Thursday, February 16, 2012

Τα χρέη μαμούθ απειλούν την οικονομία


Τα χρέη μαμούθ απειλούν την οικονομία

Τα χρέη μαμούθ που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κτυπάει καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεση η Επιτροπή, μεγάλο μέρος των προβλημάτων που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία σχετίζεται με το υπερβολικό δανεισμό που έχει διοχετευθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Το χρέος των κυπριακών νοικοκυριών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία φθάνοντας το 289% του ΑΕΠ τη στιγμή που το σχετικό όριο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Κομισιόν είναι 160%.

Στο Λουξεμβούργο το ιδιωτικό χρέος το 2010 έφθασε το 254% του ΑΕΠ και στην Πορτογαλία το 249%. Στην Ελλάδα το ύψος του ιδιωτικού χρέους είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και περιορίζεται στο 124% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από σημαντικά στοιχεία ενεργητικού που διαθέτει το σύστημα, αλλά φαίνεται να τροφοδοτεί την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, με ανάλογες συνέπειες στην οικονομία.

Η συσσώρευση μεγάλου ιδιωτικού χρέους θεωρείται από την Επιτροπή μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας και θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης στο πλαίσιο της νέας έκθεσης που ετοιμάζει για τις οικονομικές ανισορροπίες χωρών μελών.

Πέραν της συσσώρευσης ιδιωτικού χρέους, η Κύπρος έχει αρνητική πρωτιά και στη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, που φθάνει το 30% του ΑΕΠ ενώ το σχετικό όριο στην Ευρώπη είναι 15%. «Το 2010 η πιστωτική επέκταση ξεπέρασε το ενδεικτικό όριο του 15% μόνο στην Κύπρο», αναφέρει στην έκθεση της η Επιτροπή.

Τόσο η Κύπρος όσο και άλλες έντεκα χώρες έχουν τεθεί εκ νέου υπό το μικροσκόπιο της Επιτροπής λόγω των ανισορροπιών που παρουσιάζουν οι οικονομίες τους.

Πέραν του ιδιωτικού χρέους, οι ποιοτικές μετρήσεις της Επιτροπής εντοπίζουν αρκετά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία.

Στα πλείστα κριτήρια, η Κύπρος αποκλίνει σημαντικά από τα όρια που περιλαμβάνει η σχετική έκθεση της Επιτροπής.

Μια από τις πιο ισχυρές ενδείξεις των προβλημάτων που παρουσιάζει η οικονομία είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ενώ ο μέρος όρος για το όριο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στη διάρκεια τριών ετών είναι μεταξύ -4/ +6% του ΑΕΠ στην Κύπρο ανέρχεται στο -12,1%.

Σημαντικές ανισορροπίες παρουσιάζει η Κύπρος και στο μερίδιο της για εξαγωγές που συρρικνώθηκε με τριπλάσιο ρυθμό 19,4% από ότι το σχετικό όριο (6%).

Επιπλέον, οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο συρρικνώθηκαν με ρυθμό 6,6% έναντι αύξησης 6% που είναι το όριο στην Ευρώπη.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |