Tuesday, October 4, 2011

Bernanke: Έτοιμη η Fed να αναλάβει δράση για να στηρίξει την οικονομία


Bernanke: Έτοιμη η Fed να αναλάβει δράση για να στηρίξει την οικονομία


Η Federal Reserve είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Ben Bernanke, ενώ σημείωσε ότι το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος μπορούν επίσης να αναλάβουν μέτρα προκειμένου να συνδράμουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η προώθηση της ανάπτυξης "είναι κοινή ευθύνη όλων των φορέων στη χάραξη οικονομικής πολιτικής σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα".

Σημείωσε παράλληλα ότι αν και η δημοσιονομική πολιτική είναι ζωτικής σημασίας, υπάρχουν και άλλοι τομείς για να βοηθήσει η κυβέρνηση: "οι αγορές εργασίας, η στεγαστική αγορά, η φορολόγηση και το ρυθμιστικό πλαίσιο για παράδειγμα", δήλωσε μιλώντας στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών στο Κογκρέσο.

"Η νομισματική πολιτική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αμερικανική οικονομία", πρόσθεσε ο Bernanke.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι η ανάκαμψη είναι πολύ λιγότερο ισχυρή απ’ ό,τι είχε εκτιμήσει και ήλπιζε η κεντρική τράπεζα. Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι αγορές εργασίας αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες για το επόμενο διάστημα.

Υπογράμμισε ότι οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ευρωπαϊκή κρίση επιβαρύνουν την οικονομία, ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το χρέος της αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας για τις αγορές.

"Οι ανησυχίες για το χρέος της Ελλάδας και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και για την έκθεση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου στο κρατικό χρέος, έχουν αποτελέσει σημαντική πηγή ανησυχίας στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές", δήλωσε ο πρόεδρος της Fed.

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, αλλά η ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών για να τεθούν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι πηγές των δημοσιονομικών προβλημάτων έχει επιβραδύνει τη διαδικασία της εξεύρεσης λύσεων. Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί κατά πόσο έχουν επηρεάσει αυτές οι χρηματοοικονομικές αναταράξεις την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και αποτελούν διαρκή κίνδυνο για την ανάπτυξη", πρόσθεσε.


source: capital.gr

No comments:

Share |