Tuesday, January 24, 2012

Θολό το πεδίο στον τουρισμό



Θολό το πεδίο στον τουρισμό

Με διψήφια αύξηση αφίξεων έκλεισε το 2011 η εγχώρια τουριστική βιομηχανία, χωρίς να είναι βέβαιο όμως ότι θα καταφέρει να συγκρατήσει τους 220 χιλ. τουρίστες που κέρδισε τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τουριστικούς φορείς, η κατάσταση για το 2012 παρουσιάζεται ιδιαίτερα ρευστή.

Από τη μια η κρίση στην Ευρώπη πιέζει σημαντικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθιστώντας δύσκολη τη συγκράτηση των περσινών αριθμών. Από την άλλη, οι ενέργειες για προσέλκυση τουριστών από νέους προορισμούς δύναται να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες από βασικές αγορές όπως η Βρετανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι, οι αφίξεις τουριστών το 2011 ανήλθαν στα 2,4 εκ. από 2,2 εκ. το 2010 παρουσιάζοντας αύξηση 10,1%.

Είναι η δεύτερη αύξηση έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια στην τουριστική βιομηχανία, που παραμένει ωστόσο αρκετά πιο κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Σημαντική ένεση στο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο έδωσε η ρωσική αγορά, από την οποία προήλθαν οι μισοί περίπου από τους 220 χιλ. πρόσθετους τουρίστες.

Οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 49,2% φθάνοντας στις 334,1 χιλ. από 223,9 χιλ. το 2010.

Αντίθετα, η βασική αγορά της Κύπρου, η Βρετανία, παρουσιάζει στασιμότητα. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 2,4% φθάνοντας το 1 εκ. από 996 χιλ. το 2010.

Τα τουριστικά έσοδα καταγράφουν το δεκάμηνο του 2011 αύξηση 13,6% στα €1.642,9 εκ. σε σύγκριση με €1.446,5 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα φέρει αντιμέτωπη την τουριστική βιομηχανία με πολλές προκλήσεις.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, χαρακτηρίζει το 2012 χρονιά προκλήσεων σημειώνοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει για τη μελλοντική πορεία του κλάδου.

«Δεν μπορούμε να πούμε εάν θα κλείσει η χρονιά με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ελπίζουμε να κλείσει με θετικό πρόσημο το 2012», ανέφερε στη StockWatch.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό, ανέφερε ο κ. Ορουντιώτης, «είναι τα προβλήματα στις οικονομίες αρκετών κρατών της ΕΕ, κυρίως της Αγγλίας και οι σημαντικές μειώσεις στις πιστώσεις και τα κονδύλια του ΚΟΤ για διαφήμιση».

Θετικά αναμένεται να συμβάλει η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο και το νέο σχέδιο κινήτρων για αεροπορικές εταιρείες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Φειδίας Καρής, σημειώνει ότι «είναι πάρα πολύ ρευστή η κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει αρκετές χώρες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν η χρονιά θα κλείσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Ευελπιστούμε η χρονιά να κλείσει με μικρό θετικό πρόσημο αν και είναι πολύ νωρίς για να εξάξουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ανέφερε ότι «οπωσδήποτε η κατάσταση είναι πολύ ρευστή λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που επηρέασε κατά κύριο λόγο την αγγλική αγορά με δραματική αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση του εισοδήματος».

Προσδοκούμε, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, να συνεχίσουμε με θετικό πρόσημο στις αφίξεις και το 2012, αλλά είναι πρόωρο να προβούμε σε εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τις αγορές που θα στηρίξουν θετικά τον τουρισμό, οι ξενοδόχοι και ο ΚΟΤ αναφέρουν κυρίως τη Ρωσία, ενώ θετική αναμένεται να είναι και η πορεία των αφίξεων από τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Για την αγγλική αγορά, αναμένεται σταθεροποίηση των αφίξεων στα περσινά επίπεδα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |