Tuesday, October 25, 2011

«Τράβηξε» ο Nasdaq


«Τράβηξε» ο Nasdaq

Με κέρδη έκλεισε τελικά η Wall Street, ωθούμενη κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος βρήκε ερείσματα στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Αν και τα μηνύματα από τη Γηραιά Ήπειρο είναι διττά, θετικό ρόλο διαδραμάτισαν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Caterpillar.
Ο Dow κέρδισε 0,89% στις 11.914 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,33% στις 2.699 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 1,29% στις 1.254 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κλείνοντας το μάτι στους Ευρωπαίους για την κινητικότητα τους και για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν πλέον να λύσουν το πρόβλημα της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός δεν αποτυπώθηκε πλήρως στο ταμπλό, καθώς έντονη είναι πλέον η φημολογία ότι η Ιταλία ενδέχεται να κάνει χρήση ορισμένων διατάξεων του EFSF για να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

Αναλυτικά, ο FTSE 100 κέρδισε 1,08% στις 5.548 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 3.220 ενώ ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 6.055 μονάδες.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να κερδίσουν κατά την προσφιλή τους τακτική χρόνο από τις αγορές, έντονη είναι η φημολογία που θέλει την Ιταλία να ενεργοποιεί ορισμένα εργαλεία του προσωρινού μηχανισμού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ώστε να βοηθηθεί στη μείωση του κόστους δανεισμού της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα, le Monde, οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του EFSF προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους. Η πιθανότητα αυτή μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.

Ο γαλλογερμανικός άξονας διακηρύττει βέβαιος για την εξεύρεση λύσης μέχρι την Τετάρτη. Πάντως ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και στα τρία μέτωπα που απασχολούν την Ευρώπη διατηρούν ζωντανά διάφορα σενάρια μέχρι την Τετάρτη. Ενδεικτική ήταν η ιδιαίτερα συγκρατημένη αισιοδοξία που επέδειξε στις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκαρντ, η οποία χαρακτήρισε τις συζητήσεις που έγιναν "παραγωγικές", προσθέτοντας όμως πως "μένει ακόμη πολλή δουλειά".

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με όσα διαρρεούν από τις Βρυξέλλες θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 50%, αν και παραμένουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα που πάντως έχει ρίξει κατά πολύ τις απαιτήσεις του, αποδεχόμενος εθελοντικό κούρεμα μέχρι και 40%.

Στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται ξένα μέσα ενημέρωσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για «ένεση» κοντά στα 100 δις. ευρώ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το ποσό αυτό είναι σύμφωνο με τα πορίσματα της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών ωστέ να φτάσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 9% που καλύπτει τις συστάσεις της Βασιλείας III. Υπενθυμίζεται πάντως πως το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται ένα ποσό κοντά στα 200 δις. ενώ αναλυτές ήδη εκφράζουν το σκεπτικισμό τους απέναντι στο κατά πόσο το συγκεκριμένο ποσό θα είναι αρκετό για να αποτρέψει πιθανή μετάδοση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, επισημαίνοντας πως βάσει των stress tests της EBA που διενεργήθηκαν το καλοκαίρι η Dexia δεν αντιμετώπιζε προβλήμα...

Στο πολύπλοκο ζήτημα του EFSF εξετάζεται πλήθος σεναρίων, ανάμεσα στα οποία είναι η ενίσχυση του μηχανισμού από ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα αντλεί κεφάλαια εκτός Ευρώπης (Κίνα, Κατάρ), η συγχώνευση EFSF και ESM που θα αυξήσει τη δύναμη πυρός του μηχανισμού στα 940 δισ. ή ένας συνδυασμός αυτών. Το βέβαιο είναι ότι η Γαλλία σημαντική αύξηση των πόρων του μηχανισμού και η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτή.

Είναι πιθανό μια και τα τρία παραπάνω ζητήματα είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα (το ύψος του κουρέματος θα καθορίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποιήσεων και αυτές σε μεγάλο βαθμό τα απαιτούμενα κονδύλια του EFSF) η Γερμανία να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα μία και η Γαλλία δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα γενναίο ελληνικό κούρεμα χωρίς να απλώσει δίχτυ προστασία στις τράπεζες της, ώστε να μην χρειαστούν κρατική βοήθεια και απωλέσει το ΑΑΑ στην πιστοληπτική της ικανότητα.

source: reporter.gr

No comments:

Share |