Friday, September 9, 2011

Καζαμίας: Δάνειο από Ρωσία


Καζαμίας: Δάνειο από Ρωσία

Δάνειο €2,5 δισ. προτίθεται να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση από τη Ρωσία για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες Πολίτης και Φιλελεύθερος και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του πριν από λίγο στη StockWatch, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμία.

«Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, για να διευκρινίσει ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.

«Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα €2,5 δισ. αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε εντοπίσει και διαπραγματευόμαστε και με άλλες φιλικές προς την Κύπρο χώρες».

Ο κ. Καζαμίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα συνομολογηθεί η συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας.

Επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από τη σύναψης του οποιουδήποτε δανείου, η κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσουν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν για τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία αφορά πενταετές δάνειο με τόκο 4,5%.

Το κόστος δανεισμού είναι πιο χαμηλό από την τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στην εγχώρια αγορά με επιτόκιο 5% αλλά και από την απόδοση του πενταετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές με απόδοση κοντά στο 15,5%.

Με το δάνειο η κυβέρνηση αναμένεται να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2012, αν οι εγχώριοι πιστωτές αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα αποτελεί ανάσα για τα κρατικά ταμεία που θα χρειάζονταν να πληρώσουν κοντά στα €2 δισ. μέχρι τις αρχές του 2012 για αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει κυρίως τον Οκτώβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Θα δυσκολέψει όμως την προσπάθεια του υπουργείου να πείσει τις συντεχνίες για την ανάγκη πρόσθετων περικοπών, ιδίως για το θέμα του δέκατου τρίτου μισθού, που εκτός από τη δημοσιονομική είχε και ρευστοτική διάσταση για το κράτος.

Η σύναψη διακρατικού δανείου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών ότι η Κύπρος θα αναγκαζόταν να προσφύγει σε διακρατικό δανεισμό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, που βρέθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε παρόμοια κατάσταση, η Κύπρος θα προσφύγει σε διακρατική στήριξη εκτός της Ένωσης και μηχανισμού στήριξης.

Ο υπουργός επέμεινε πάντως το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκοί και ότι δεν δημιουργούν εξάρτηση στη Ρωσία.

Σύγκρινε μάλιστα τη χορήγηση δανείου με τις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων που υπάρχουν σε κυπριακές τράπεζες, και υποστήριξε ότι το εν λόγω δάνειο δεν δημιουργεί περισσότερη εξάρτηση από ότι αυτές.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |