Tuesday, July 23, 2013

Ντιτρόιτ: Το «κανόνι» πλήττει και ευρωπαϊκές τράπεζες

Προτού προλάβει να διευθετήσει προηγούμενες περιπέτειες η UBS βρίσκεται μπλεγμένη σε καινούρια σκάνδαλα. Χθες η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το αμερικανικό δημόσιο, να πληρώσει πρόστιμο 865 εκατ. φράγκα (700 εκατ. ευρώ) για να μπει στο αρχείο υπόθεση πώλησης...
«τοξικών» στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτει, όμως, ότι η UBS μεσολάβησε σε ευρωπαϊκές τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα 1,4 δισ. δολ. (1,06 δισ. ευρώ) του Ντιτρόιτ, που την προηγούμενη εβδομάδα κήρυξε πτώχευση. Οι τίτλοι έχουν καταλήξει σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μερικές εκ των οποίων έχουν ήδη καταρρεύσει και διασωθεί από το κράτος. Το γερμανικό δημόσιο έχει ήδη ομόλογα 200 εκατ. δολ. που ανήκαν στην Depfa, ενώ μεγάλο ήταν και το μερίδιο της Dexia, που πλέον έχει καταλήξει στο γαλλικό και το βελγικό δημόσιο. 

Η UBS έλαβε αμοιβή 46,4 εκατ. δολ. (35,1 εκατ. ευρώ) για την οργάνωση του δανείου, στο οποίο μάλιστα φρόντισε να υπάρξει ρήτρα ότι εφόσον τα επιτόκια στην αγορά υποχωρούσαν το Ντιτρόιτ θα πλήρωνε ειδική ποινή. Κάπως έτσι οδηγήθηκε η πόλη στη χρεοκοπία, καθώς το προηγούμενο τρίμηνο αναγκάστηκε να πληρώσει ή πρόστιμο 13 εκατ. δολ. (10 εκατ. ευρώ) ή 297 εκατ. δολ. (225 εκατ. ευρώ) εφόσον προτιμούσε να λήξει η σχετική συμφωνία. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=178809

No comments:

Share |