Wednesday, July 31, 2013

Επαναλειτουργεί απο την 1η Σεπτεμβρίου το ΚΑΠ

Την επαναλειτουργία του ΚΑΠ απο την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ο Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και... Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον επιχειρηματικό κόσμο και μετά από συλλογή σχολίων από τις Τράπεζες, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Κεντρικής τράπεζας,  έχουν μελετηθεί εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο  επαναλειτουργίας του ΚΑΠ, αφού η συνεχιζόμενη αναστολή του αποτελεί ένα επιπλέον  αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα και φερεγγυότητα των επιχειρήσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.
 
Η επαναλειτουργία του ΚΑΠ τίθεται σε ισχύ απο την  1η Σεπτέμβριου 2013, ώστε να δοθεί χρονικό περιθώριο στους εκδότες επιταγών να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Ακάλυπτες επιταγές που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Αυγούστου 2013 καταχωρούνται σύμφωνα με τις Κοινές Οδηγίες όπως ισχύουν.
Η καταχώριση προσώπων στο ΚΑΠ ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα  θα γίνεται στη βάση κριτηρίων και προϋποθέσεων με διαφοροποιημένη διαδικασία. 
 
Η διαδικασία αυτή:
  • λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που προκύπτουν από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και τις πρόνοιες του Περί της Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές Νόμου.
  • αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα μέτρα εξυγίανσης και αποβλέπει στη διάφανη, ίση και δίκαιη μεταχείριση ατόμων που θα κατέληγαν να καταχωρηθούν στο ΚΑΠ λόγω και μόνον των μέτρων εξυγίανσης και,
  • απλοποιεί τη διαδικασία τακτοποίησης ακάλυπτων επιταγών και διαγραφής από το ΚΑΠ.
Διαβάστε πώς έχουν τροποποιηθεί οι οδηγίες
Α. Γενικά
1. Το Κυπριακό Γραφείο Συμψηφισμού (ΚΓΣ) αποφάσισε όπως υιοθετηθούν τα πιο κάτω μέσα στα πλαίσια του ΚΓΣ:
i. Η ισχύς των επιταγών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερης της 31/03/2013 αυξάνεται από 3 μήνες σε 6 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους.
ii. Η διάρκεια ισχύος των επιταγών που έχουν εκδοθεί μεταξύ 15/12/2012 και 31/03/2013 παρατείνεται μέχρι τις 30/09/2013.
Συνεπώς, όπου γίνεται αναφορά στις Κοινές Οδηγίες για ισχύ των επιταγών μέχρι τρεις μήνες, αυτή αντικαθίσταται ανάλογα με την πιο πάνω απόφαση.
2. Επιταγές που δεν τιμήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, όσες δηλαδή έχουν σφραγιστεί με το λόγο επιστροφής «Οδηγίες να μην πληρώσουμε την επιταγή  όχι από τον εκδότη - Orders not to pay, not by drawer», δεν  καταχωρούνται από την πληρώτρια τράπεζα στο ΚΑΠ σύμφωνα με τον «Περί της Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές Νόμο - Νόμος  Ν.12(Ι)/2013, παράγραφος 5(4)(στ)».
3. Επιταγές εκδομένες επί λογαριασμών που είναι ήδη καταχωρισμένοι  στο ΚΑΠ καταχωρούνται σύμφωνα με τις Κοινές Οδηγίες όπως ισχύουν.
Β. Για επιταγές που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Αυγούστου 2013
Ακάλυπτες επιταγές που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Αυγούστου 2013 καταχωρούνται σύμφωνα με τις Κοινές Οδηγίες όπως ισχύουν.
Γ. Για επιταγές που έχουν εκδοθεί πριν την 1 Αυγούστου 2013
Οι Κοινές Οδηγίες τροποποιούνται με άμεση ισχύ ως εξής:
Καταχώριση
 
1. Για σκοπούς καταχώρισης στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΚΑΠ ως ημερομηνία πρώτης παρουσίασης επιταγής η οποία δεν έχει τιμηθεί από τον εκδότη θα θεωρείται:
i. για επιταγές ‘stop payment’ η πρώτη ημερομηνία επιστροφής τους όπως τεκμηριώνεται επί της επιταγής με την σφραγίδα της Τράπεζας.
ii. για τις υπόλοιπες επιταγές, η πρώτη ημερομηνία παρουσίασης  μετά την 1η Αυγούστου 2013.
2. Διαφοροποιημένα κριτήρια:
Ακάλυπτες επιταγές που έχουν εκδοθεί πριν την 01/08/2013 θα αξιολογούνται για καταχώριση στο ΚΑΠ από την πληρώτρια τράπεζα λαμβάνοντας υπόψη το κατά πόσο η μη τίμησή  τους είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των  Μέτρων Εξυγίανσης.
i. Λογαριασμοί επί των οποίων εφαρμόστηκαν μέτρα εξυγίανσης:
α)  Ακάλυπτες επιταγές, που έχουν εκδοθεί  πριν τις 15/3/2013 δεν καταχωρούνται αν τα παγοποιημένα υπόλοιπα και τα ελεύθερα υπόλοιπα κατά την παρουσίαση της επιταγής θα ήταν αρκετά για να τιμηθεί η επιταγή συσσωρευτικά μαζί με άλλες ακάλυπτες επιταγές. Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν στη Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΑΠ, τα στοιχεία των επιταγών αυτών.
β) Ακάλυπτες επιταγές που εκδόθηκαν μεταξύ 15/03/2013 και την 01/08/2013 καταχωρούνται και εξετάζονται, ανάλογα με την περίπτωση, από τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΑΠ ως εξής:
Εάν στο λογαριασμό επί του οποίου εκδόθηκαν επιταγές θα υπήρχαν διαθέσιμα ποσά, προερχόμενα από κατάθεση  επιταγών που επιστράφηκαν ως ακάλυπτες αποκλειστικά λόγω της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης, που θα αρκούσαν για την εκκαθάριση των ακάλυπτων επιταγών τότε διαγράφονται.
ii. Λογαριασμοί που δεν υπόκεινται στα μέτρα εξυγίανσης:
Για επιταγές που εκδόθηκαν μεταξύ 15/12/2012 και 01/08/2013, ισχύει  η διαδικασία όπως περιγράφεται στην παρ. 2.i(β)
Δ. Διαδικασία διαγραφής ακάλυπτων επιταγών από ΚΑΠ
Ακάλυπτες επιταγές που τακτοποιούνται  θα παρουσιάζονται στην πληρώτρια τράπεζα ή ΣΠΕΤ και όχι στη Κεντρική Τράπεζα.
Η ημερομηνία τακτοποίησης της επιταγής θα είναι η ημερομηνία παρουσίασης των επιταγών στην πληρώτρια Τράπεζα.
Η πληρώτρια Τράπεζα ή ΣΠΕΤ θα πρέπει να φυλάσσει τις επιταγές ως απόδειξη της τακτοποίησης και θα παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση, με βάση την Παράγραφο 15(3) των Οδηγιών στη Διαχειριστική Επιτροπή ΚΑΠ.

Source:http://www.sigmalive.com/news/local/58241

No comments:

Share |