Wednesday, June 20, 2012

Υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία

Υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία

Ο αριθμός των Βρετανών που έχουν εργασία σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των τριών ετών τον Απρίλιο καθώς ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε αρκετές νέες θέσεις εργασίας για να καλύψει τις περικοπές θέσεων στο δημόσιο όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η συγκρίσιμη σε διεθνές επίπεδο μέτρηση της ανεργίας – μια μέτρηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας – υποχώρησε κατά 51.000 το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο στα 2,61 εκατ.

Ο δείκτης ανεργίας έμεινε αμετάβλητος στο 8,2%. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εργασία αυξήθηκε κατά 166.000 στο τρίμηνο φτάνοντας τα 29,28 εκατ. – το υψηλότερο επίπεδο από το τρίμηνο του Ιανουαρίου του 2009. Η άνοδος στην απασχόληση είχε οδηγό των ιδιωτικό τομέα όπου προστέθηκαν 205.000 άτομα το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο. Το ίδιο διάστημα χάθηκαν 39.000 θέσεις από τον δημόσιο τομέα. Τα στοιχεία αναμένεται να προκαλέσουν ικανοποίηση στην κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θέλει να δει τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας για να απορροφήσει τους 740.000 εργαζόμενος του δημόσιο τομέα που αναμένεται να χάσουν την εργασία τους μέχρι το 2017 στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

Αν και τα σημερινά στοιχεία είναι προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία καλών ειδήσεων σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2012 λόγω των περικοπών δαπανών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, της υποτονικής εγχώριας ζήτησης αλλά και των αναταράξεων από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που ζητούν επίδομα αναζήτησης εργασίας – το βασικό επίδομα ανεργίας – αυξήθηκε κατά 8.100 το Μάιο σε σύγκριση με το συνολικό μέγεθος του Απριλίου στα 1,6 εκατ. άτομα. Η μέτρηση των επιδομάτων έμεινε στο 4,9%. Σε ένα νέο σημάδι ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Βρετανών συμπιέζεται περαιτέρω από τον αυξημένο πληθωρισμό και τις αδύναμες μισθολογικές αυξήσεις, οι συνολικές αποδοχές μαζί με τα μπόνους αυξήθηκαν κατά ένα υποτονικό 1,4% το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο.

source: reporter.gr
Share |