Monday, April 9, 2012

Στο κόκκινο τα ακίνητα


Στο κόκκινο τα ακίνητα

Στο κόκκινο παραμένει ο τομέας των ακινήτων το Μάρτιο διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για σταδιακή ανάκαμψη του.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά σε συνδυασμό με τη ρευστοτική στενότητα που υπάρχει λόγω τραπεζών έχουν προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο, που δείχνει να συρρικνώνεται για τέταρτο συνεχές έτος.

Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να περάσει το «τσουνάμι» της κρίσης προτού προχωρήσουν σε αγορές και οι τράπεζες αποφεύγουν νέες δανειοδοτήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Παρά την πτώση που υπάρχει στις τιμές, η ζήτηση παραμένει υποτονική, αφήνοντας αδιάθετες χιλιάδες οικιστικές μονάδες και εκτεθειμένους εκατοντάδες επιχειρηματίες που σχετίζονται με τον κλάδο.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο μειώθηκαν το Μάρτιο του 2012 στα 563 τεμάχια έναντι 625 το Μάρτιο του 2011, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 10%.

Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει αύξηση 54%, φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, το Φεβρουάριο σημειώθηκε μείωση της τάξης του 19%. Η αύξηση Ιανουαρίου ήταν αρκετή για να κρατήσει τις πωλήσεις τριμήνου σε θετικό έδαφος – αύξηση 6% σε ετήσια βάση – χωρίς όμως να διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια αναστροφής της αρνητικής τάσης Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Στην αγορά παρατηρούνται πάντως διαφορετικές τάσεις αναδεικνύοντας το πλήγμα που δέχεται η εξοχική κατοικία αλλά και τη διαφοροποίηση που υπάρχει σε κάποιες περιοχές λόγω της εξωγενούς ζήτησης.

Στη Λευκωσία οι πωλήσεις ανέρχονται στις 501 από 575 πέρσι (-13%) και είναι η μόνη επαρχία στην οποία σημειώνεται μείωση πωλήσεων το τρίμηνο.

Αύξηση 19% καταγράφεται στην Πάφο με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 368 από 310, ενώ αύξηση 18% σημειώνεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να φθάνουν από 132 πέρσι σε 156 φέτος.

Αύξηση 10% σημειώνεται και στη Λεμεσό με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 539 από 492.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |