Thursday, January 19, 2012

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο


Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς η πτώση στο ενεργειακό κόστος αντιστάθμισε τις υπόλοιπες αυξήσεις, δείχνοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές που καταβάλλουν οι καταναλωτές δεν μεταβλήθηκαν το Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, έπειτα από μια μικρή αύξηση τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως η πτώση που σημειώθηκε στο ενεργειακό κόστος, ωθούμενη από τις μειωμένες τιμές βενζίνης, αντιστάθμισε την αύξηση στο κόστος τροφίμων και άλλων προϊόντων.

Παράλληλα, ο δείκτης που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,1% το Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 3%, παρά το στόχο της Federal Reserve του 2%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 0,1% αύξηση τόσο στον πληθωρισμό όσο και στο δομικό δείκτη.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 1,3%, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση, ενώ οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,2%.



source: capital.gr

No comments:

Share |