Friday, March 30, 2012

«Φρένο» από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία στις τιμές καυσίμων


«Φρένο» από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία στις τιμές καυσίμων

Την αποδέσμευση στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων εξετάζουν Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία, επιχειρώντας να βάλουν «φρένο» στην αύξηση των τιμών των καυσίμων που πυροδοτεί η ιρανική κρίση και που διαταράσσει τις ήδη εύθραυστες προεκλογικές ισορροπίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κίνηση που όπως αποκαλύπτει η Le Monde, επικαλούμενη γαλλικές προεδρικές πηγές, είναι «ζήτημα εβδομάδων»... Νωρίτερα μέσα στο μήνα, βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι το Λονδίνο ήταν έτοιμο να αποδεχτεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές καυσίμων που «καίνε» τον Μπάρακ Ομπάμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Και, ως φαίνεται, «καίνε» και το Νικολά Σαρκοζί...

Αύξηση

Η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 16% από την αρχή του έτους, φτάνοντας αυτόν τον μήνα τα 128 δολάρια το βαρέλι (μόλις 20 δολάρια κάτω από το επίπεδο-ρεκόρ που άγγιξε το 2008) ... τοποθετώντας στα 3,90 δολάρια το γαλόνι την τιμή των καυσίμων στις ΗΠΑ, οδηγώντας στο... ζενίθ τις τιμές καυσίμων στη Γαλλία. Και περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό... Στις ΗΠΑ, όπου δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τον τρόπο που ο δημοκρατικός πρόεδρος χειρίζεται την αύξηση στις τιμές καυσίμων, αν και οι περισσότεροι δεν τον κατηγορούν για την αύξηση αυτή -τ ο 36% των ερωτηθέντων θεωρούν ως κύριο υπαίτιο «τις πετρελαϊκές εταιρείες που θέλουν να αποκομίσουν κέρδη».

Στη Γαλλία, όπου τόσο ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ όσο και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προαναγγέλλουν «πάγωμα» της τιμής των υγρών καυσίμων. Το λόγο, ωστόσο, πήρε χθες η γαλλική κυβέρνηση, με τον υπουργό Ενέργειας Ερικ Μπεσόν να επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γαλλία να συμμετάσχει σε μία ενδεχόμενη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.

Ετυμηγορία ΙΕΑ

Προς το παρόν πάντως και οι τρεις χώρες περιμένουν την... ετυμηγορία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) που συνήθως συντονίζει την έκτακτη αποδέσμευση αποθεμάτων σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην παροχή πετρελαίου. Η επικεφαλής της ΙΕΑ Μαρία βαν ντερ Χόφεν κρίνει ότι δεν συντρέχει λόγος αυτή τη στιγμή, αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς αποδέσμευσης αποθεμάτων. Σύμφωνα, ωστόσο, με έρευνα του Reuters, οι διακοπές στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ξεπερνούν το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και δεν αποκλείεται να αυξηθούν, όταν γίνει αισθητός ο αντίκτυπος των πετρελαϊκών κυρώσεων στο Ιράν ...στοιχεία που δίνουν σε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία το επιχείρημα που χρειάζονται σε περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων. Και, όπως επισημαίνει πηγή της γαλλικής προεδρίας, «η χρησιμοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων δικαιολογείται διότι σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες έντασης».

Το... τοπίο άλλωστε στο Ιράν παραμένει θολό, αν και η Τεχεράνη δηλώνει αισιόδοξη για επανάληψη των συνομιλιών με τους «6» στις 13 Απριλίου. Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων, αυστηρότερων κυρώσεων - κυρώσεις που δεν βρίσκουν αντίκρισμα όμως ούτε από την Τουρκία, ούτε από τα κράτη της ομάδας BRICS που δεν φαίνονται διατεθειμένες να διαρρήξουν τους στενούς δεσμούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με το πετρελαιοπαραγωγό Ιράν.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |