Saturday, October 15, 2011

Κίνα: Συναλλαγματικά διαθέσιμα 3,2 τρισ.


Κίνα: Συναλλαγματικά διαθέσιμα 3,2 τρισ.

Με απροσδόκητα βραδύτερους ρυθμούς αυξήθηκαν στο προηγούμενο τρίμηνο τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, καθώς το Σεπτέμβριο υπέστησαν σημαντική μείωση, σχεδόν 61 δισ. δολαρίων, λόγω της εκροής κερδοσκοπικών κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του ευρώ.

Τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο συνάλλαγμα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,2 δισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 152,8 δισ. δολαρίων του δευτέρου τριμήνου. Η μείωση του Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη από το Μάιο του 2010. Παρ' όλα αυτά, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας παραμένουν τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αγγίζοντας στα 3,202 τρισ. δολάρια στα τέλη του προηγουμένου μηνός.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα 3,305 τρισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μικρή αύξηση εμφάνισαν και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας -μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων στον κόσμο- ανερχόμενα σε 312,231 δισ. δολάρια στις αρχές Οκτωβρίου.

Παράλληλα, από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προκύπτει ότι οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης και προσφοράς χρήματος στην Κίνα επιβραδύνθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Σεπτέμβριο, αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες του Πεκίνου για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ώστε να θέσει υπό έλεγχο τις πιέσεις στις τιμές. Παρόλο που τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας θεωρούνται ένδειξη πλούτου, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι αντικατοπτρίζουν το πρόβλημα υπερβάλλουσας ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αρχές του Πεκίνου, πρόβλημα που τροφοδοτεί πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου, η συνολική αξία των δανείων που χορήγησαν το Σεπτέμβριο οι κινεζικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 470 δισ. γιουάν (73,6 δισ. δολάρια), έναντι 548,5 δισ. γιουάν του Αυγούστου. Η πιστωτική επέκταση και η προσφορά χρήματος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κινεζική νομισματική πολιτική, καθώς ελέγχονται από τις αρχές του Πεκίνου, ως ένα από τα «εργαλεία» για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η προσφορά χρήματος επιβραδύνθηκε στο 13% τον Σεπτέμβριο, στους βραδύτερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο του 2001, ενώ για έκτο διαδοχικό μήνα υποχωρεί κάτω από το στόχο της κυβέρνησης για 16%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η συνολική αξία των τραπεζικών δανείων θα ανερχόταν στα 532,5 δισ. γιουάν και ρυθμούς προσφοράς χρήματος 13,8%.

Όμως παρά τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων μέσω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον προηγούμενο μήνα, από 6,2% του Αυγούστου, παραμένοντας κοντά στα υψηλά τριετίας (στο 6,5%) που είχε αγγίξει τον Ιούλιο.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού δεν αφήνουν περιθώρια στο Πεκίνο να ασκήσει χαλαρότερη νομισματική πολιτική, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Από τον Οκτώβριο του 2010, οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων, ενώ έχουν αναθεωρήσει εννέα φορές προς τα πάνω το όριο στα αποθέματα των τραπεζών.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |