. Κατά τα άλλα να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση σας υποβληθεί», ανέφερε ο κ. Πική. 

«Είστε αναγνωρισμένης αξίας δικαστές. Ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα να καταθέσει ή προφορικά ή γραπτώς», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας με τον κ. Πική να απαντά ότι η «διαδικασία δεν είναι αυτή στην επιτροπή». 

«Θα καταθέσω γραπτώς», επέμεινε. 

«Να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα υποβάλουμε. Ξέρετε τι ερωτήσεις θα υποβάλουμε;», διερωτήθηκε ο κ. Πική 

«Εσείς ξέρετε τι γράφει ή έκθεση μου; Να ακούσω τις ερωτήσεις και θα απαντήσω γραπτώς. Ζήτησα τα πρακτικά της επιτροπής και αρνηθήκατε να μου τα δώσετε. 

Αρνείστε να αναγνώσετε το κείμενο που έχω ετοιμάσει. Θέλω να διαβάσω το έγγραφο 
κ. Πική», ανέφερε. 

«Είστε έτοιμος να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας», ρώτησε ο δικαστής. 

«Δεν είμαι έτοιμος. Δεν είμαι ο οποιοσδήποτε μάρτυρας. Νιώθω από το βήμα ότι αντιμετωπίζουμε ως κατηγορούμενος. Έτσι νιώθω. Κατηγορήθηκα από αυτό το βήμα ότι είμαι ένοχος», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. 

«Δεν θα καταλογίσουμε ποινικές ευθύνες. Ερωτώ. Είσαστε έτοιμος να προχωρήσουμε με τις ερωτήσεις μας και να τις απαντήσετε;», επανέλαβε ο κ. Πικής. 

«Να μου δώσετε γραπτώς τα ερωτήματα», είπε ο τέως πρόεδρος. 

«Είναι προσβλητική η στάση σας. Αρνείστε να απαντήσετε. Αυτό θα καταγραφεί τα πρακτικά», είπε ο κ. Πικής. 

«Αποχωρώ κ. πρόεδρε», είπε ο τέως πρόεδρος στον κ. Πική. 

«Θα κάνουμε ένα διάλειμμα και επιστρέφουμε» είπε ο κ. Πικής. 

Στην πρώτη φάση της σημερινής διαδικασίας, ο κ. Χριστόφιας απείλησε να αποχωρήσει όταν η επιτροπή του αρνήθηκε να διαβάσει κείμενο που είχε προετοιμάσει. 

«Η άρνηση σας να καταθέσετε αποτελεί παρατυπία. Αν θέλετε αναβολή να σας την δώσουμε. Δεν δικαιούστε να λέτε ότι δεν θέλετε να καταθέσετε», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, δικαστής Γιώργος Πικής. 

Η επιτροπή απέρριψε παρόμοιο αίτημα και από άλλα άτομα που κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής. 

«Δεν πρόκειται να αλλάξει η διαδικασία που έχει καθορίσει η επιτροπή. Αν αποχωρήσετε είναι παράπτωμα. Θα κάνουμε σύντομο διάλλειμα και να σκεφτείτε τι θα πράξετε. Σε 15 λεπτά να παρουσιαστείτε στο βήμα της επιτροπής», είπε ο κ. Πικής. 

Στις 10:16 διακόπηκε η συνεδρίαση για να διαβουλευτεί με τους συνεργάτες του ο Χριστόφιας. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής προειδοποίησε εκ νέου τον κ. Χριστόφια ότι η άρνηση του να καταθέσει αποτελεί παρατυπία. 

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Χριστόφιας ρωτήθηκε από την επιτροπή για τη στάση του έναντι της ένταξης στην ΕΕ. 

«Κύριε Πική παραβιάζεται η δεοντολογία», είπε. 

«Έχω κληθεί να παρουσιαστώ σήμερα, στις 27 Αυγούστου ο πρόεδρος Αναστασιάδης και βάλατε σφήνα τον τέως διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη. Αυτό είναι αντιδεοντολογικό», είπε ο κ. Χριστόφιας, και απείλησε να αποχωρήσει. 

Κατά την έναρξη της διαδικασίας η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Ο κ. Χριστόφιας δεν δέχθηκε να ορκιστεί επικαλούμενος το κυπριακό σύνταγμα ότι το κράτος μας είναι κοσμικό. 

Παρόντες είναι ανώτατα στελέχη του ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, πρώην υπουργοί της διακυβέρνησης του και οικονομικοί παράγοντες. 

Έντονη αλλά διακριτική είναι η παρουσία ανδρών της αστυνομίας. 

Ο κ. Χριστόφιας είχε ζητήσει αναβολή για να προετοιμαστεί καλύτερα καθώς, όπως είχε πει, απουσίαζαν στενοί του συνεργάτες λόγω θερινών διακοπών. 

Το αίτημα του ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από την ερευνητική επιτροπή η οποία επικαλέστηκε τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. 

Εκ των νομικών συμβούλων του κ. Χριστόφια είναι ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού και ο Γιώργος Σεραφείμ.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=180486

No comments:

Share |