Sunday, October 23, 2011

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από το σεισμό στην Τουρκία


Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από το σεισμό στην Τουρκία

Φόβοι ότι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 7,2 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία μπορεί να φτάσουν και τους χίλιους εκφράζουν οι σεισμολόγοι. Τουλάχιστον 45 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μόνο σε μία πόλη.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί και υλικές ζημιές, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το σεισμολγικό ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 500-1000, καθώς περίπου 1000 κτήρια υπολογίζεται ότι έχουν κατεδαφιστεί.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:41 (τοπική και ώρα Ελλάδος), ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και σε εστιακό βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων. Το σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, μέχρι και 5,6 βαθμών.

Η τουρική τηλεόραση μετέδωσε ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν στην πόλη Ερτζίς. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί νεκροί. Πολλά κτήρια έχουν κατεδαφιστεί, υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή», δήλωσε ο δήμαρχος της Ερτζίς. «Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς», είπε.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια, πρι πέσει η νύχτα όταν η θερμοκρασία υποχωρεί κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Η ενημέρωση για τις ζημιές και τα θύματα είναι δύσκολη, καθώς ο σεισμός έχει προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και την ηελκτροδότηση των περιοχών που επλήγησαν.

Προσφορά για βοήθεια από την Ελλάδα

Για την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

Ανθρωπιστική βοήθεια προσφέρει το Ισραήλ. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν επίσημα μέσω της πρεσβείας στην Αγκυρα και αναμένουν την απάντησή τους πώς ακριβώς μπορεί να διοχετευτεί η ισραηλινή βοήθεια.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της χώρας του να προσφέρει βοήθεια.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται στην Τουρκία, οποιαδήποτε ώρα», είπε ο Πέρες στον Γκιουλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά το θάνατο εννέα Τούρκων σε ισραηλινή επιδρομή εναντίον νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |