Monday, October 17, 2011

Κύπρος: Μέτρα 650 εκατ. ευρώ για το 2012


Κύπρος: Μέτρα 650 εκατ. ευρώ για το 2012

Mea culpa είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών παίρνοντας πίσω την πρόταση για την επιβολή ΦΠΑ 5% σε ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες, λίγες μόλις μέρες μετά που την ανακοίνωσε, σύμφωνα με το κυπριακό site Stockwatch.

Η υπαναχώρηση του κ. Καζαμία – η δεύτερη μετά τη σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μέσα σε λίγες βδομάδες – έγινε κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2012 στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, κ. Καζαμίας φρόντισε να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής ότι το υπουργείο του αποσύρει την πρόθεση να επιβάλει ΦΠΑ στους ιδιώτες γιατρούς, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο αντίκειται του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Ήταν λάθος μου», σημείωσε ο Κίκης Καζαμίας ο οποίος εξήγησε ότι η προσπάθεια αυτή εντασσόταν στο γενικότερο πλαίσιο για πάταξη της φοροδιαφυγής. «Αναλαμβάνω την ευθύνη της λανθασμένης αναφοράς για επιβολή ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες», είπε.

Θα επιδιώξουμε να βρούμε άλλους τρόπους να θέσουμε φρένο στη φοροδιαφυγή, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Δεσμεύσεις για δημοσιονομικά μέτρα

Αναφερόμενος στο γενικότερο κεφάλαιο του προϋπολογισμού για το 2012 κατέθεσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για λήψη δημοσιονομικών μέτρων ύψους €650 εκ. προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων την κατάργηση της επιστροφής ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία και τη στόχευση στεγαστικών χορηγιών.


Ο ΥΠΟΙΚ έκανε έκκληση για υπερψήφιση του προϋπολογισμού γιατί θα συμβάλει, όπως τόνισε, στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 στοχεύει στην εξυγίανση, βασιζόμενη κυρίως στο σκέλος των δαπανών με την εισαγωγή διαρθρωτικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, τη σημαντική μείωση του κρατικού μισθολογίου και λειτουργικών δαπανών της κρατικής μηχανής, τη διασφάλιση κρατικών συντάξεων μέσω της εισαγωγής και σταδιακής αύξησης των συνεισφορών από δικαιούχους.

Στα μέτρα για μείωση του κρατικού μισθολογίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα για μείωση της απασχόλησης, μείωση των κλιμάκων εισδοχής, αύξηση εισφορών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μείωση των απολαβών για τα επόμενα δύο χρόνια, μη παραχώρηση της ΑΤΑ του πρώτου εξαμήνου του 2012 για τα επόμενα 4 εξάμηνα και κατάργηση κενών θέσεων.

Στη μείωση των λειτουργικών δαπανών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μείωση των δαπανών για άμυνα και αστυνόμευση (€220 εκ. σε €206 εκ.) και μείωση των συνεδρίων/ σεμιναρίων/ εκπαιδεύσεων (€36 εκ. σε €27 εκ.).

Θα μειωθούν παράλληλα οι χορηγίες και επιδοτήσεις προς τους ημικρατικούς οργανισμούς, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και επιτροπές/ οργανώσεις.

Όσον αφορά τη στόχευση των κοινωνικών σχεδίων, ο υπουργός αναφέρθηκε στη στόχευση των επιδομάτων τέκνου και φοιτητικής χορηγίας με εξοικονόμηση €100 εκ., στη μείωση/ κατάργηση κάποιων επιδομάτων του δημόσιου βοηθήματος, στην κατάργηση του σχεδίου επιστροφής ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία (€55 εκ.) αλλά και σε επικείμενη στόχευση και στεγαστικών σχεδίων του υπουργείου Εσωτερικών.

Το σύνολο των στοχεύσεων εξαιρουμένης αυτής του ΦΠΑ φθάνει πάντως τα €135 εκ. αντί €160 εκ. που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες.

Τα δημόσια έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% ενώ η αύξηση των δαπανών αναμένεται να είναι κάτω του 2% από τις αναθεωρημένες δαπάνες του 2011. Αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για μείωση 6% στις δαπάνες.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ανέφερε ότι χωρίς τα μέτρα θα κατέληγε στο 6,9% του ΑΕΠ. Η επίπτωση του πρώτου πακέτου μέτρων ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ και του δεύτερου στ 2,9% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειώνεται στο 2,8%.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |