Monday, August 13, 2012

ΗΠΑ: «Μαύρη τρύπα» 974 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: «Μαύρη τρύπα» 974 δισ. δολαρίων

 Στο ποσό των 70 δισ. δολαρίων ανήλθε, τον Ιούλιο, το έλλειμμα προϋπολογισμού στις ΗΠΑ, ενώ στο σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους αναμένεται να υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια, για τέταρτη διαδοχική χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στα 69,6 δισ. δολάρια, έναντι 129,4 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου μηνός ένα χρόνο πριν, στοιχεία που αντικατοπτρίζουν μικρή αύξηση των φορολογικών εσόδων και μείωση των δαπανών. Αναλυτικότερα, τα έσοδα ανήλθαν τον Ιούλιο στα 184,6 δισ. δολάρια, αυξημένα έναντι των εσόδων, ύψους 159,1 δισ. δολαρίων, ένα χρόνο πριν. Οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν στα 254,2 δισ. δολάρια, από 288,4 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν.

Το έλλειμμα του Ιουλίου ήταν μικρότερο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν ότι θα υπερβεί τα 100 δισ. δολάρια. Για τους πρώτους δέκα μήνες του οικονομικού έτους 2012 -που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου-, η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ ανήλθε σε 974 δισ. δολάρια, έχοντας συρρικνωθεί κατά 11,5%, σε σύγκριση με το έλλειμμα 1,1 τρισ. δολαρίων στο δεκάμηνο του 2011. Η βελτίωση των συνθηκών της αμερικανικής οικονομίας συνέβαλε σε μικρή αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6%. Τον προηγούμενο μήνα, ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 1,2 τρισ. δολάρια, οριακά μειωμένο σε σύγκριση με το έλλειμμα 1,3 τρισ. δολαρίων το 2011. Το φετινό έλλειμμα ισοδυναμεί περίπου με το 7,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, έχοντας υποχωρήσει από το 8,5% του προηγούμενου έτους. Στόχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 1 τρισ. δολαρίων, στα 991 δισ. δολάρια. Ο Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις δαπάνες, τις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων.

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, με οριακή πλειοψηφία. Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε «δημοσιονομικό γκρεμό» στα τέλη του οικονομικού έτους, όπως είχε προειδοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια, εξοικονομώντας περισσότερα από 700 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, θέλει φορολόγηση 30% για φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, ένα μέτρο που θα οδηγούσε σε αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 47 δισ. δολάρια στη δεκαετία. Οι Ρεπουμπλικανοί, από την πλευρά τους, έχουν απορρίψει τις αυξήσεις στους φόρους και θέλουν βαθύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών. Οι δαπάνες ισοδυναμούν περίπου με το 24% του αμερικανικού ΑΕΠ.

source: naftemporiki.gr
Share |