Wednesday, July 18, 2012

Κύπρος: Πακέτο €15 δις προβλέπουν οι S&P

Κύπρος: Πακέτο €15 δις προβλέπουν οι S&P

Δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμούν ότι θα χρειαστεί η Κύπρος από το μηχανισμό στήριξης με αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρού προγράμματος και με κίνδυνο να απειληθεί ο εταιρικός φόρος. Σε χθεσινή του έκθεση για την Κύπρο ο οίκος αναφέρει ότι ο συνδυασμός της τραπεζικής στήριξης και των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους ανεβάζει το ύψος των αναγκών της Κύπρου στα €15 δις. Ο οίκος υποβάθμισε κατά έξι βαθμίδες την Κύπρο την τελευταία διετία λόγω των επισφαλειών στην Ελλάδα και της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 Ο οίκος εκτιμά ότι η Κύπρο θα χρειαστεί €11 δις την επόμενη τριετία, τα πλείστα για αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους και του ελλείμματος. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στην Ελλάδα, και το «ανάχωμα» που έχει εφαρμοστεί σε άλλα προγράμματα όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα ανέλθει στα €15 δις. Οι S&P εκτιμούν ότι οι τράπεζες χρειάζονται €2,3 δις για κάλυψη των κεφαλαιακών υποχρεώσεων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σε αυτό τον αριθμό προσθέτουν επισφάλειες ύψους €2,18 δις για το 2012 και το 2013, και επομένως καταλήγουν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά €4,5 δις ή 25% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση τους είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη εκτίμηση των Fitch που υπολογίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες στα €6 δις. Είναι επίσης χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν κατά την επίσκεψη της τρόικα στην Κύπρο. «Σε αυτό προσθέσαμε €6,59 δις πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών για το 2012-2014, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις μας για το έλλειμμα και την αναχρηματοδότηση του χρέους», αναφέρει ο οίκος. Δηλαδή, εκτιμά ότι οι ανάγκες του κράτους είναι μεγαλύτερες από τις ανάγκες των τραπεζών.

Ο οίκος περιλαμβάνει στους υπολογισμούς και την ετήσια επίπτωση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο έλλειμμα. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης για «χαλαρό» μνημόνιο, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία χρειάζεται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές για να διασφαλίσει τη μελλοντική της ευημερία. Λίγες μέρες πριν την κάθοδο της τρόικα στην Κύπρο για διαπραγμάτευση του ύψους της βοήθειας, ο οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει ως βάση για αυτές τις αλλαγές.

 Επίσης, οι προοπτικές της εξόρυξης φυσικού αερίου θα τονώσουν την επενδυτική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, όπως και τα έσοδα τρεχουσών συναλλαγών. Εντούτοις, εκτιμούν ότι ένας αριθμός εμποδίων θα παραμείνουν – όπως και στα άλλα τέσσερα προγράμματα. Στο ενδιάμεσο, θα υπάρχουν πιέσεις στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αναφέρει η έκθεση των S&P. Επίσης η κυβέρνηση αναμένεται να ενδώσει σε ένα αριθμό πολιτικά ευαίσθητων μέτρων για να εξασφαλίσει πακέτο επαρκούς βοήθειας, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές. Η προστασία του φορολογικού καθεστώτος ίσως να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ότι εκτιμάται, αναφέρει ο οίκος. Αυτή τη στιγμή η εξασφάλιση στήριξης είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, καταλήγουν.


 source: stockwatch.com.cy
Share |