Tuesday, October 11, 2011

Νέα Proton bank στο ΤΧΣ


Νέα Proton bank στο ΤΧΣ - Η παλαιά Proton bank διασπάστηκε σε καλή και κακή τράπεζα - Είναι 100% εξασφαλισμένοι οι καταθέτες – Οι μετοχές των παλαιών μετόχων ακυρώνονται – H νέα αμκ στα 250 εκατ

Χθες υπήρξε ενημέρωση στο ΔΣ της Proton bank ότι θα καταλήξει σε μεταβατική τράπεζα. Δημιουργείται μια νέα Proton bank η οποία θα είναι πλήρως εξυγιασμένη ενώ τα προβληματικά assets θα παραμείνουν στην παλαιά Proton bank η οποία θα εκκαθαριστεί.
Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και όχι π.χ. η λύση της απευθείας υπαγωγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για 3 βασικούς λόγους


1)Η Proton bank χρειάζεται 470εκατ ευρώ νέα κεφάλαια. Όπως διαπιστώθηκε από τις διερευνητικές επαφές ούτε η Attica bank ούτε το ελληνοαμερικανικό fund το waterfall Capital investors μπορούσαν να καταβάλλουν τόσα κεφάλαια.
2)Οι μικρές τράπεζες έχει αποφασισθεί να μην οδηγηθούν στο ΤΧΣ απευθείας αλλά τα κεφάλαια του Ταμείου να είναι προς αξιοποίηση μόνο για τις μεγάλες τράπεζες.
Επίσης υπάρχουν δάνεια τα οποία χρήζουν επιπρόσθετων εξασφαλίσεων.
Η ΤτΕ αποφάσισε ορθά να υλοποιήσει ένα βήμα σημαντικής εξυγίανσης της Proton bank.
3) Η ΤτΕ προφανώς επέλεξε αυτή την λύση συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στην σταθερότητα του συστήματος και μέσω αυτής της λύσης αργότερα μπορεί να υπάρξει ένας ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός από το ΤΧΣ.
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;
Σήμερα επίσημα ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας υπαγωγής της Proton bank σε μεταβατική τράπεζα Bridge bank.
Η τράπεζα θα διαχωριστεί σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Η καλή τράπεζα που θα περιλαμβάνει το 75% της σημερινής Proton bank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από το τελικό ενεργητικό, τα assets που θα διατηρηθούν προφανώς θα είναι πολύ λιγότερα των 470 εκατ ευρώ. Πιθανότατα το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 200-220 εκατ ευρώ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αξιοποιηθούν τόσο το tier 2 ομολογιακό όπως και το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από τις 4 τράπεζες. Ωστόσο είναι πιθανό τα ομολογιακά να πάνε στην Bad Bank.
Η τιμή της αύξησης μπορεί να υλοποιηθεί στα 5 ευρώ ανά μετοχή.
Όπως αναφέρεται στο νέο νόμο για το ΤΧΣ η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να υλοποιηθεί σε τιμή πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου εκείνη της περιόδου που θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο στην περίπτωση της νέας Proton bank θα πρόκειται για νέα τράπεζα.
Στις 7 Οκτωβρίου η μετοχή της Proton bank έκλεισε στα 0,18 ευρώ με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ.

Από την στιγμή που η Proton bank θα διχοτομηθεί παύει να ισχύει η ονομαστική αξία και θα επανακαθοριστεί όταν θα καθοριστεί και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Η κακή τράπεζα στην οποία θα υπαχθούν όλα τα προβληματικά assets της Proton bank κυρίως δάνεια που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 500-600 εκατ ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ και προφανώς η ΤτΕ θα είναι άτεγκτη ώστε να αυξηθούν οι εξασφαλίσεις στα δάνεια.
Η παλαιά Proton bank θα μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης από ειδικό εκκαθαριστή που διόρισε η ΤτΕ τον κ Δεληπέτρο. Είναι σημαντικό να τονιστει ότι τα προβληματικά δάνεια παρέμειναν στην Proton bank παραμένουν απαιτητά και στην είσπραξη τους θα βοηθήσει και η νέα Proton bank.
Οι παλαιοί μέτοχοι χάνουν τα επενδεδυμένα κεφάλαια τους καθώς όπως ορίζει ο νόμος οι μετοχές των παλαιών μετόχων ακυρώνονται.
Ωστόσο οι παλαιοί μέτοχοι μπορεί να κάνουν χρήση της παραγράφου 63Ζ με βάση την οποία δύνανται να ζητήσουν οικονομική αποκατάσταση λόγω της διαγραφής των μετοχών από τον προιόν της εκκαθάρισης.

Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους;
Οι εργαζόμενοι της Proton bank με τις συμβάσεις τους μεταφέρονται στην Good Bank στην καλή τράπεζα κατ΄ ουσία συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς προβλήματα.
Οι καταθέσεις από αυτή την διαδικασία κινδυνεύουν;
Οι καταθέσεις από αυτή την διαδικασία είναι οι πλέον εξασφαλισμένες στο ακέραιο.... Η ΤτΕ επέλεξε την λύση της μεταβατικής τράπεζας για να μπορέσει να διασφαλίσει το 100% των καταθέσεων.
Υπό την ομπρέλλα του ταμείου οι καταθέτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν.
Τα χρήματα τους δεν κινδυνεύουν.
Ο νομοθέτης υποστηρίζει ότι το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων παύει να ισχύει και ουσιαστικά το κράτος έρχεται να προστατεύσει το 100% των καταθέσεων.
Οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.
Ποιος θα διοικεί την νέα καλή Proton bank και τι θα γίνει με την παλαιά Proton bank;

Την νέα Proton bank θα την διοικεί ο Στ. Παπαγεωργίου πρώην διευθύνων σύμβουλος της FBBank, με την συμμετοχή έμπειρων τραπεζικών στελεχών.
Με βάση τους σχεδιασμούς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει την δυνατότητα σε διάστημα έως και 2 χρόνια να πωλήσει τις κοινές μετοχές μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Η ΤτΕ σε συνεργασία με το ΤΧΣ ίσως να επισπεύσουν την διαδικασία και η πώληση της καλής Proton bank να πραγματοποιηθεί λίγους μήνες αργότερα.
Τι σημαίνει η λύση της καλής τράπεζας και του ΤΧΣ;
Διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην χώρα, η νέα τράπεζα μπορεί να πωληθεί εξυγιασμένη σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο τράπεζα ή fund στο καλύτερο δυνατό τίμημα.

Επιδώξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με πηγές του ταμείου είναι όταν η τράπεζα εξυγιανθεί να προχωρήσει σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό εξασφαλίζοντας το μέγιστο τίμημα. Η λύση αυτή επιτρέπει σε οποιδήποτε ενδιαφερόμενο που πληρεί τα κριτήρια της ΤτΕ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.
Τι θα συμβεί με τα δάνεια;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων της Proton bank (λιανικής και επιχειρηματικά) μεταφέρονται στην νέα τράπεζα χωρίς να αλλάζουν οι δανειακές συμβάσεις.
Τι θα συμβεί με τα δάνεια Λαυρεντιάδη;
Τα δάνεια παραμένουν απαιτητά τόσο από την καλή όσο και από την κακή τράπεζα.
Η ΤτΕ θα ζητήσει περισσότερες εμπράγματες εξασφαλίσεις για όλα τα δάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα; μέρος των δανείων αυτών εξυπηρετείται κανονικά.

source: bankingnews.gr

No comments:

Share |