Friday, August 31, 2012

Λαϊκή: Ζημιές €1,3 δισ. το εξάμηνο

Λαϊκή: Ζημιές €1,3 δισ. το εξάμηνο

Ζημιές €1,3 δισ. ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2012, η Λαϊκή Τράπεζα έναντι ζημιών €202,4 εκ. πέρσι. Η αύξηση των ζημιών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των επισφαλειών και στην απομείωση υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων. Οι προβλέψεις της Λαϊκής αυξήθηκαν κατά 384,2% φθάνοντας τα €885 εκ. από €182,8 εκ. πέρσι, ενώ η απομείωση υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ανήλθε στα €580 εκ. Εξαιρουμένης της απομείωσης της υπεραξίας και των άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων, η ζημιά ανέρχεται στα €729 εκ. Ο Όμιλος αναφέρει ότι μέσα στα πλαίσια της εξυγίανσης του ισολογισμού, προέβη σε επιπλέων απομείωση της υπεραξίας και των άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους €580 εκ., κυρίως από τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα, λόγω της περαιτέρω χειροτέρευσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011 δεν συμπεριλάμβαναν απομείωση υπεραξίας καθώς αυτή συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2011. Η απομείωση αυτή δεν έχει επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου αλλά αυξάνει τη λογιστική ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 1ο εξάμηνο του 2012 στα €1.309 εκ. Επίσης, τα αποτελέσματα του 2011 περιλάμβαναν κέρδη €53,4 εκ. από την πώληση θυγατρικών εταιρειών έναντι €2,9 εκ. φέτος. Έσοδα, Έξοδα Το σύνολο των εσόδων του εξαμήνου 2012 διαμορφώθηκε σε €451 εκ. έναντι €577 εκ. το εξάμηνο του 2011, μειωμένο κατά 22% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες σημείωσαν την ίδια περίοδο μείωση 14%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση και 20% σε τριμηνιαία βάση, σε €320 εκ. το εξάμηνο 2012, αντικατοπτρίζοντας την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου και του χαρτοφυλακίου ομολόγων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και την επιδείνωση του περιθωρίου καταθέσεων κυρίως στην Ελλάδα.

Αντίθετα τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση 6% σε ετήσια βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 2,14% το α’ εξάμηνο 2012, αυξημένο κατά 14 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 41 μονάδες βάσης κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης. Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €81 εκ. το εξάμηνο 2012, έναντι €91εκ. το εξάμηνο του 2011, μειωμένα κατά 11%. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για τη μείωση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιτυχής προσπάθεια του Ομίλου για τον εξορθολογισμό των δαπανών συνεχίζει να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα το εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε €304 εκ., έναντι €314 εκ. το εξάμηνο του 2011, μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση.

 Τα λειτουργικά έξοδα περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που αφορούν την αναδιάρθρωση, καθώς και επιβαρύνσεις για τη διακοπή συμβάσεων και απεμπλοκή από διάφορες άλλες νομικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους €11 εκ. Εξαιρουμένων των πιο πάνω, σε επαναλαμβανόμενη βάση τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν μείωση 7% ετησίως. Το κόστος από τα έξοδα προσωπικού σε επίπεδο Ομίλου το εξάμηνο 2012 ανήλθε σε €177 εκ., έναντι €193 εκ. το εξάμηνο 2011. Η μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσα συρρίκνωση των εξόδων προσωπικού μεταφράζεται σε 8% ετησίως και 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο Όμιλος αναφέρει ότι παρά τις επιτυχημένες ενέργειες για τον εξορθολογισμό των δαπανών ο δείκτης εξόδων προς έσοδα αυξήθηκε από 54,4% το εξάμηνο 2011 σε 67,3% το εξάμηνο του 2012. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την Κύπρο ανέρχεται σε 47,9% σε σχέση με 46,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Προβλέψεις Οι προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 384,2% στα €885 εκ. από €182,8 εκ. πέρσι.

Οι προβλέψεις για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο ανήλθαν σε €175 εκ ενώ για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο σε €706 εκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στα ψηλά επίπεδα του 48% για τον Όμιλο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε σε 22,3%, αυξημένος κατά 630 μονάδες βάσης σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2012. Για την Κυπριακή αγορά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε στο 13,6% ενώ για την Ελληνική αγορά έφτασε το 32,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012. Μεγέθη, δείκτες Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε μείωση 10% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση και ανερχόταν σε €23,1 δισ. στις 30 Ιουνίου 2012. Οι καταθέσεις μειώθηκαν σημαντικά σε τριμηνιαία βάση στα €18 δισ. στις 30 Ιουνίου 2012, εξαιτίας του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος που επικράτησε γενικά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 22%, κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων στην ελληνική αγορά. Περίοδος προσαρμογής Στην σημερινή της ανακοίνωση η τράπεζα τονίζει ότι βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής μετά την υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης στην Κεντρική Τράπεζα. Στις 18 Μαΐου 2012 με διάταγμα του υπουργού Οικονομικών, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την εξ’ ολοκλήρου την αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας ύψους €1,8 δισ. από την οποία προέκυψε τον Ιούνιο 2012 κρατική μετοχική συμμετοχή που ανέρχεται περίπου σε 84% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Όπως προνοεί το Υπουργικό Διάταγμα, η Λαϊκή Τράπεζα σε συνεργασία με τους διορισμένους συμβούλους KPMG, έχει ολοκληρώσει και έχει υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, περιεκτικό Σχέδιο διεξοδικής αναδιάρθρωσης των εργασιών του Ομίλου με πενταετή ορίζοντα.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, τονίζεται, ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας διανύει μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής στους όρους και προϋποθέσεις του Διατάγματος συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της τράπεζας. Η περίοδος προσαρμογής που διέπεται από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης έχει στόχο να καταστεί ο Όμιλος πιο αποτελεσματικός, να αποκατασταθεί η επικερδότητα, να ενδυναμωθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή βάση και να ενισχυθούν οι προοπτικές του Ομίλου ώστε να προσδώσει αξία στην επένδυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Επίσης, κατά την πρώτη εξαμηνία του 2012, ολοκληρώθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες που ενίσχυσαν τα κεφάλαια του Ομίλου: η πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Εσθονία, η μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού κατά περίπου €4 δισ., η προσφορά και μετατροπή των Αξιογράφων Κεφαλαίου σε μετοχικό κεφάλαιο ύψους €177 εκ. και η προσφορά και ανταλλαγή των Ευρωομολόγων 2016 με κέρδος ύψους €115,6 εκ. Έγιναν επίσης σημαντικές προσπάθειες για περικοπές των εξόδων οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν κατά τη δεύτερη εξαμηνία του 2012.

Οι λειτουργίες εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων έτυχαν ριζικής αναδιοργάνωσης ενώ έχουν βελτιωθεί οι μηχανισμοί αποτελεσματικής ανάλυσης των επιπτώσεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο από τις εξελίξεις στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, με επικαιροποιημένες ανεξάρτητες αξιολογήσεις Συρρίκνωση καταστημάτων Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του προγραμματισμένου εξορθολογισμού και συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων κατά την οποία έχουν κλείσει / συγχωνευθεί 23 καταστήματα. Έχει επίσης επιτευχθεί πλήρης αναδιοργάνωση των περιφερειών ώστε να διασφαλισθεί η ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του πελατολογίου. Αντίστοιχα στην Κύπρο έχουν κλείσει / συγχωνευθεί 10 καταστήματα και θυρίδες. Επιπρόσθετα, έχουν επιτευχθεί σε επίπεδο Ομίλου σημαντικά βήματα για ενίσχυση των αποθεμάτων για τις προβλέψεις απομειώσεις χορηγήσεων οι οποίες συσσωρευτικά ανήλθαν σε €2,8 δισ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου ανέρχεται σε 48% στις 30 Ιουνίου 2012 και σύμφωνα με τον Όμιλο είναι ιδιαίτερα ψηλός ανάμεσα στις Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ενισχυθεί με 7 νέα μέλη με σημαντική τεχνογνωσία, κατάρτιση και σχετικές με τον κλάδο εμπειρίες. «Με τις ενέργειες αυτές, καθώς και την έγκριση και υλοποίηση του ολοκληρωμένου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, ο Όμιλος στοχεύει κατά την επόμενη πενταετία να επαναευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές του, να απεμπλακεί από τομείς που έχουν αναγνωρισθεί ως δευτερεύοντες και να επικεντρωθεί στους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητάς του ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της κυπριακής οικονομίας αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας»., τονίζει η τράπεζα.

Σημαντικές εντάσεις στην αγορά Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν από το κούρεμα των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και σε μικρότερο βαθμό από τις εκτιμώμενες μελλοντικές ζημιές στα δανειακά χαρτοφυλάκια, διέρχεται μια κρίσιμη καμπή με πρωτόγνωρες πιέσεις και εντεινόμενες προκλήσεις. Στην Ελλάδα, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οι συνθήκες αποσταθεροποίησης που συνεχίζουν να υφίστανται ακόμα και μετά το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργούν σημαντικές επιπρόσθετες πιέσεις στα έσοδα και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου.

 Η γενικευμένη αβεβαιότητα και η περιορισμένη ρευστότητα δημιούργησαν περαιτέρω στρεβλώσεις στο κόστος δανεισμού και περιόρισαν ουσιαστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα με αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στις τραπεζικές εργασίες του Ομίλου κυρίως στην Ελλάδα. «Τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάζονται επίσης από τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες εσωτερικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα», αναφέρεται.

source: stockwatch.com.cy

Κέρδη €15 εκ. η Ελληνική

Κέρδη €15 εκ. η Ελληνική

 Στο πράσινο παραμένει η Ελληνική Τράπεζα παρά την επιδείνωση των συνθηκών σε Κύπρο και Ελλάδα και την αύξηση των επισφαλειών. Η Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα κέρδη €14,9 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι ζημιών €36,6 εκ. το εξάμηνο του 2011. Τα κέρδη προκύπτουν λόγω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των εξόδων και παρά την επιδείνωση της ποιότητας του δανειστικού της χαρτοφυλακίου. Έσοδα Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου, εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, αυξήθηκε κατά 25% από το αντίστοιχο ποσό του 2011. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ανήλθε στο 13% στα €112 εκ. από €99,4 εκ. Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012 ανήλθε σε 2,75% (Δεκέμβριος 2011: 2,65%, Ιούνιος 2011: 2,45%).

Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 189%, στα €58,7 εκ. σε σύγκριση με €20,3 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω της αύξησης του καθαρού κέρδους από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων και ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Κατά την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012, το ποσό της απομείωσης της αξίας των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που αναγνωρίστηκε κατά την πρώτη τριμηνία του 2012 ανήλθε σε €7,3 εκ. σε σύγκριση με €23,1 εκ. κατά την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2011.

Εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, τα μη επιτοκιακά έσοδα του Ομίλου ανέρχονται σε €66,0 εκ. σημειώνοντας αύξηση 52% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω βελτιωμένων αποτελεσμάτων από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων, καθώς και λόγω της θετικής συνεισφοράς στα μη επιτοκιακά έσοδα από τις τραπεζικές εργασίες του Ομίλου.

 Έξοδα

Το σύνολο των εξόδων παρουσίασε μείωση 9% στα €79,4 εκ. σε σύγκριση με €87,7 εκ. για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2011. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης διαμορφώνεται στο 44,6% και είναι μειωμένος από τα επίπεδα του 61,4% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 72% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Ιούνιος 2011: 73%) και το προσωπικό στις 30 Ιουνίου 2012 αριθμεί 1.962 άτομα (Ιούνιος 2011: 1.987 άτομα). Στην Κύπρο, τα έξοδα προσωπικού τα οποία ανέρχονται σε €44,6 εκ. και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων προσωπικού του Ομίλου, έχουν μειωθεί κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Ιούνιος 2011: €50,8 εκ.). Η μείωση οφείλεται κυρίως στον τερματισμό των δικαιωμάτων των υπαλλήλων σε φιλοδώρημα αφυπηρέτησης και στην ταυτόχρονη έναρξη εισφοράς της τράπεζας σε ταμείο προνοίας.

 Προβλέψεις

 Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012, ανήλθε σε €78,0 εκ. και αυξήθηκε κατά €16,9 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2011. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα του εξαμήνου, διαμορφώνεται σε 2,8% (Δεκέμβριος 2011: 2,5%, Ιούνιος 2011: 2,2%).

Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, οι καθαρές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αυξήθηκαν σε €865,9 εκ. σε σύγκριση με €720,1 εκ. το Δεκέμβριο του 2011, ενώ ο δείκτης των καθαρών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο των χορηγήσεων, εξαιρουμένων των τόκων που αναστάληκαν και δεν αναγνωρίστηκαν στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, ανήλθε στο 15,8% σε σύγκριση με 13,2% το Δεκέμβριο του 2011. Μειώθηκαν οι ζημιές στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας, η ζημία πριν τη φορολογία ανήλθε στα €37,1 εκ. σε σύγκριση με ζημία €40,7 εκ. τον Ιούνιο 2011.

 Η μείωση της ζημιάς οφείλεται κυρίως στη μείωση των προβλέψεων για απομείωση της αξίας χορηγήσεων. Χορηγήσεις-καταθέσεις Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες έμειναν στα ίδια επίπεδα με το Δεκέμβριο του 2011 και ανέρχονται σε €5,6 δισ. ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 7%, φθάνοντας τα €7,6 δισ. σε σύγκριση με €7,1 δισ. το Δεκέμβριο 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, επωφελούμενος της υψηλής σταθερής καταθετικής του βάσης. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012 ο δείκτης μεικτών χορηγήσεων έναντι των καταθέσεων παραμένει στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 74,0% (Δεκέμβριος 2011: 79,2%) ενώ ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 64,6% (Δεκέμβριος 2011: 70,2%). Ενδεικτικό της άνετης ρευστότητας του Ομίλου είναι η μηδενική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η μη εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.

Ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 11,2% (Δεκέμβριος 2011: 10,1%) σε σχέση με 9,5% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 8,3% (Δεκέμβριος 2011: 7,1%) σε σχέση με 8,0%. Στόχοι, προοπτικές Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

 Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το υπόλοιπο του 2012 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας με συνεπακόλουθα τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και της κατανάλωσης και τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Η πρόσφατη αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης αναμένεται να επιφέρει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην Ελλάδα, αναμένεται ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διαρκέσει περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και τη διατήρηση ψηλού δείκτη ανεργίας. Σημειώνεται ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική σταθερότητα της χώρας και ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω χειροτέρευση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του δικτύου. Στη Ρωσία, αναμένεται η συνέχιση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Η Διοίκηση και Διεύθυνση του Ομίλου παρακολουθεί στενά και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιείται και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης. Μέσω του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, ο Όμιλος έχει την δυνατότητα να διαθέσει Μετοχές που αναλογούν σε μη Ασκηθέντα Δικαιώματα Προτίμησης που δεν έχουν διατεθεί μέσω της διαδικασίας Προεγγραφής με σκοπό η Τράπεζα να είναι σε θέση άμεσα να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια ύψους €19,5 εκ.

Κίνδυνος δραχμοποίησης

Ο όμιλος αναφέρεται και στον κίνδυνο δραχμοποίησης. Ο Όμιλος εκτίθεται σε κινδύνους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος ρευστότητας, οι κίνδυνοι αγοράς οι οποίοι απορρέουν από αρνητικές διακυμάνσεις στις τιμές συναλλάγματος, στα επιτόκια και στις τιμές χρηματιστηρίου, καθώς επίσης οι λειτουργικοί κίνδυνοι και ο επιχειρησιακός κίνδυνος. Επιπρόσθετα, μέσα στο 2012 παρακολουθείται και ο κίνδυνος «δραχμοποίησης», ο κίνδυνος δηλαδή πιθανής εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και επιστροφής της στη δραχμή. Με βάση όλα αυτά, λαμβάνονται μέτρα για διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνονται στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και μέτρων για τον περιορισμό, στο μέγιστο δυνατόν, των επιπτώσεων από ενδεχόμενη μελλοντική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

source: stockwatch.com.cy

Κύπρος: Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία

Κύπρος: Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία

Στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο έφτασε η ανεργία τον Ιούλιο με την κατάσταση στην αγορά εργασίας να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με την κρίση χρέους εντείνεται ενόψει και της αναμενόμενης δεύτερης φάσης των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στο 10,9% από 10,7% τον περασμένο Ιούνιο. Το ποσοστό των άνεργων ανδρών στην Κύπρο ανήλθε στο 11,4% τον Ιούλιο από 11,1% τον Ιούνιο. Το ποσοστό των άνεργων γυναικών ανήλθε τον Ιούλιο του 2012 στο 10,4% από 10,1% τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση η Κύπρος σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας ανάμεσα στα μέλη της Ευρώπης σκαρφαλώνοντας στο 10,9% από 7,7%. Πρώτη με τη μεγαλύτερη αύξηση έρχεται η Ελλάδα (23,1% από 16,8% πέρσι) ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία (25,1 από 21,7 πέρσι). Η ανεργία στην Κύπρο είναι ψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σταθεροποίηση σε ΕΕ και Ευρωζώνη Στην ΕΕ και στην ευρωζώνη η ανεργία παρουσίασε σταθεροποίηση παραμένοντας στα ίδια ψηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε τον Ιούνιο στο 10,4% όπως ήταν και το ποσοστό τον Ιούνιο. Επίσης την ίδια χρονική περίοδο στην ευρωζώνη η ανεργία διατηρήθηκε στο 11,3% όπως ήταν και τον Ιούνιο.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 25,3 εκ. στο σύνολο της ΕΕ με τα 18 εκ. να είναι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 43 χιλ. στην ΕΕ και κατά 88 χιλ. στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011, παρουσιάζεται αύξηση 2,1 εκ. στην ΕΕ και 2,1 εκ. στην ευρωζώνη. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία (4,5%), η Ολλανδία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%) και η Γερμανία (5,5%). Αντίθετα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία (25,1%) και η Ελλάδα (23,1% το Μάιο του 2012).

source: stockwatch.com.cy

Thursday, August 30, 2012

BOCY: Ζημιές λόγω εκτόξευσης προβλέψεων

BOCY: Ζημιές λόγω εκτόξευσης προβλέψεων

Μεγαλύτερο κεφαλαιακό κενό ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου λόγω εκτόξευσης των προβλέψεων του δεύτερου τριμήνου, που μετέτρεψαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου σε ζημιές.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές €134 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι ζημιών €107 εκ. πέρσι.

Οι επισφάλειες ανήλθαν στα €568 εκ. από €183 εκ. πέρσι παρουσιάζοντας αλματώδη αύξηση.

Το δεύτερο τρίμηνο η Τράπεζα έκανε προβλέψεις €468 εκ., που είναι μεγαλύτερες από ότι οι προβλέψεις για ολόκληρο το 2011 και σχεδόν πενταπλάσιες των προβλέψεων του πρώτου τριμήνου.

Λόγω της επιδείνωσης του δανειστικού της χαρτοφυλακίου η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το κεφαλαιακό κενό με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκές Αρχής Τραπεζών ανέρχεται στα €730 εκ. αντί των €500 εκ. που ζητήθηκαν ως στήριξη από το κράτος στο τέλος Ιουνίου.

Η Τράπεζα ενημερώνει ότι «οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του Συγκροτήματος θα υπολογιστούν σε συνεργασία με τις Κυπριακές Αρχές και την Τρόικα στα πλαίσια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και το Συγκρότημα θα υποβάλει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης το οποίο θα τύχει έγκρισης από τις Κυπριακές Αρχές και την Τρόικα».

Η τράπεζα κατέγραψε ζημιές σε όλες τις βασικές γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η προ προβλέψεων κερδοφορία είναι μικρότερη από τις προβλέψεις.

Στην Κύπρο καταγράφηκαν ζημιές €3 εκ. έναντι κερδών €144 εκ. πέρσι. Στην Ελλάδα, οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €206 εκ. έναντι ζημιών μετά τη φορολογία €3 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2011, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Στη Ρωσία, οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €3 εκ. έναντι κερδών €10 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2011.


Έσοδα από τόκους

Το Συγκρότημα πέτυχε μικρή αύξηση 1% στα καθαρά έσοδα από τόκους τα οποία ανήλθαν σε €558 εκ., σε σύγκριση με €553 εκ.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος ανήλθε σε 3,17% το πρώτο εξάμηνο 2012, έναντι 2,78% το α’ εξάμηνο 2011. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το δεύτερο τρίμηνο 2012 μειώθηκε σε 2,99% έναντι 3,31% για το πρώτο τρίμηνο 2012, επηρεασμένο αρνητικά από την ανταλλαγή των ΟΕΔ, τη μείωση της επιτοκιακής ψαλίδας, καθώς και από την αύξηση των απομειωμένων δανείων.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο 2011 και διαμορφώθηκαν σε €112 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2012.

Οι καθαρές ζημιές από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και από χρηματοοικονομικά μέσα για το πρώτο εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε €17 εκ. έναντι κερδών ύψους €26 εκ.. Οι ζημιές αυτές είναι αποτέλεσμα της ζημιάς από διάθεση, επανεκτίμηση και απομείωση χρηματοοικονομικών μέσων συνολικού ύψους €37 εκ. (έναντι κερδών ύψους €20 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2011), κυρίως λόγω της απομείωσης ομολόγων τραπεζικών οργανισμών σε Κύπρο και Ελλάδα

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε €328 εκ. σημειώνοντας ετήσια μείωση 7% έναντι €354 εκατ. το πρώτο εξάμηνο 2011. Η μεγαλύτερη μείωση των εξόδων έναντι της αντίστοιχης μείωσης των εσόδων οδήγησε σε μικρή βελτίωση του δείκτη κόστος προς έσοδα ο οποίος διαμορφώθηκε σε 47,7%, καταγράφοντας μείωση 0,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του α’ εξαμήνου 2011 (48,1%).

Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε €193 εκ. σημειώνοντας μείωση 9% σε σύγκριση με το εξάμηνο 2011 ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των δαπανών προσωπικού) του Συγκροτήματος, ανήλθαν σε €135 εκ. σημειώνοντας μείωση 5% σε σύγκριση με το εξάμηνο 2011.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα, λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αύξησε την χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων η οποία ανήλθε σε 3,96% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο 2012 (πρώτο εξάμηνο 2011: 1,26%).

Η αύξηση στη χρέωση για προβλέψεις ανήλθε στο 220% στα €568 εκ. από €183 εκ.

Στην Κύπρο, οι προβλέψεις αυξήθηκαν από €62 εκ. σε €208 εκ. και στην Ελλάδα οι προβλέψεις αυξήθηκαν από €95 εκ. σε €317 εκ.

Άλλα μεγέθη

Τα δάνεια του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις στις 30 Ιουνίου 2012 ανήλθαν σε €28,5 δισ. χωρίς μεταβολή από πέρσι.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2012 σε €28,2 δισ., σημειώνοντας ετήσια μείωση 11%.

Ο δείκτης δανείων (μετά τις προβλέψεις) προς καταθέσεις του Συγκροτήματος ανήλθε σε 94% στις 30 Ιουνίου 2012. Σύμφωνα με την τράπεζα, η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος στη χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με τον δείκτη καταθέσεων προς περιουσιακά στοιχεία να ανέρχεται σε 76% στις 30 Ιουνίου 2012), αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας στις αγορές χρήματος, καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό σε καταθέσεις που παρατηρείται στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται το Συγκρότημα.

Κεφαλαιακή βάση

Στις 30 Ιουνίου 2012, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,33 δισ. Στις 30 Ιουνίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος ανήλθε σε 7,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 5,1% και 7,3% αντίστοιχα. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος είναι χαμηλότεροι του ελάχιστου ορίου που απαιτεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη και τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους €430 εκ., ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ανήλθε σε 6,9%.

Στις 27 Ιουνίου 2012, ενόψει της λήξης στις 30 Ιουνίου 2012 της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Συγκρότημα ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος ύψους €1.560 εκατ. όπως αυτό είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ τον Δεκέμβριο 2011, δεν ήταν σε θέση να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό
του έλλειμμα και ως αποτέλεσμα αποτάθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία για κεφαλαιακή στήριξη.

Σαν αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο σε Κύπρο και Ελλάδα στις οποίες έχει προχωρήσει το Συγκρότημα, καθώς και της περαιτέρω απομείωσης ΟΕΔ και ομολόγων τραπεζικών οργανισμών σε Κύπρο και Ελλάδα, το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ υπολογίζεται στις 30 Ιουνίου 2012 σε περίπου €730 εκ.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι αντιμέτωπο με ένα ακραίο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, το Συγκρότημα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας και ρευστότητας, στη διατήρηση ικανοποιητικής οργανικής κερδοφορίας και στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

source: stockwatch.com.cy

«Σηκώνουν» τα λεφτά τους από την Κύπρο οι Ρώσοι

«Σηκώνουν» τα λεφτά τους από την Κύπρο οι Ρώσοι

 Η δεινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο έσπρωξε τους καταθέτες από τη Ρωσία να αναζητήσουν εναλλακτικούς υπεράκτιους προορισμούς για τα χρήματά τους, με τις Λετονικές τράπεζες να βλέπουν τις ξένες καταθέσεις τους το τελευταίο διάστημα να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου Bloomberg. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, την ώρα που οι καταθέσεις από τρίτες χώρες στην Κύπρο παραμένουν στάσιμες, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν στην Λετονία το πρώτο μισό του έτους. Οι ξένες καταθέσεις στη χώρα φτάνουν αυτή τη στιγμή στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου στο μισό των συνολικών καταθέσεων σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές της χώρες.

Οι λογαριασμοί στη Λετονία, έναν τραπεζικό κόμβο από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, φουσκώνουν, την ώρα που, όπως αναφέρεται, η Κύπρος επιδιώκει πακέτο διάσωσης 19 δισ. δολαρίων, ενώ το κεφάλαιο φεύγει από τη Ρωσία εν μέσω διαμαρτυριών εναντίον του Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ οι καταθέσεις στην χώρα μπορούν να στηρίξουν τις πιστώσεις, θέτουν σε κίνδυνο την τραπεζική σταθερότητα, όπως αναφέρεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι κανονισμοί και οι έλεγχοι ασφάλειας του πελάτη δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις όπως αναφέρει η υπηρεσία Global Witness των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρεί ότι υπάρχουν παράνομοι δεσμοί της χώρας με την Κεντρική Ασία και την Αφρική. "Η Λετονία θα παραμείνει ένας αρκετά ελκυστικός προορισμός," ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Andris Vilks σε συνέντευξη στις 9 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Ρίγα.

 "Υπάρχουν ακόμα αρκετά ισχυρές ενδείξεις ότι χρήματα φεύγουν από τη Ρωσία, την Κύπρο και άλλους προορισμούς προς κάπου αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση." Περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από τη Ρωσία από το 2007, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες από τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 85 εκατομμύρια ευρώ, στα 21,8 δισεκατομμύρια τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το κόστος της ασφάλισης του δημόσιου χρέους Κυπριακής Δημοκρατίας για πέντε χρόνια με τη χρήση ασφαλίστρων κινδύνου (credit-default swaps) έχει ανέλθει σε πάνω από 200 μονάδες βάσης τους τελευταίους πέντε μήνες στις 1.381 χθες, κάτι που ξεπεράστηκε μόνο από την Ελλάδα. Η Λετονία βγήκε από ένα πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ από το Δεκέμβριο και ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ανέβηκε 5,1% από το προηγούμενο έτος. Τα ασφάλιστρα κινδύνου της έχουν πέσει κατά 137 μονάδες βάσης το 2012 στις 228 μονάδες βάσης.

source: sigmalive.com

Ο Antony Jenkins στο πηδάλιο Barclays

Ο Antony Jenkins στο πηδάλιο Barclays

Ο Antony Jenkins διευθυντής του τμήματος καταναλωτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Barclays, αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή αντικαθιστώντας τον αποχωρήσαντα Robert Diamond. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο 51χρονος Jenkins θα αναλάβει τα καθήκοντά του αμέσως. Ο αποχωρήσαντας πρόεδρος της τράπεζας Marcus Agius αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το διορισμό ότι «ο Antony ξεχώρισε ανάμεσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πεδίο εσωτερικών και εξωτερικών υποψηφίων λόγω του εξαιρετικού ιστορικού του και της γνώσης του όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της Barclays».

Η Barclays προχωρά σε αντικατάσταση των ανώτατων στελεχών της περιλαμβανομένου του Diamond και του Agius μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε από πολιτικούς, μετόχους και νομοθέτες για τη διατήρηση μιας κουλτούρας επιθετικής ερμηνείας των κανονισμών και για την αποτυχία της να σταματήσει τις αδικοπραγίες. Ο Diamond αποχώρησε τον περασμένο μήνα μετά την επιβολή προστίμου £290 εκ. στην τράπεζα τον Ιούνιο από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για την προσπάθεια παραποίηση του βασικού διατραπεζικού προσφερόμενου επιτοκίου του Λονδίνου (Libor).

source: stockwatch.com.cy

Ο Α. Αρτέμης νέος πρόεδρος της ΒOCY

Ο Α. Αρτέμης νέος πρόεδρος της ΒOCY

Ο Ανδρέας Αρτέμης αναλαμβάνει το πηδάλιο της προεδρίας του ΔΣ του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, μετά την αποχώρηση του Θεόδωρου Αριστοδήμου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας η απόφαση λήφθηκε πριν από λίγο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που συνέρχεται από τις 09.00 και μεταξύ άλλων θα επικυρώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

 Ο Ανδρέας Αρτέμη ήταν μέχρι χθες αντιπρόεδρος της Τράπεζας και εκτελούσε καθήκοντα προέδρου το τελευταίο δίμηνο λόγω απουσίας του κ. Αριστοδήμου στο εξωτερικό. Επίσης το ΔΣ αποφάσισε όπως τα καθήκοντα της θέσης του Αντιπροέδρου του συγκροτήματος αναλάβει ο Ευδόκιμος Ξενοφώντος.

source: stockwatch.com.cy

Wednesday, August 29, 2012

Παραίτηση Αριστοδήμου από Τρ. Κύπρου

Παραίτηση Αριστοδήμου από Τρ. Κύπρου

Την παραίτηση του από το ΔΣ και την προεδρία της Τράπεζας Κύπρου υπέβαλε σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Θεόδωρος Αριστοδήμου, για λόγους υγείας. Επί τετραετίας πρόεδρος της Τράπεζας και επί 21 συναπτά έτη διοικητικός της σύμβουλος έστειλε σήμερα επιστολή παραίτησης στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο εξηγώντας ότι ιατρικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Η δισέλιδη επιστολή παραίτησης του κ. Αριστοδήμου θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου στην επόμενη του συνεδρία που θα γίνει αύριο, 30 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Καταστατικό της εταιρείας. Στην επιστολή του ο κ. Αριστοδήμου επικαλείται προσωπικούς λόγους υγείας για την παραίτησή του τονίζοντας ότι «σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη που χρειάζεται αφοσίωση στα καθήκοντα και εγρήγορση στη λήψη αποφάσεων, εκτιμώ ότι η συνέχιση της παραμονής μου δεν διευκολύνει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Συγκροτήματος».

Ο κ. Αριστοδήμου απουσίαζε το τελευταίο δίμηνο από την Κύπρο για λόγους υγείας. Είναι η τρίτη παραίτηση στην Τράπεζα Κύπρου το τελευταίο διάστημα, μετά από αυτές του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Ηλιάδη και του συμβούλου Μάνθου Μαυρομμάτη. Το ΔΣ αναμένεται αύριο να εκλέξει νέο πρόεδρο, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος Ανδρέας Αρτέμη. Η παραίτηση προκύπτει στην πιο δύσκολη στιγμή που περνάει το συγκρότημα τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκάλεσαν τα ελληνικά ομόλογα και η έκθεση στην Ελλάδα και των διαρροών εμπιστευτικών εγγράφων που πλήττουν την αξιοπιστία του. Η Τράπεζα ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα της για το πρώτο εξάμηνο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να ανακοινώσει τον πολλαπλασιασμό των επισφαλειών της το δεύτερο τρίμηνο. Ο κ. Αριστοδήμου διατηρεί ήπιους τόνους στην επιστολή του αποφεύγοντας τις αιχμές. «Σαν Πρόεδρος», αναφέρει, «επιθυμούσα και επεδίωκα εντιμότητα, διαφάνεια και συλλογικότητα στις ενέργειες και στις αποφάσεις».

«Σαν ο μεγαλύτερος ιδιώτης κύπριος μέτοχος συμμετείχα σ’ όλες τις προσπάθειες για ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας με πολύ σημαντικό οικονομικό προσωπικό κόστος», τονίζει. «Τα προβλήματα που επεσώρευσε η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση είναι πολλά και ποικίλα. Ιδιαίτερα τα προβλήματα της Ελλάδας που προστέθηκαν στις δικές μας αδυναμίες, επηρέασαν αρνητικά τη δική μας οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». «Λυπάμαι πραγματικά που σαν Κύπρος δεν καταφέραμε να τα αποφύγουμε», αναφέρει στην επιστολή του. «Πολλές τοποθετήσεις, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έγιναν και γίνονται για αίτια και ευθύνες των προβλημάτων της οικονομίας και των τραπεζών. Είχα και έχω τις απόψεις μου για τα αναφερόμενα προβλήματα.

Πιστεύω όμως ότι δεν θα συμβάλω θετικά εάν από τη θέση μου μπω στη δίνη των δημόσιων συζητήσεων που οδηγούν σε αντιπαραθέσεις, σε περίοδο που η συναντίληψη και συλλογικότητα στις αποφάσεις και ενέργειες είναι κατά την άποψη μου πολύ σημαντικά και επιβεβλημένα». «Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή οικονομία, δυνατό και υγιές τραπεζικό σύστημα. Εύχομαι η Τρ. Κύπρου να συνεχίσει να αποτελεί το στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας και το «Κοινών Κυπρίων»», καταλήγει, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι παρά τις δυσκολίες αυτά μπορεί να επιτευχθούν.

 source: stockwatch.com.cy

GM: Επιβεβαιώνεται η επένδυση 1 δισ. δολ. στη Ρωσία

GM: Επιβεβαιώνεται η επένδυση 1 δισ. δολ. στη Ρωσία

Τα σχέδια της General Motors να επενδύσει άλλο 1 δισ. δολάρια στη Ρωσία μέχρι το 2018, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της, επιβεβαίωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Τζιμ Μποβέντσι, η παραγωγική δυναμικότητα στο εργοστάσιο της GM στην Αγία Πετρούπολη θα αυξηθεί στα 230.000 οχήματα ετησίως, ενώ η δυναμικότητα στο εργοστάσιο που λειτουργεί η εταιρεία μαζί με τη ρωσική Avtovaz στο Τολιάτι θα αυξηθεί στα 120.000 οχήματα ετησίως.

source: naftemporiki.gr

Motorola shuts down operations in Asia Pacific

Motorola shuts down operations in Asia Pacific

BGR India is reporting that Motorola Mobility will be shutting down operations in the Asia Pacific region, except in Australia and Korea. This decision was made after Motorola laid off 20 percent of its work force and decided to shrink its operations in Asian countries.

 It is being said that Motorola will continue to sell products until stock lasts and continue to operate their service stations. Motorola will now be concentrating on making fewer devices and dropping the low-end ones. Considering Motorola's general unpopularity in this region, the move won't come across as a huge shock to anyone, except for maybe those who own a Motorola device or were looking to buy one in future.

 source: gsmarena.com

Tuesday, August 28, 2012

Μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο η Deutsche Bank

Μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο η Deutsche Bank

 Στην κορυφή του κόσμου πέρασε η Deutsche Bank, ξεπερνώντας τη βρετανική HSBC στη βάση των στοιχείων ενεργητικού. Σύμφωνα με το περιοδικό Global Finance, το ενεργητικό της γερμανικής τράπεζας ανήλθε στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την HSBC με ενεργητικό 2,5 τρις, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η γαλλική BNP Paribas με 2.5 τρις δολάρια.

 Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η κινεζική Industrial and Commercial Bank of China με ενεργητικό 2,4 τρις δολάρια, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group με ενεργητικό 2,4 τρις ευρώ. Επισημαίνεται η κινεζική τράπεζα στην προηγούμενη κατάταξη βρισκόταν στην ένατη θέση. Σημαντικό κρίνεται επίσης το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει έξι τράπεζες στις πρώτες πενήντα θέσεις, κάτι που καθιστά την Κίνα την μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην κατάταξη. Από πέντε τράπεζες διαθέτουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

source: sigmalive.com

Sharp: Εθελοντική συνταξιοδότηση σε 2.000 εργαζομένους

Sharp: Εθελοντική συνταξιοδότηση σε 2.000 εργαζομένους

ΤΟΚΙΟ – Πρόγραμμα εθελοντικής συνταξιοδότησης σε περίπου 2.000 εργαζομένους θα προσφέρει η Sharp Corp. (6753.TO) το Νοέμβριο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της οικονομικής της κατάστασης. Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα προσφέρει πρόωρη συνταξιοδότηση σε εργαζομένους τόσο στη μητρική όσο και στις θυγατρικές εταιρείες από 1η έως 14 Νοεμβρίου.

 Το πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 27 δισ. γεν, όπως ανέφερε η εταιρεία αλλά το ποσό έχει ήδη συμπεριληφθεί στο outlook των κερδών της για τη χρήση που τελειώνει το Μάρτιο του 2013.

source: capital.gr

Cyprus Popular Bank: Με μειωμένα ποσοστά οι Dubai Financial και MIG

Cyprus Popular Bank: Με μειωμένα ποσοστά οι Dubai Financial και MIG

Σε 1,41% από 18,69% μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής της Dubai Financial Group LLC επί του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Cyprus Popular Bank, ενώ το ποσοστό της επί του εισηγμένου μετοχικού κεφαλαίου μειώθηκε από 18,69% σε 8,83%.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό συμμετοχής της Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών επί του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Cyprus Popular Bank μειώθηκε από 9,49% σε 0,72% και επί του εισηγμένου μετοχικού κεφαλαίου από 9,49% σε 4,48%.

source: naftemporiki.gr

Monday, August 27, 2012

Samsung Slumps Most in 4 Years on U.S. Sales Ban Concerns

Samsung Slumps Most in 4 Years on U.S. Sales Ban Concerns

Samsung Electronics Co. (005930) plunged the most in almost four years, wiping out more than $12 billion in market value, on concern some devices may be banned in the U.S. after a jury said it violated Apple Inc. (AAPL) patents. Samsung plummeted 7.5 percent after a California court on Aug. 24 ruled the world’s biggest handset maker infringed six of seven patents. Jurors said the Suwon, South Korea-based company must pay more than $1 billion in damages in the first lawsuit between the dominant global smartphone rivals to go before a U.S. jury. A ban may undermine Samsung’s grip on a smartphone market valued at $219.1 billion by Bloomberg Industries and set a precedent for rival handset makers that use Google Inc. (GOOG)’s Android operating system.

A judge scheduled a hearing next month to consider Apple’s request for a permanent U.S. sales ban on devices such as the Galaxy S and S II smartphones and the Galaxy Tab 10.1 computer. “What’s concerning is whether any ban will be extended to flagship models and will have an impact on cases in other places,” Seo Won Seok, a Seoul-based analyst at Korea Investment & Securities Co., said by phone today. “Perhaps Samsung has technology to avoid some infringements, but they also need to come up with ways to get around Apple’s patents within the Android operating system.” Samsung Memo Samsung shares fell to 1,180,000 won at the close in Seoul trading, trimming their gain this year to 12 percent, compared with a 64 percent climb for Apple.

In German trading today, Apple climbed as much as 2.6 percent to the equivalent of $682.64, the steepest increase in almost a month. Yields on Samsung’s five-year $1 billion U.S. dollar- denominated bonds due April 2017 rose 15 basis points to 1.72 percent, according to prices from Credit Agricole SA. (ACA) It’s “regrettable” that the verdict has caused concern among employees and customers, Samsung said in a memo posted on the company’s blog today. “We trust that the consumers and the market will side with those who prioritize innovation over litigation, and we will prove this beyond doubt,” Samsung said. The company will ask the judge to overturn the verdict and, if she doesn’t, will appeal the case, Mira Jang, a spokeswoman for Samsung, said in an e-mail. The verdict may delay Samsung’s introduction of new products using Android software so it can redesign them. Smaller iPad North America is the third-largest region for Samsung mobile-phone sales after Asia Pacific and Western Europe, according to HMC Investment Securities Co.

The South Korean company generated 16 percent of its revenue in the Americas as of June 30, according to data compiled by Bloomberg. Samsung vaulted to the top of the global smartphone market by introducing a variety of Galaxy models using the Android operating system. The company may have to postpone some product releases at a time when it needs to compete against Apple’s new iPhone and possibly a smaller iPad. “It’s kind of the worst-case scenario for Samsung,” Young Park, a Hong Kong-based analyst at Woori Investment & Securities Co., said on Bloomberg Television’s “On the Move Asia.” U.S. District Judge Lucy Koh, who presided over the four- week trial in San Jose, California, set a Sept. 20 hearing on Apple’s request for a sales ban on some Samsung products. She ordered Apple to file a one-page chart by today identifying which devices it seeks to ban. She also could triple the damages under federal law. Injunction Chances “We expect there is a two-thirds chance of an injunction against Samsung products,” Peter Misek, an analyst at Jefferies & Co. Inc., wrote in an Aug. 26 report. Samsung’s schedules for introducing products won’t be affected by the verdict, James Chung, a Seoul-based spokesman for the company, said by phone on Aug. 25.

The global lineup for the rest of this year includes the next version of the Galaxy Note, which sold more than 10 million units in less than a year. The company began selling a tablet edition of the Note this month, following the May release of the Galaxy S III, the newest version in its bestselling smartphone series. Samsung, which has gotten around other sales bans by modifying some product features, has sought to differentiate its products since the global patent fight with Apple began last year, and the design and feature of the Galaxy S III may be distinctive enough to avoid a ban, Seo said. Capital Spending Samsung -- the largest maker of computer-memory chips, flat-screen panels and televisions -- plans 25 trillion won ($22 billion) in capital expenditure this year to boost manufacturing capacity, including 15 trillion won for chips and 6.6 trillion won for flat-screen panels used in smartphones, tablet computers and TVs.

 The company had cash and near-cash assets of 15.5 trillion won as of June 30, according to data compiled by Bloomberg. While a fine without a sales ban would be “a slap on the wrist” for Samsung, the company may also suffer damages to its reputation, Mark Newman, a senior research analyst at Sanford C. Bernstein in Hong Kong, wrote in a report today. “This result has proved to be an embarrassment and could be a slight dent on public opinion,” he wrote. The verdict may affect other makers of Android-based devices. Apple has sued smartphone makers, including HTC Corp. (2498), the world’s fourth-largest, which generated $15.8 billion in revenue last year mostly by selling phones including the Desire and Sensation models. Largest Customer HTC shares dropped 1.9 percent to NT$257.50 in Taipei trading, while ZTE Corp. (763), another Android-phone maker, declined 7.1 percent in Hong Kong trading. Nokia Oyj (NOK1V), which doesn’t make Android phones, gained as much as 11 percent in Helsinki trading today.

“Although this situation will be a short-term relief to HTC if Apple successfully bans Samsung’s questionable devices from the U.S. market, we see increasing litigation risks for HTC,” Jeff Pu, who rates the stock reduce at Fubon Financial Holding Co., wrote in an Aug. 27 note. Two of the patents in the case brought by Apple against Samsung are also part of the iPhone maker’s case targeting more than a dozen HTC devices before the International Trade Commission. HTC declined to comment in an e-mail. Most claims made by Apple against Samsung “don’t relate to the core Android operating system,” Google said yesterday. Apple is Samsung’s largest customer, even as they compete to sell phones that allow users to surf the Web and play games, and as they fight in courts on four continents over patent infringement claims. Apple accounts for about 9 percent of Samsung’s revenue, making it the company’s largest customer, according to data compiled by Bloomberg. “It’ll take some time for an actual sales ban to take effect, and Samsung will appeal, making it a long-term fight,” Heo Pil Seok, chief executive officer at Seoul-based Midas International Asset Management Ltd., which oversees $5 billion, said by phone. “This will be an uncertainty for Samsung, and investors hate uncertainty the most.”

 source: bloomberg.com

Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα δάνεια που διέγραψαν οι τράπεζες

Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα δάνεια που διέγραψαν οι τράπεζες

Δάνεια που έχουν υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ διαγράφηκαν την τελευταία τριετία από τις τράπεζες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη 1 δισ. ευρώ θα έχει περάσει σε διαγραφή. Η διαδικασία εξυγίανσης και εκκαθάρισης είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια και στο εξάμηνο φέτος έχουν διαγραφεί ήδη δάνεια ύψους 519 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012, από τις τράπεζες διαγράφηκαν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 242 εκατ. ευρώ, ενώ από τα δάνεια προς ιδιώτες, ποσό ύψους 228 εκατ. ευρώ προέρχεται από τα καταναλωτικά που είναι πάντοτε η συντριπτική πλειονότητα, ενώ ελάχιστα είναι τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία έτσι και αλλιώς υπόκεινται δυσκολότερα σε διαγραφή, λόγω των εμπράγματων εξασφαλίσεων που τα συνοδεύουν.

Τα καταναλωτικά δάνεια αναγνωρίζονται ως ανεξόφλητα από τις τράπεζες, με βάση το εσωτερικό μοντέλο καθεμίας, συνήθως όταν δεν εξυπηρετούνται για 360 ημέρες και τότε διαγράφονται. Ο ορισμός για το πότε ένα δάνειο πάει σε διαγραφή προκύπτει από την πολιτική του πιστωτικού ιδρύματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, παρεμβαίνει και επιβάλλει πρόσθετες εποπτικές απαιτήσεις, εάν δεν γίνονται διαγραφές, επιδιώκοντας να απεικονίζονται καλύτερα τα στοιχεία του ισολογισμού, όσον αφορά στα δανειακά υπόλοιπα, το ύψος των προβλέψεων και το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτά τα μεγέθη θα εμφανίζονταν «διογκωμένα», εάν διατηρούνταν στον ισολογισμό δάνεια που υπόκεινται σε διαγραφή. Διαφορετική είναι η κατάσταση με τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και δεν μπορούν να διαγραφούν, παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και προχωρήσει ο πλειστηριασμός.

Για το λόγο αυτό, σε διαγραφές καταλήγουν, κυρίως, παλαιά δάνεια αυτής της κατηγορίας και για μικρά ποσά. Τα καταναλωτικά είναι η πιο «ευπαθής» κατηγορία δανείων όσο αφορά τις επισφάλειες. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το ένα στα τρία καταναλωτικά, συγκεκριμένα το 32% του συνόλου, είναι σε καθυστέρηση, ενώ στην πραγματικότητα, είναι ακόμη περισσότερα και παραμένουν υπό έλεγχο μέσω εντατικών ρυθμίσεων. Βασικό χαρακτηριστικό των αναδιαρθρώσεων είναι η επιμήκυνση, ακόμη και με υπερδιπλασιασμό της διάρκειας, με στόχο να υποχωρήσει σημαντικά η μηνιαία δόση και να γίνει δυνατή η αποπληρωμή, έστω και σε βάθος χρόνου.

Με βάση τις υφιστάμενες πρακτικές, ένα προϊόν καταναλωτικής πίστης, διάρκειας 3 με 5 έτη, μεταφέρεται σε νέο, με διάρκεια ακόμη και 10 με 12 χρόνια, ενώ αν δοθεί προσημείωση, η αποπληρωμή εκτείνεται ακόμη και σε 25 έτη. Πρόβλημα δημιουργείται στα στεγαστικά που εκ των πραγμάτων έχουν μακρά διάρκεια, οπότε σε συνδυασμό με τον εναπομείνοντα χρόνο και την ηλικία του δανειολήπτη, τα τραπεζικά στελέχη επιχειρούν να βρουν λύση, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις για τον ίδιο τον δανειολήπτη, την τράπεζα, ενδεχομένως και τους κληρονόμους του.

Το τελευταίο διάστημα, ορισμένες τράπεζες δίνουν, υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα επιμήκυνσης των στεγαστικών στα 40 ή 45 έτη, προκειμένου να μειωθεί η δόση σε βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετηθεί το δάνειο. Στη διάρκεια του 2011, διαγράφηκαν δάνεια 1,06 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 294 εκατ. ευρώ ήταν επιχειρηματικά, ενώ 704 εκατ. ευρώ ήταν τα καταναλωτικά. Το 2010, διαγράφηκαν 909 εκατ. ευρώ δάνεια προς ιδιώτες και 397 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, ενώ οι συνολικές διαγραφές του 2009 ανήλθαν σε 1,72 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 916 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε καταναλωτικά δάνεια, ενώ, το 2008, τα διαγραφέντα δάνεια ήταν συνολικού ύψους 1,42 δισ. ευρώ. Το 2008, διαγράφηκαν δάνεια ύψους 1,42 δισ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Οι 5 καλύτερες οικονομίες στον κόσμο

Οι 5 καλύτερες οικονομίες στον κόσμο

Οι μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη, δεν είναι απαραίτητα και οι καλύτερες, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία. Και οι παρακάτω 5 οικονομίες, μολονότι δεν είναι όλες ισχυρές ή ξακουστές, κατέχουν την Νο1 θέση στον κόσμο από μια τουλάχιστον άποψη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το CnnMoney-Fortune παρουσιάζει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση του διεθνούς οργανισμού, που αναδεικνύει τις θετικές «ιδιοτροπίες» του Top5 -αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

Λουξεμβούργο: Το καλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα Το ατού: Κατά κεφαλήν ΑΕΠ Το μέγεθος 2012: 106.958 δολάρια Το μικροσκοπικό ευρωπαϊκό έθνος του Λουξεμβούργου είναι πανίσχυρο από μια τουλάχιστον άποψη: Έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Στα 55,9 δισ. δολ. η οικονομία του Λουξεμβούργου είναι μάλλον μικρή, αλλά έχει και πολύ μικρό πληθυσμό, που σημαίνει 106.958 δολ. κατά άτομο, ένα ποσό που ανάλογό του αντιστοιχεί μόνο στους πολίτες του Κατάρ. Στα μειονεκτήματα της οικονομίας αναφέρεται ότι σχεδόν 60% του εργατικού δυναμικού είναι ξένοι και ότι η ευνοϊκή νομοθεσία σε θέματα επιχειρήσεων προκαλεί τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας.

