Monday, October 24, 2011

Εγκρίθηκε η 6η δόση για την Ελλάδα


Εγκρίθηκε η 6η δόση για την Ελλάδα

Την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από την ολοκλήρωση της πέμπτης εξέτασης της πορείας του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας και της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κατάρτισε η τρόικα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, η επόμενη δόση θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου έπειτα και από την έγκριση του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, η μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί από την τέταρτη εξέταση του προγράμματος και οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.

Το Eurogroup καλωσορίζει τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων του 2012 και ειδικά τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Πέμπτη. Στη συνέχεια τονίζεται πως πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στο ζήτημα της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Τέλος, σημειώνεται πως για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους οι υπουργοί θα καταλήξουν στην τελική μορφή του δεύτερου πακέτου διάσωσης με τον κατάλληλο συνδυασμό της νέας επίσημης χρηματοδότησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του.

Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».

DJ: Η Christine Lagarde θα προτείνει την εκταμίευση της δόσης

Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα προτείνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

“Η Christine Lagarde θα προτείνει την αποδέσμευση των κεφαλαίων στο συμβούλιο του ΔΝΤ,” το οποίο θα συναντηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ανέφερε η ανώνυμη πηγή.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |