Wednesday, July 4, 2012

Βρετανία: Σε χαμηλό οκτώ μηνών ο δείκτης PMI των υπηρεσιών

Βρετανία: Σε χαμηλό οκτώ μηνών ο δείκτης PMI των υπηρεσιών

ΛΟΝΔΙΝΟ – Επιβράδυνε αισθητά τον Ιούνιο η ανάπτυξη του βρετανικού κλάδου των υπηρεσιών που παίζει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία, με τη δραστηριότητα να επεκτείνεται με τον πιο αδύναμο ρυθμό σε οχτώ μήνες, όπως έδειξε έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την υγεία της βρετανικής οικονομίες και ενισχύοντας τις φωνές για την αναβίωση από την Τράπεζα της Αγγλίας του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την τόνωση της οικονομίας. Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Ιούνιο από 53,3 μονάδες το Μάιο, όπως έδειξε η έρευνα της εταιρείας παροχής δεδομένων Markit και του Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτεί επέκταση της δραστηριότητας του κλάδου. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οι οικονομολόγοι περίμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 52,8 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. "Ο κλάδος των υπηρεσιών γνώρισε έναν από τους χειρότερους μήνες από την έναρξη της ανάκαμψης πριν από τρία χρόνια, με την έρευνα του Ιουνίου να δείχνει ότι η ανάπτυξη χάνει την ορμή της", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Η Markit ανακοίνωσε ότι η επιπλέον αργία στις αρχές του μήνα για το αδαμάντινο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισσάβετ Β΄ συνέβαλε στην επιβράδυνση της δραστηριότητας, αν και επισήμανε ότι αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις αναφορές για αύξηση της δραστηριότητας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Τα σημερινά στοιχεία ακολουθούν τους δείκτες PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τον κατασκευαστικό τομέα που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα και έδειξαν συρρίκνωση και στους δύο τομείς.

Τα αδύναμα στοιχεία αναμένεται να αναζωπυρώσουν τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει και τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στη συνάντηση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη. Η εννεαμελής επιτροπή της κεντρικής τράπεζας συνεδριάζει σήμερα και αύριο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περιμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να εγκρίνουν ένα επιπλέον ποσό 50 δισ. λιρών ($78,4 δισ.) σε αγορές περιουσιακών στοιχείων διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις 375 δισ. λίρες.

source: capital.gr
Share |