Μαδαγασκάρη: Το χαμηλότερο κρατικό χρέος Το ατού: Κρατικό χρέος Το μέγεθος 2012: 5% Το νησιωτικό έθνος της Μαδαγασκάρης στις ανατολικές ακτές της Αφρικής έχει τον χαμηλότερο συντελεστή κρατικού χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε όλο τον πλανήτη. Εκτιμάται στο μόλις 5% του μεγέθους της οικονομίας. Συγκριτικά, το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ, της Ινδίας στο 68% και της Ιαπωνίας στο 236% (!). Βέβαια υπάρχουν άλλοι οικονομικοί δείκτες που δείχνουν ότι η γενικότερη οικονομία έχει προβλήματα: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 470 δολάρια.

Ηνωμένες Πολιτείες: Η μεγαλύτερη οικονομία Το ατού: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν Το μέγεθος 2012: 15,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη είναι η αμερικανική, με ένα ΑΕΠ που εκτιμάται στα 15,6 τρισ. δολ. για φέτος. Δεύτερη μεγαλύτερη είναι η κινεζική με παραγωγή 7,9 τρισ. δολ., δηλαδή το μισό από των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι και με ρυθμούς ανάπτυξης 7-10% η Κίνα θα κάνει δεκαετίες να ξεπεράσει την Αμερική. Τρίτη έρχεται η Ιαπωνία. Βεβαίως η αμερικανική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση του 2008, η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη και η αγορά ακινήτων δεν προβλέπεται να ανακάμψει για πολλά χρόνια ακόμη.

Λιβύη: Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη Το ατού: Ανάπτυξη του ΑΕΠ Το μέγεθος 2012: 76% Οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανάπτυξης 76,3% της οικονομίας της Λιβύης δεν οφείλονται σε έξυπνο προγραμματισμό ή αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων: Οφείλονται στον πόλεμο, που δημιούργησε μια πολύ χαμηλή γραμμή εκκίνησης για την οικονομία του βορειοαφρικανικού έθνους. Αναλόγως και η Σιέρα Λεόνε που καταστράφηκε από τον άγριο εμφύλιο, προβλέπεται να αναπτυχθεί 35,8% φέτος, το Ιράκ 11,1% και το Αφγανιστάν 7,2%. Για την Λιβύη, ο παράγοντας της θεαματικής ανάπτυξης είναι η αποκατάσταση της πετρελαϊκής παραγωγής. Καθώς η παραγωγική δυνατότητα πετρελαίου αποκαθίσταται μετά τις αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις του 2011, αναμένεται να συνεχιστούν οι θεαματικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αν και η πραγματική οικονομική ανάκαμψη πιθανόν να καθυστερήσει για πολλά χρόνια.

Μογγολία: Η καλύτερη επένδυση Το ατού: Συνολικές επενδύσεις ως % επί του ΑΕΠ Το μέγεθος 2012: 64% Στριμωγμένη ανάμεσα στην Κίνα και την Ρωσία, η Μογγολία βρίσκεται στο μέσον μια δυναμικής οικονομικής άνθισης, που τροφοδοτείται από την εκτίναξη στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε 17,3% το 2011. Η Μογγολία είναι κορυφαία στην προσέλκυση επενδύσεων που αντιστοιχούν στο 63,6% του ΑΕΠ –μακράν ο υψηλότερος συντελεστής στον κόσμο. Όμως η οικονομία της Μογγολίας εξαρτάται πάρα πολύ από τους γειτόνους της, καθώς η Κίνα αγοράζει το 90% των εξαγωγών της και η Ρωσία της προσφέρει το 95% του πετρελαίου της.

source: euro2day.gr

Saturday, August 25, 2012

Jury orders Samsung to pay $1B to Apple

Jury orders Samsung to pay $1B to Apple

After 21 hours of deliberation, a nine-person jury has sided with Apple on a majority of its patent infringement claims against Samsung Electronics. The jury also awarded Apple more than $1 billion in damages. Apple had originally sought $2.75 billion in damages and although it wasn't unanimous on all counts, the verdict was overwhelmingly in Apple's favor.

 The scorecard highlights: Jury finds Samsung infringement of Apple utility, design patents for some (though not all) products. Jury finds willful infringement on 5 of 6 patents. Jury upholds Apple utility, design patents. Jury upholds Apple trade dress '983. Jury finds Samsung "diluted" Apple's registered iPhone, iPhone 3 and "Combination iPhone" trade dress on some products, not on others. No Apple infringement of Samsung utility patents. Jury found Samsung violated antitrust law by monopolizing markets related to the UMTS standard. Damages owed by Samsung: $1.05 billion.


The jury informed the court at 2:35 p.m. that they had reached a verdict which was read in front of District Judge Lucy H. Ko as soon as the parties were assembled. The speed of the verdict apparently came as a surprise: One of Apple's lawyers walked into the courtroom wearing a polo shirt and jeans, so clearly he wasn't expecting this today. The trial, which stretched more than three weeks, was characterized by a bewildering and massive trove of evidence which unveiled some of each companies' biggest secrets. By any measure, this was a complex case which presented jurors with page after page of technical minutiae.

To reach their decision jurors had to work through a 20-page document that required them to discern which devices from the two companies infringed on which patents, a daunting task considering Apple accused nearly two dozen of Samsung's devices. For Apple it was prototypes of iPhone and iPad designs that never saw the light of day, as well as highly-detailed financial data that went far beyond what he company typically made public.

There were also e-mails between executives, one of which included mention of high interest in a smaller version of the iPad. For Samsung, it was a series of damning internal documents, many of which showed that the company looked to Apple's devices for cues when designing its software icons and general features. One such internal report contained numerous side-by-side slides where the company put a pre-release version of its initial Galaxy smartphone next to the iPhone, and offered suggestions on how to make it more similar. source: cbsnews.com

Friday, August 24, 2012

Κύπρος: Έρευνα για την κρατική στήριξη των τραπεζών

Κύπρος: Έρευνα για την κρατική στήριξη των τραπεζών

Στον οίκο Alvarez and Marsal (A&M) ανέθεσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), σύμφωνα με ανακοίνωση της, τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δύο τράπεζες που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ζητήσει κρατική στήριξη.

Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται οι τράπεζες, αλλά αναφέρεται ότι η έρευνα, η οποία αρχίζει σήμερα, θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 24 του Νόμου περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του άρθρου 26(2) του Νόμου περί Τραπεζικών Εργασιών.

 Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εκτιμά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η έρευνα θα διασαφηνίσει και θα συμβάλει στην κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στην παρούσα δυσχερή χρηματοοικονομική κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το αποτέλεσμα της έρευνας αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις προς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για ενδυνάμωση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα, προστίθεται.

Η Α&Μ είναι διεθνής οίκος παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών με ειδίκευση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, διερευνητικές υπηρεσίες, βελτίωση αποδοτικότητας και ενδιάμεση διαχείριση.

Η Α&Μ παρέχει εξειδικευμένες επιχειρησιακές, συμβουλευτικές και επαγγελματικές συμβουλές περιλαμβανομένων κυβερνήσεων και ιδρυμάτων παγκοσμίως , όπως της Ιρλανδίας, Ελλάδας και Ισπανίας.


source: capital.gr

Βυθίζεται η αγορά των σαλούν

Βυθίζεται η αγορά των σαλούν

Πτώση για 19ο συνεχή μήνα σημείωσαν οι εγγραφές σαλούν τον Ιούλιο με την αγορά αυτοκινήτου να βυθίζεται χωρίς να διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 1.716 τον Ιούλιο του 2012 σε σύγκριση με 2.016 την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καταγράφοντας πτώση 14,9%.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εγγραφές των καινούργιων σαλούν σημείωσαν πτώση 5,3% στα 879 από 928 τον Ιούλιο του 2011. Χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων. Οι εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 23,1% στα 837 έναντι 1.088 τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012, οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, μειώθηκαν συνολικά κατά 22,1% πέφτοντας στις 12.522, σε σύγκριση με 16.082 την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

source: stockwatch.com.cy

HSBC: Διευθετείται η υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος

HSBC: Διευθετείται η υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος

 Σε συζητήσεις για τη διευθέτηση της υπόθεσης ξεπλύματος χρήματος χωρών που δέχονται κυρώσεις όπως το Ιράν και το Σουδάν, για την οποία δέχεται εξέταση από τις αμερικανικές αρχές, βρίσκεται η HSBC Holdings Plc. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης σε αγοραστική αξία προχώρησε σε πρόβλεψη $700 εκ. τον Ιούλιο για οποιοδήποτε πρόστιμο καθώς η Επιτροπή Γερουσίας έκρινε ότι παρείχε πρόσβαση σε τρομοκράτες και κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

 Το ποσό αυτό ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της τράπεζας Stuart Gulliver. Την ίδια στιγμή άτομα με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν ότι εξακολουθεί να είναι πιθανή μια συμφωνία διευθέτησης τον επόμενο μήνα.

 source: stockwatch.com.cy

Ανακοίνωσε "ψαλίδι" 1.000 θέσεων εργασίας η Sony

Ανακοίνωσε "ψαλίδι" 1.000 θέσεων εργασίας η Sony

Τα σχέδια μείωσης του προσωπικού της σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 15% ή 1.000 θέσεις έως το τέλος του Μαρτίου του 2014 ανακοίνωσε η Sony Mobile Communications, καθώς αναζητά τρόπους να μειώσει το κόστος και να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο Τόκιο από το Lund της Σουηδίας από τον Οκτώβριο και θα αλλάξει την παγκόσμια δομή των δραστηριοτήτων της σε Ιαπωνία, Σουηδία και Κίνα. «Επεξεργαζόμαστε τη συνεργασία και ενοποίηση με τον ευρύτερο όμιλο της Sony προκειμένου να συνεχίσουμε και να δημιουργήσουμε μια πιο αποτελεσματική λειτουργική δομή που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και στην ενδυνάμωση της εταιρείας», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony Mobile.

source: capital.gr

Thursday, August 23, 2012

Τρ. Κύπρου: Διεργασίες για πώληση της Uniastrum

Τρ. Κύπρου: Διεργασίες για πώληση της Uniastrum

Τέσσερα χρόνια μετά το deal εξαγοράς του 80% της ρωσικής τράπεζας Uniastrum η Τράπεζα Κύπρου φέρεται να είναι σε ανοικτό διάλογο με επίδοξους επενδυτές για πώληση της τράπεζας. Λόγοι που φαίνεται να οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι αφενός η κακή πορεία που καταγράφει η ρωσική τράπεζα και αφετέρου η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, που υπαγορεύει μικρότερες κυπριακές τράπεζες και περιορισμένη έκθεση σε αγορές του εξωτερικού.

Άλλωστε βάσει εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε η Τράπεζα Κύπρου (και είναι στην κατοχή του INBNews) για την πορεία της Uniastrum καταγράφεται πως σειρά δανείων (δεκάδων εκατομμυρίων) είναι σήμερα προβληματικά. Εξάλλου, η Τράπεζα Κύπρου αλλιώς περίμενε την πορεία της ρωσικής τράπεζας και αλλιώς αυτή κινήθηκε στη ρωσική αγορά. Με δυο λόγια τα οικονομικά αποτελέσματα της Uniastrum δεν ήταν αυτά που θα ανέμενε κανείς από μια τράπεζα σε μια αγορά των 120 εκατομμυρίων ανθρώπων και με παρουσία σε 220 σημεία (υποκαταστήματα και γραφεία). Αυτοί που τάσσονται υπέρ της επένδυσης στη Uniastrum τονίζουν ότι η τράπεζα προσέφερε πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, αλλά και ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων.

Παρόλα αυτά ίσως να μην στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε τόσο από τη διοίκηση της τράπεζας στην Κύπρο, με κεφάλαια αλλά και κατάρτιση σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα την αναιμική ανάπτυξη. Την ίδια ώρα αυτοί που τάσσονται κατά της συμφωνίας του 2008 φωνάζουν ακόμη ότι τα 450 εκ. ευρώ που δόθηκαν για εξαγορά της Uniastrum ήταν υπερβολικά σε σχέση με την αξία της τράπεζας, ενώ οι εργασίες της τράπεζας δεν απόσβεσαν την επένδυση. Παράλληλα, ο αγώνας για εξασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου δεν έχει σταματήσει, παρά το ότι άνοιξε ο δρόμος για κρατική στήριξη. Εντός του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις για πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες και Eurolife) δίχως αποτέλεσμα, γεγονός που οδηγεί σε άλλες λύσεις. Μία από αυτές είναι η πώληση εργασιών στο εξωτερικό όπως έγινε πρόσφατα και με τις εργασίες της Τράπεζας Κύπρου στην Αυστραλία.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν προσπάθειες και για πώληση των ρωσικών εργασιών που κατέχει η Uniastrum. Ένα ποσό της τάξης των 300 εκ. ευρώ ικανοποιεί τους ανθρώπους της Τράπεζας Κύπρου, αφού σε συνδυασμό με κάποια κέρδη που κατέγραψε η Uniastrum φέρνουν πίσω στα ταμεία της τράπεζας την αρχική επένδυση του 2008. Όσον αφορά το ζήτημα που είδε τα φώτα της δημοσιότητας σχετικά με διάλογο της Alpha Bank με την Τράπεζα Κύπρου για ανταλλαγή χαρτοφυλακίων Κύπρου και Ελλάδας, η πληροφόρηση που έχει το INBusinessNews είναι πως εάν προχωρήσει ο διάλογος για το εν λόγω ζήτημα θα είναι μακρύς. Λόγος αυτού είναι η εμπλοκή τόσο των Κεντρικών Τραπεζών Κύπρου και Ελλάδας όσο και των τοπικών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, αφού από μια πιθανή συμφωνία επηρεάζονται και πελάτες-καταθέτες των δύο τραπεζών και επενδυτές στα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

source: sigmalive.com

Qantas: Ακύρωσε παραγγελία 35 αεροσκαφών Boeing

Qantas: Ακύρωσε παραγγελία 35 αεροσκαφών Boeing

Στην ακύρωση της παραγγελίας 35 αεροσκαφών Boeing 787-9 Dreamliner προχώρησε η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas Airways, μετά από τη «βουτιά» που εμφάνισαν τα έσοδά της.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία άλλωστε, ανακοίνωσε ζημία για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Συγκεκριμένα, κατέγραψε καθαρή ζημία 244 εκατ. δολ. Αυστραλίας (254,80 εκατ. δολ.) στο οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος Alan Joyce αρνήθηκε να διατυπώσει στόχο κερδοφορίας για το τρέχον οικονομικό έτος, κάνοντας λόγο για αστάθεια.

source: euro2day.gr

Σε καμπή η παγκόσμια οικονομία

Σε καμπή η παγκόσμια οικονομία

 Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προβλέπει ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ το 2013, εξαιτίας του «δημοσιονομικού γκρεμού», ενώ στην Ιαπωνία η επιβράδυνση της ζήτησης από Κίνα και Ευρώπη οδήγησε σε μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση των εξαγωγών τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του CBO, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,5% κατά το οικονομικό έτος 2013 και το ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 9%, σε περίπτωση που το Κογκρέσο προχωρήσει στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων και περικοπές κρατικών δαπανών. Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βελτιωθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά, καθώς καταργούνται ορισμένες φοροελαφρύνσεις και έχουν προγραμματισθεί δραστικές περικοπές των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οδηγώντας σε έλλειμμα ύψους 641 δισ. δολαρίων ή ποσοστό 4% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις του CBO για το τρέχον οικονομικό έτος (που λήγει σε έξι εβδομάδες) είναι λιγότερο απαισιόδοξες. Το έλλειμμα υπολογίζεται στο 1,1 τρισ. δολάρια και το ποσοστό ανεργίας στο 8,2%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας προβλέπονται στο 2,2%. Σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι φόροι και αποφευχθεί η μείωση των δαπανών, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο ένα τρισ. δολάρια το 2013, αλλά η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,7%, εκτιμά το CBO. Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 8,1% τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα 517,4 δισ. γιεν [JPY=X] (6,5 δισ. δολάρια), έναντι πλεονάσματος ύψους 60,3 δισ. γιεν τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν μειωμένες κατά 25% -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2009.

source: naftemporiki.gr

Wednesday, August 22, 2012

"Μυρίζει" απολύσεις στη Sony

"Μυρίζει" απολύσεις στη Sony

Η Sony Corp. σχεδιάζει να κάνει εκατοντάδες απολύσεις έως και 1.000 σε σύνολο 3.000 προσωπικού, στη μονάδα της στη νότια Σουηδία, στο Λουντ, αναφέρει σήμερα η σουηδική εφημερίδα Sydsvenskan.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Sony, Καζούο Χιράι, δέχεται μεγάλη πίεση να αντιστρέψει την παρούσα τάση στον εταιρικό ισολογισμό, που αυτόν τον μήνα παρεξέκλινε αισθητά από τους σχεδιασμούς για την διετία 2012 και 2013.

source: thestival.gr
Share |