Monday, August 20, 2012

Ιταλία: Μέτοχος το Δημόσιο στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου;

Ιταλία: Μέτοχος το Δημόσιο στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου;

 Η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, θα γίνει πιθανότατα η πρώτη τράπεζα της Ιταλίας που θα δει το ιταλικό Δημόσιο να αποκτά ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και οι ακριβείς όροι δανεισμού της τράπεζας από το ιταλικό δημόσιο -μέσω της πώλησης ομολόγων- δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ο νόμος που πέρασε φέτος το καλοκαίρι από το ιταλικό κοινοβούλιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα εμφανίζει ζημιές στα αποτελέσματά της, τότε είναι υποχρεωμένη να εκδώσει νέες μετοχές υπέρ του ιταλικού δημοσίου, το οποίο θα τις αποκτήσει στην ονομαστική τους αξία (αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Monte Paschi διαπραγματεύεται σήμερα 20% υψηλότερα σε σχέση με την ονομαστική της τιμή). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, από οίκους όπως οι Kepler Capital Markets και Credit Agricole Cheuvreux, η Monte Paschi -η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας- αναμένεται να ανακοινώσει στις 28 Αυγούστου ζημιές ύψους 1 δισ. ευρώ για το φετινό β’ τρίμηνο, λόγω απομειώσεων, κάτι που θα καταστήσει τα αποτελέσματά της ζημιογόνα και στο σύνολο του έτους.

Ήδη από τον Ιούνιο η διοίκηση της Monte Paschi έχει ανακοινώσει ότι η αναθεώρηση του ύψους των απομειώσεων μπορεί να επιφέρει «σημαντικό» πλήγμα στα μεγέθη του α’ εξαμήνου. «Κατά πάσα πιθανότητα η τράπεζα θα παραχωρήσει ένα ποσοστό στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, σε αυτό το στάδιο» σχολιάζει στο Bloomberg ο επικεφαλής της Axia Financial Research στην Πάδοβα, Fabrizio Spagna. Όπως εξηγεί, η διοίκηση της τράπεζας πιθανότατα θα προτιμήσει αυτή τη λύση, από το να καταβάλει τόκους στο ιταλικό δημόσιο σε μία περίοδο που αγωνίζεται να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Από την πλευρά του ο Aldo Comi, αναλυτής της Cheuvreux, εκτιμά ότι η Monte Paschi θα εκδώσει μετοχές ύψους 640 εκατ. ευρώ, «μετά από δύο ζημιογόνα έτη, το 2012 και 2013». Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι το ιταλικό δημόσιο θα έχει στην κατοχή του το 2014 το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

source: capital.gr
Share |