Monday, October 1, 2012

Κύπρος: Πλησιάζει το 12% η ανεργία

Κύπρος: Πλησιάζει το 12% η ανεργία

 Στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο έφτασε η ανεργία τον Αύγουστο παρουσιάζοντας μεγάλη επιδείνωση τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο τον Αύγουστο έφθασε το 11,7%, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα. Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat δείχνουν την απότομη άνοδο της ανεργίας σε επίπεδα πάνω από το 11%, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα πιο ψηλά από ότι έδειχναν προηγουμένως. Τον τελευταίο χρόνο η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες – τη μεγαλύτερη μετά από αυτή στην Ελλάδα και μεγαλύτερη από τις άλλες τρεις χώρες του μνημονίου.

Το ποσοστό των άνεργων ανδρών στην Κύπρο ανήλθε στο 12,2% τον Αύγουστο από 12,5% τον Ιούλιο. Το ποσοστό των άνεργων γυναικών ανήλθε τον στο 11,1% από 10,9%. Μεταξύ των νέων κάτω των 25 η ανεργία αναρριχήθηκε στο 26,9% τον Ιούνιο του 2012, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η αναρρίχηση της ανεργίας προκαλεί ποικίλα κοινωνικά προβλήματα στην Κύπρο, που πριν λίγα χρόνια είχε ένα από χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 2009 η ανεργία στην Κύπρο ήταν περίπου στο ένα τρίτο της σημερινής, στο 4,2%. Η μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου ο αριθμός των ανέργων έφθασε το 24,4% τον Αύγουστο από 17,2% τον περσινό Αύγουστο.

 Η ανεργία στην Κύπρο είναι ψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ΕΕ και την ευρωζώνη η ανεργία παρουσίασε σταθεροποίηση παραμένοντας στα ίδια ψηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε τον Ιούνιο στο 10,5% όπως ήταν και τους προηγούμενους δύο μήνες. Επίσης την ίδια χρονική περίοδο στην ευρωζώνη η ανεργία διατηρήθηκε στο 11,4% όπως ήταν και τον Ιούλιο και Ιούνιο.

source: stockwatch.com.cy
Share |