Sunday, October 2, 2011

H ΙΒΜ ξεπερνά τη Microsoft σε χρηματιστηριακή αξία

H ΙΒΜ ξεπερνά τη Microsoft σε χρηματιστηριακή αξία Η «γαλάζια κυρία» της Πληροφορικής ξεπέρασε τη Microsoft σε κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Η χρηματιστηριακή αξία της IBM έκλεισε την Πέμπτη στα 214 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου ένα δισ. πάνω από την αξία της Microsoft στα 213,2 δισ. δολάρια.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, η International Business Machines υστερεί σημαντικά σε σχέση με την Apple, της οποίας η κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 362 δισ. δολάρια. Λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ, μάλιστα, η Apple είχε τον Ιούλιο μεγαλύτερο απόθεμα ρευστού από την αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η ΙΒΜ τα πήγε ιδιαίτερα καλά το 2011, καθώς η αξία της μετοχής της αυξήθηκε κατά 22% από την αρχή του έτους.

Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Microsoft έχασε το 8,8% της αξίας της. Η συνεχιζόμενη επιτυχία της γαλάζιας κυρίας αποδίδεται στην απόφασή της να πουλήσει το τμήμα προσωπικών υπολογιστών στην κινεζική Lenovo το 2005. Γνωστή κάποτε για τους υπολογιστές mainframe που κατασκεύαζε, η IBM δραστηριοποιείται πλέον στις υπηρεσίες πληροφορικής, τις υπηρεσίες νέφους, ακόμα και την ιατρική και τη νανοτεχνολογία. «Η IBM προχώρησε πέρα από την τεχνολογία» σχολίασε στο Bloomberg ο Τεντ Σάντλερ, αναλυτής της Forrester Research. «Αναγνώρισε από νωρίς ότι το computing κινείται πέρα από τα κουτιά πάνω στα γραφεία μας». Η Microsoft, αντίθετα, συνεχίζει να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από τις πωλήσεις των Windows και του Office. Tα Windows 8, η επόμενη ευκαιρία της εταιρείας να αυξήσει την κερδοφορία της, δεν αναμένονται πριν από το 2012.

 source: tanea.gr
Share |