Thursday, June 21, 2012

Βρετανία: Αύξηση 1,4% στις λιανικές πωλήσεις το Μάιο

Βρετανία: Αύξηση 1,4% στις λιανικές πωλήσεις το Μάιο

 ΛΟΝΔΙΝΟ – Οι Βρετανοί καταναλωτές επέστρεψαν στα καταστήματα το Μάιο με τη βοήθεια του καλού καιρού και τις εκπτώσεις στα πολυκαταστήματα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS). Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,4% στο έτος το Μάιο. Τον Απρίλιο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει πτώση 2,4% σε μηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια βάση.

Η ONS είχε ανακοινώσει αρχικά πτώση 2,3% για τις πωλήσεις σε μηνιαία βάση, ενώ το ετήσιο μέγεθος έμεινε αμετάβλητο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την προηγούμενη εβδομάδα περίμεναν άνοδο 0,8% στο μήνα και 1,7% από ένα χρόνο νωρίτερα. Η ενίσχυση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού αποτελούν καλές ειδήσεις για την οικονομία καθώς δείχνει ότι αμβλύνονται οι πιέσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης δίνοντας μια πολύ απαραίτητη ώθηση στην οικονομία που πλήττεται από την ύφεση.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης σημείωσαν αισθητή άνοδο 3,4% σε μηνιαία βάση, λόγω κυρίως των καλύτερων καιρικών συνθηκών τον περασμένο Μάιο. Οι πωλήσεις στα μη ειδικευμένα καταστήματα, τα γνωστά πολυκαταστήματα, σημείωσαν άνοδο 0,8% το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τις εκπτώσεις να είναι ο βασικός παράγοντας για την αύξηση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ONS. Ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων έδειξε ταυτόχρονα ότι ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 0,9% σε ετήσια βάση το Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό αυξήσεων των τιμών στα βρετανικά καταστήματα από τον Οκτώβριο του 2009 και ακολουθεί την ευρύτερη επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,8% όπως ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

source: capital.gr
Share |